ΚΑΒΒΑΘΑΣ: ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΓΙΑ ΚΑΚΟΠΛΗΡΩΤΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΔΥΝΑΜΟΥΣ ΤΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Εύθραυστη η ανάκαμψη της οικονομίας…

* Μείζονος σημασίας για τους μικρομεσαίους η αντιμετώπιση του προβλήματος υπερχρεωμένων επιχειρήσεων και της έλλειψης χρηματοδότησης…

Δημοσίευση: 16 Μαρ 2018 22:00
Από τη χθεσινή Γ.Σ. της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών στο Επιμελητήριο Λάρισας παρουσία του προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ, τον οποίο τίμησε με πλακέτα ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΛ Από τη χθεσινή Γ.Σ. της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών στο Επιμελητήριο Λάρισας παρουσία του προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ, τον οποίο τίμησε με πλακέτα ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΛ

Καθυστερούμενες οφειλές προς το δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία, τις τράπεζες και τους προμηθευτές παρουσιάζει η πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων  αδυνατώντας να ανταποκριθεί στις φορολογικές υποχρεώσεις της…

Κάνοντας λόγο για αγώνα επιβίωσης εν μέσω… λουκέτων, οι μικρομεσαίοι του ν. Λάρισας εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για την πραγματική εικόνα της οικονομίας, την έντονη δυσαρέσκειά τους για την υπερφορολόγηση, την ανησυχία τους για τα αναγκαστικά μέτρα  που λαμβάνονται σε βάρος τους, με κατασχέσεις λογαριασμών και πλειστηριασμούς, αλλά και την αγωνία τους για το αύριο…

Κατά την ετήσια γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων του νομού που έγινε παρουσία του προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργου Καββαθά, οι επαγγελματίες ανέδειξαν τα διαρθρωτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν με κύρια την  υπερχρέωσης, την μειωμένη ρευστότητα και το έλλειμμα πρόσβασης στη χρηματοδότηση και ζήτησαν και επισήμαναν πως η ανάκαμψη υπό τις παρούσες συνθήκες δεν θα είναι ισομερής και ισότιμη για όλους και πρότειναν την άρση των εμποδίων εισόδου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην παραγωγική διαδικασία..

"Για μας τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρομεσαίους της τοπικής οικονομίας, η χρονιά που πέρασε, τόνισε ανοίγοντας τη συνέλευση και κάνοντας τον απολογισμό του 2017, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΛ  Δημ. Παληογιάννης ήταν φορτωμένη με νέους υπέρμετρους φόρους, με επιπλέον "κόκκινα" δάνεια, με εκατοντάδες δεσμεύσεις λογαριασμών… Μια δύσκολη χρονιά που έφερε πολλούς συναδέλφους στα όρια της επιβίωσης, ένα βήμα πριν από το "λουκέτο". Δυστυχώς και δεν υπερβάλλω η συντριπτική πλειοψηφία των επαγγελματιών παλεύουν με "νύχια και δόντια" για να κρατήσουν την επιχείρηση, τη δουλειά τους, τις θέσεις εργασίας. Μέσα σε ένα περιβάλλον υπεφορολόγησης  είναι ουτοπικό η κυβέρνηση να πανηγυρίζει την άνοδο κάποιων οικονομικών δεικτών, γιατί η πραγματική οικονομία στενάζει… Η αντιμετώπιση του προβλήματος υπερχρεωμένων επιχειρήσεων είναι μείζονος σημασίας τόσο για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος όσο και για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης προς το τραπεζικό σύστημα και αποτελεί αναγκαίο όρο προκειμένου η χώρα να εισέλθει σε μια βιώσιμη τροχιά ανάπτυξης".

Κωδικοποιώντας τα αιτήματα των μικρομεσαίων στλαθηκε μεταξύ άλλων στην θεσμοθέτηση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού και αφορολόγητου ορίου, στην  ενίσχυση θεσμικού πλαισίου για την πλήρη προστασία της α’ κατοικίας και της επαγγελματικής στέγης, στην άμεση ενεργοποίηση του επιδόματος ανεργίας, στο πάγωμα και μετατροπή των οφειλών στον ΕΦΚΑ / ΟΑΕΕ σε ασφαλιστικό χρόνο και στην καθιέρωση ειδικών εργαλείων για τη χρηματοδότηση επενδυτικών αναγκών της μικρής επιχειρηματικότητας".

ΕΥΘΡΑΥΣΤΗ Η ΑΝΑΚΑΜΨΗ

«Το 2017 μπορεί να έκλεισε με θετικά σημάδια για την ελληνική οικονομία, όμως μια περισσότερο προσεκτική ανάγνωση των στοιχείων και των δεικτών οδηγεί στο συμπέρασμα ότι αυτή η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας εξακολουθεί να είναι εύθραυστη και ευάλωτη και δεν αφήνει θετικό αποτύπωμα στην πραγματική οικονομία», επισήμανε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας κ. Γιώργος Καββαθάς.

Αναφερόμενος  συγκεκριμένα στους δείκτες που αποτελούν παράγοντες ανησυχίας. αναφέρθηκε στην πίεση των θεσμών για επιτάχυνση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και στη θέση του χρηματοπιστωτικού τομέα ως τροφοδότη της ανάκαμψης, που εξακολουθεί να είναι περιθωριοποιημένη. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «δεδομένου ότι η ελληνική οικονομία ήταν και παραμένει τραπεζοκεντρική, αλλά και με δεδομένο ότι η κρίση δημόσιου χρέους του 2010 γρήγορα μετασχηματίστηκε σε τραπεζική κρίση, ένα μεγάλο μέρος των δανείων που έλαβε και επωμίστηκε η ελληνική κοινωνία υπό τη μορφή του δημόσιου χρέους ήταν χρέος των τραπεζών. Σήμερα ο τραπεζικός τομέας όχι μόνο δεν είναι σε θέση να διαδραματίσει με τρόπο αποτελεσματικό τον ρόλο του τροφοδότη της ανάπτυξης, αλλά φαίνεται να είναι αρκετά ευάλωτος».

«Η θέση της Συνομοσπονδίας», συνέχισε ο κ. Καββαθάς, αναφορικά με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τους πλειστηριασμούς, ξεκινώντας μια εκστρατεία ενημέρωσης ανά την περιφέρεια, είναι ότι πριν προχωρήσει η διαδικασία των fast track ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, η καθεμιά τράπεζα ξεχωριστά και όλες μαζί οφείλουν, έχοντας υποχρέωση στους πολίτες που επωμίστηκαν τα χρέη τους, να διακρίνουν ανάμεσα στους στρατηγικούς κακοπληρωτές και σε αυτούς που έχουν πραγματικά αδυναμία εξυπηρέτησης. Η α' κατοικία πρέπει  να προστατευτεί και ακολούθως, να προχωρήσουν τους πλειστηριασμούς στις περιπτώσεις των στρατηγικών κακοπληρωτών και παράλληλα να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις για εκείνη την κατηγορία των δανειοληπτών που δείχνουν ότι έχουν αδυναμία εξυπηρέτησης των δανείων τους. Το βάρος, επομένως, πέφτει στις τράπεζες και όχι στους δανειολήπτες. Και τούτο ενισχύεται από την περίεργη διστακτικότητα που έχουν δείξει μέχρι τώρα σε σχέση με τον εξωδικαστικό μηχανισμό, έναν θεσμό άλλωστε τον οποίο οι ίδιες είχαν προτείνει. Οι Έλληνες πολίτες δεν είναι πλέον διατεθειμένοι να επωμιστούν επιπρόσθετα βάρη για χάρη των τραπεζών, είτε αυτά θα προκύψουν μέσω της προληπτικής πιστωτικής γραμμής είτε αυτά θα είναι στο μέλλον αποτέλεσμα άλλων μηχανισμών».

 Στη συνέχεια ο κ. Καββαθάς πρότεινε την άρση των εμποδίων εισόδου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην παραγωγική διαδικασία και στην παρεμπόδιση της ολιγοπώληση των αγορών, με τη θέσπιση κανόνων προκειμένου να αποκλειστούν, όπως είπε χαρακτηριστικά, από την εκμετάλλευση συγκεκριμένων αγορών ή κοινών πόρων εμμένοντας στην ανάγκη προώθησης τριών διαρθρωτικών βημάτων για την αναθέρμανση της οικονομίας, τη μείωση των φορολογικών συντελεστών και την αντιμετώπιση της υπερχρέωσης και της ελλιπούς χρηματοδότησης. 

 Σχετικά με τη χρηματοδότηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας που είναι το βασικό πρόβλημα πρότεινε να υιοθετηθεί ένα σύστημα προεξόφλησης τιμολογίων ανάλογα με την πιστοληπτική ικανότητα μιας επιχείρησης και αντί για αναπτυξιακή τράπεζα να δημιουργηθεί ένα αναπτυξιακό ταμείο για να ενεργοποιηθούν μικροχρηματοδοτικά εργαλεία, ανά περιφέρεια, ως υποκατάστατο της κλαδικής πολιτικής διότι και ο κλάδος των μικρομεσαίων δεν είναι ομοιογενής. 

 Να σημειωθεί ότι χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σωτ. Γιαννακόπουλος ενώ μετά το πέρας της συνέλευσης ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΛ επέδωσε τιμητική πλακέτα στον κ. Καββαθά, για την πολύπλευρη συνδικαλιστική προσφορά του στο κλάδο των μικρομεσαίων.

Του Γιώργου Νούλη

   

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass