Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΙΧΕ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙ ΠΩΣ ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟ ΕΝΩ Ο ΥΠ. ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ

«Στοίχημα» η έναρξη του νέου «Εξοικονομώ»…

• Στη Βουλή φέρνουν το θέμα 32 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των οποίων και ο Νικ. Παπαδόπουλος ρωτώντας πότε επιτέλους θα ξεκινήσει

Δημοσίευση: 06 Δεκ 2017 22:22

Ακόμη και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ απηύδησαν με τις παλινωδίες, τις καθυστερήσεις και τις κυβερνητικές ανακολουθίες σχετικά με την έναρξη του νέου "Εξοικονομώ".

Δείγμα της πρωτοφανούς σύγχυσης που επικρατεί είναι ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της ομιλίας του στο 6ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης, στην Κομοτηνή ανακοίνωνε ότι θα ξεκινήσει μέσα… στο Νοέμβριο!
Λίγες μέρες νωρίτερα και πριν από τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες, ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός Ενέργειας  Γιωργ. Σταθάκης ανοίγοντας τις εργασίες της Διεθνούς Ενεργειακής Ακαδημίας, δήλωνε πως το πρόγραμμα θα ξεκινήσει το Δεκέμβριο… Προ ημερών επίσης ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας Μιχάλης Βερροιόπουλος σε συνέντευξή του αποκάλυπτε πως το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου, θα μπορούν οι μηχανικοί να βγάζουν τα καινούρια πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης με βάση το νέο ΚΕΝΑΚ και τις τεχνικές οδηγίες οι οποίες έχουν βγει!
Οι αστοχίες στις προβλέψεις για την εκκίνηση του προγράμματος, το οποίο έχει εξαγγελθεί από το 2015 μέχρι σήμερα περισσότερες από 50 φορές, έχει ανησυχήσει και 32 βουλευτές του κυβερνητικού κόμματος μεταξύ των οποίων και τον  Λαρισαίο Νικ. Παπαδόπουλο, οι οποίοι φέρνουν το επίμαχο θέμα στη Βουλή.
Επισημαίνοντας στην ερώτησή τους προς τους αρμόδιους υπουργούς ότι "επειδή έχουμε ήδη μπει στη χειμερινή περίοδο, επειδή η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων και η ενίσχυση των νοικοκυριών σε δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας είναι σήμερα περισσότερο παρά ποτέ αναγκαίες, επειδή η παροχή κινήτρων στους δικαιούχους για να πραγματοποιήσουν τις απαραίτητες παρεμβάσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κατοικιών είναι επιτακτική", ζητούν να μάθουν:  
1. Πότε θα είναι έτοιμη η ηλεκτρονική πλατφόρμα ώστε να αρχίσει η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων για τη συμμετοχή στο νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ' οίκον»;    
2. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και ολοκλήρωσης του προγράμματος;"
Και αυτό είναι λοιπόν το κυρίως ζητούμενο… Πότε λοιπόν θα αρχίσει το πρόγραμμα; Τόσο η επισήμανση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ όσο και οι ανακοινώσεις φορέων και κλάδων της αγοράς που προηγήθηκαν στο τελευταίο διάστημα, όπως προσφάτως του ΤΕΕ ΚΔ Θεσσαλίας,  αναδεικνύουν το μείζον ζήτημα παραπληροφόρησης που επικρατεί  για την εκκίνηση του προγράμματος. Παραπληροφόρηση που μόνο κακό κάνει τόσο στους πολίτες όσο και στους επαγγελματίες που εμπλέκονται με το εξοικονομώ. Και κάνει μεγάλο κακό στους πολίτες οι οποίοι βλέποντας ότι δεν υπάρχει προγραμματισμός, προβαίνουν σε παρεμβάσεις ενεργειακής θωράκισης, χάνοντας τη χρηματοδότηση που εξασφαλίζει το πρόγραμμα.
ΕΤΟΙΜΟΣ Ο ΟΔΗΓΟΣ
Επί της ουσίας για να ξεκινήσει το πρόγραμμα θα πρέπει να «στηθεί» η ηλεκτρονική πλατφόρμα, μέσω της οποίας οι δικαιούχοι θα υποβάλλουν τις αιτήσεις τους. Το θέμα είναι πότε θα γίνει. Ο Οδηγός Εφαρμογής του προγράμματος ολοκληρώθηκε και λογικά τις επόμενες ημέρες, εφόσον δοθεί η έγκριση από το ΤΕΕ, θα πρέπει να ξεκινήσει η έναρξη υποβολής αιτήσεων. Αλλά επειδή όλο και κάποια εκκρεμότητα θα παρουσιαστεί, το χρονοδιάγραμμα είναι για την ώρα ασαφές…
 ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ
 Σε κάθε περίπτωση να θυμίσουμε πως το νέο «Εξοικονομώ» θα έχει αρκετές διαφοροποιήσεις σε σχέση με το πρώτο πρόγραμμα με σημαντικότερες, τη μεγαλύτερη ενίσχυση των χαμηλότερων εισοδημάτων, την επιλογή ή όχι του τραπεζικού δανεισμού αλλά και την πριμοδότηση της επιδότησης κατά 5% για κάθε παιδί .
 Ο επιλέξιμος προϋπολογισμός του σχεδίου αναβάθμισης της ενεργειακής απόδοσης της κατοικίας μπορεί να ανέλθει στις 25.000 ευρώ. Το ύψος της επιχορήγησης εξαρτάται από το εισόδημα του αιτούντος και κλιμακώνεται ανάλογα με το εισόδημα. Με δεδομένο ότι το ανώτατο ποσοστό ενίσχυσης είναι δυνατό να διαμορφωθεί στο 70% του επιλέξιμου προϋπολογισμού τότε το μέγιστο ύψος της επιδότησης θα ανέλθει στις 17.500 ευρώ. Το επιπλέον ποσό, έως τις 25.000 ευρώ, καλύπτεται είτε από ίδια συμμετοχή ή από τραπεζικό δανεισμό. Οι δόσεις του δανείου (η χρήση του δεν είναι υποχρεωτική)  θα είναι μηνιαίες τοκοχρεωλυτικές και το επιτόκιο σταθερό καθ’ όλη τη διάρκεια του δανείου.  
Οι ενεργειακές παρεμβάσεις που θα χρηματοδοτούνται είναι οι εξής: Αντικατάσταση κουφωμάτων και συστημάτων σκίασης, τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κέλυφος του κτιρίου συμπεριλαμβανομένου του δώματος της στέγης και της πιλοτής και αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης και παροχής ζεστού νερού χρήσης.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ