ΕΧΕΙ ΠΑΓΙΩΘΕΙ Η ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΤΩΝ ΕΥΕΛΙΚΤΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΕΞΙ ΣΤΙΣ ΔΕΚΑ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΕ 400 ΕΥΡΩ ΤΟΝ ΜΗΝΑ

Περισσότερες θέσεις με… μικρότερους μισθούς

* Οι προσλήψεις υπερίσχυσαν των απολύσεων και συνολικά το 2017 σε Λάρισα και Θεσσαλία, αλλά η απασχόληση "πάσχει"…

Δημοσίευση: 20 Ιαν 2018 22:30 | Τελευταία ενημέρωση: 20 Ιαν 2018 23:35
Οι ελαστικές μορφές απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα αυξάνονται διαρκώς διαμορφώνοντας ένα νέο σκηνικό στην αγορά εργασίας… Οι ελαστικές μορφές απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα αυξάνονται διαρκώς διαμορφώνοντας ένα νέο σκηνικό στην αγορά εργασίας…

Με έντονους ρυθμούς συνεχίζεται η επέκταση των διάφορων μορφών ελαστικής απασχόλησης στην αγορά εργασίας… 

Αν και από τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη» προκύπτει ότι τόσο τον Δεκέμβριο όσο και συνολικά στο δωδεκάμηνο του έτους η απασχόληση σε όλη τη χώρα έχει ενισχυθεί, κατά 3.616 άτομα ενδεικτικά στο ν. Λάρισας και κατά 7.638 στη Θεσσαλία το 2017, ωστόσο η αύξηση των ποσοστών ελαστικής απασχόλησης στις νέες προσλήψεις είναι εντυπωσιακή…

 Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν την απόλυτη επικράτηση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης καθώς η μεν εκ περιτροπής εργασία διευρύνεται ανεξέλεγκτα, η δε μερική απασχόληση  κυριαρχεί της πλήρους απασχόλησης, που συρρικνώνεται επικίνδυνα... 

 

APASXOLHSH2

Συγκεκριμένα, οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης στις νέες προσλήψεις , τον Δεκέμβριο του 2017 έφτασαν στο 57,39% των συνολικών. Την ίδια στιγμή η πλήρης απασχόληση περιορίζεται στο 42,61%, επιβεβαιώνοντας τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εργασίας και τη δημιουργία της γενιάς των φτωχών εργαζομένων των 342 ευρώ, που πλέον καθίστανται ισχυρή πλειοψηφία στις νέες προσλήψεις. Εν ολίγοις οι έξι σχεδόν προσλήψεις είναι μικρότερες των 400 ευρώ. Ενδεικτικό της εικόνας είναι ότι τόσο οι περισσότερες προσλήψεις όσο και οι περισσότερες αποχωρήσεις εντοπίζονται κυρίως σε κλάδους υπηρεσιών εστίασης και λιανικού εμπορίου…   

Σε κάθε περίπτωση ωστόσο το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης του 2017 κατέγραψε την υψηλότερη επίδοση έτους από το 2001 μέχρι σήμερα, με 143.535 νέες θέσεις εργασίας. Αύξηση της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα καταγράφεται και για τον τελευταίο μήνα του έτους καθώς προκύπτει θετικό ισοζύγιο προσλήψεων -  αποχωρήσεων κατά 15.315 θέσεις εργασίας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία των ροών μισθωτής απασχόλησης του Δεκεμβρίου 2017, οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 172.064, ενώ οι αποχωρήσεις σε 156.749.

H επίδοση του ισοζυγίου ροών του μηνός Δεκεμβρίου 2017 είναι η δεύτερη υψηλότερη θετική επίδοση αντίστοιχου καταγεγραμμένου μηνός Δεκεμβρίου από το 2001 μέχρι σήμερα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ισοζύγιο της αγοράς εργασίας παραδοσιακά τον Δεκέμβριο είναι θετικό καθώς υπάρχουν λόγω των εορτών περιστασιακές προσλήψεις.  Ωστόσο, από τις 172.064 συνολικά προσλήψεις, οι 73.312 είναι πλήρους απασχόλησης, έναντι 71.893 μερικής απασχόλησης ενώ 26.859 προσλήψεις αφορούν σε συμβάσεις εκ περιτροπής απασχόλησης.

Στη Λάρισα για το Δεκέμβριο οι προσλήψεις ήταν περισσότερε από τις απολύσεις κατά 280 ενώ εντυπωσιακή ήταν η αύξηση της μισθωτής απασχόλησης στα Τρίκαλα όπου το ισοζύγιο ήταν θετικό κατά 866 άτομα. Συνολικά στη Θεσσαλία για όλο το χρόνο την καλύτερη επίδοση είχε ο νομός Λάρισας όπου οι προσλήψεις υπερίσχυσαν των απολύσεων κατά 3616 ενώ ακολούθησε ο ν. Μαγνησίας με 1.632. 

Συνολικά στη χώρα για την περίοδο Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου 2017, οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν στις 2.400.398 θέσεις εργασίας και οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 2.256.853. Επομένως, το ισοζύγιο είναι θετικό και διαμορφώνεται στις 143.535 νέες θέσεις εργασίας.  Από τις 2.300.398, οι 1.083.418 προσλήψεις ήταν πλήρους απασχόλησης (στο 45,13% του συνόλου), οι 981.758 αφορούν σε συμβάσεις μερικής απασχόλησης (το 40,9%) και οι 335.222 συμβάσεις εκ περιτροπής απασχόλησης.

ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΤΡΙΩΝ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ

Σε κάθε περίπτωση η εξέλιξη της αγοράς εργασίας, ως απόρροια της οικονομικής ύφεσης και των μνημονιακών ρυθμίσεων, έχει διαμορφώσει στη Λάρισα  και σε όλη φυσικά τη χώρα τρεις διακριτούς τύπους ελαστικής εργασίας, οι οποίοι αναπτύσσονται με ιδιαίτερη δυναμική, παράλληλα με την εξέλιξη των οικονομικών δεδομένων, των δυνατοτήτων της αγοράς εργασίας και των μηνιαίων νέων προσλήψεων.

Έτσι, λοιπόν, στην πρώτη κατηγορία εντάσσονται οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις εργασίας μετατρέπονται από πλήρη σε μερική απασχόληση. Είναι ενδεικτικό ότι μέσα στο 2017 5.663 συμβάσεις μετατράπηκαν σε συμβάσεις εκ περιτροπής απασχόλησης με τη μονομερή απόφαση των εργοδοτών. Να επισημανθεί ότι στην εργασιακή πρακτική, η μερική απασχόληση αναφέρεται συνήθως στην ημερήσια εργασία με ωράριο μικρότερο από αυτήν του πλήρους συμβατικού ωραρίου εργασίας και συνήθως η απασχόληση κάτω των έξι ωρών.

Στη δεύτερη κατηγορία εντάσσονται οι εργαζόμενοι που συναινούν στην εκ περιτροπής απασχόληση προκειμένου να διατηρήσουν τη δουλειά τους. Τον περασμένο χρόνο σύμφωνα με τα στοιχεία του "Εργάνη" συνολικά 12.629 συμβάσεις πλήρους εργασίας μετατράπηκαν σε εκ περιτροπής απασχόληση με τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων. 

Στην τρίτη κατηγορία εντάσσονται οι εργαζόμενοι που υποχρεώνονται με μονομερή απόφαση του εργοδότη να απασχοληθούν σε σύστημα εκ περιτροπής απασχόλησης.

Ένα επίσης ενδιαφέρον στοιχείο που αναδεικνύεται όχι μόνο για το 2017 αλλά και τα προηγούμενα χρόνια είναι ότι οι περισσότερες μετατροπές συμβάσεων από πλήρους εργασίας σε μερικής απασχόλησης ή εκ περιτροπής εργασίας γίνονται Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο, δηλαδή αμέσως μετά το «κλείσιμο» της τουριστικής περιόδου και την ολοκλήρωση των δραστηριοτήτων σε όσες επιχειρήσεις έχουν κυρίως εποχικό χαρακτήρα. Για παράδειγμα το 2017 από τις 35.189 συμβάσεις που μετατράπηκαν σε μερικής απασχόλησης οι 13.696 μετατροπές, ποσοστό 38,92%, έγιναν μέσα στο τρίμηνο που προαναφέραμε. Όσο για τη μέση μηνιαία αμοιβή τους σύμφωνα με στοιχεία του ΕΦΚΑ κυμαίνεται από τα 380 έως τα 400 ευρώ μικτά.

 

Του Γιώργου Νούλη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass