ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΙ ΥΠΕΡΗΛΙΚΕΣ ΧΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ 360 ΕΥΡΩ ΑΝ ΚΑΙ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΙΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ

«Κόφτης» λόγω τεκμηρίων στο επίδομα αλληλεγγύης

* Θέμα εγκυρότητας των ισολογισμών των Δήμων της Θεσσαλίας θέτει ο πρώην πρόεδρος του Ο.Ε. Σπ. Βαλιώτης

Δημοσίευση: 17 Μαρ 2018 21:02

«Κόφτη» λόγω τεκμαρτών εισοδημάτων βάζει το υπ. Οικονομικών σε πολλούς  ανασφάλιστους υπερήλικες στερώντας τους από το επίδομα αλληλεγγύης των 360 ευρώ. Η εν λόγω ενίσχυση που δίδεται υπό προϋποθέσεις από τον ΟΓΑ αποκλείει υπερήλικες χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα πραγματικά τους εισοδήματα.


Όπως σημειώνει ο πρώην πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Σπύρος Βαλιώτης (φωτ.) το άρθρο 93 του Ν.4387/2016, γνωστού και ως νόμου Κατρούγκαλου προβλέπει τη χορήγηση στου ανασφάλιστους υπερήλικες και σε αυτούς που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης, το οποίο μπορεί να είναι μέχρι 360 ευρώ, αρκεί να πληρούνται τα εξής:
1. Να έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους,
2. Δεν λαμβάνουν ή δεν δικαιούνται να λάβουν σύνταξη από το εξωτερικό ή  οποιαδήποτε παροχή στην Ελλάδα, μεγαλύτερη από το πιο πάνω ποσό. Σε περίπτωση δε που λαμβάνουν σύνταξη ή οποιαδήποτε παροχή μικρότερη του επιδόματος, δικαιούνται το ποσό της διαφοράς που προκύπτει μετά την αφαίρεση του ποσού της παροχής που λαμβάνουν. Αν το ποσό που προκύπτει είναι μικρότερο των 20,00 ευρώ δεν καταβάλλεται επίδομα.
3.Να διαμένουν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα 15 συνεχόμενα έτη πριν από την υποβολή της αίτησης για λήψη του επιδόματος ή 15 έτη μεταξύ του 17ου και του 67ου έτους, εκ των οποίου τα 10 έτη συνεχόμενα πριν την υποβολή της αίτησης και βέβαια να εξακολουθούν να διαμένουν στην Ελλάδα και μετά την λήψη του επιδόματος.
4. Το ποσό του επιδόματος καταβάλλεται πλήρες για όσους έχουν συμπληρώσει 35 πλήρη έτη διαμονής στην Ελλάδα και μειώνεται κατά 1/35 για κάθε έτος που υπολείπεται των 35 ετών διαμονής στη χώρα.
5. Το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο να μην υπερβαίνει το ποσό των 4.320,00 ευρώ και σε περίπτωση εγγάμων το συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο δεν υπερβαίνει το ποσό των 8.640,00 ευρώ.
6. Εξαιρούνται της παροχής οι μοναχοί/ες, οι οποίοι διαμένουν σε Ιερές Μονές και συντηρούνται από αυτές και όσοι εκτίουν ποινή στερητική της ελευθερίας.
7. Η ακίνητη περιουσία του αιτούντος να μην υπερβαίνει το ποσό των 90.000,00 ευρώ. Το τεκμήριο αντικειμενικής δαπάνης της κινητής περιουσίας του αιτούντος (Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητο ή δίκυκλο) δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 6.000,00 ευρώ.
Ο νόμος είναι προφανές πως προστατεύει τους υπερήλικες που δεν έχουν δικαίωμα συνταξιοδότησης. Δυστυχώς όμως, έρχεται η φορολογική διοίκηση η οποία ερμηνεύοντας τον νόμο κατά το δοκούν, απορρίπτει σχεδόν όλες τις αιτήσεις που υποβάλλονται, γιατί το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα  που  προκύπτει από την αντικειμενική δαπάνη  διαβίωσης υπερβαίνει το ποσό των 4.320 ευρώ.
Επί παραδείγματι τονίζει ο κ. Βαλιώτης, αν ένας ανασφάλιστος υπερήλικας, έχει ένα αυτοκίνητο έως 1.200 κυβικά, πάνω από 10 έτη κυκλοφορίας, η αντικειμενική δαπάνη ( τεκμαρτό εισόδημα) είναι η εξής: α. Ελάχιστη αντικειμενική δαπάνη του ιδίου 3.000 ευρώ και β. αντικειμενική δαπάνη του Ε.Ι.Χ. 2.000 ευρώ. Επομένως διαθέτει συνολικό φορολογητέο ( τεκμαρτό ) εισόδημα 5.000 ευρώ. Άρα δεν είναι δικαιούχος του επιδόματος αλληλεγγύης ανασφάλιστων συνταξιούχων. Για να δοθεί λοιπόν αυτή η παροχή, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη το πραγματικό εισόδημα και όχι το τεκμαρτό.
ΕΓΚΥΡΟΤΗΤΑ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΩΝ
Στο μεταξύ ο κ. Βαλιώτης θέτει προς προβληματισμό ένα ακόμη θέμα που σχετίζεται με τη νομιμότητα των ισολογισμών των Δήμων της περιφέρειας θεσσαλίας  
 Όπως διαπίστωσα τονίζει οι περισσότεροι ισολογισμοί μπορούν να ακυρωθούν γιατί συνάδελφοι οικονομολόγοι λογιστές - φοροτέχνες, που τους υπογράφουν έχουν υποχρέωση να υποβάλλουν στο Οικονομικό Επιμελητήριο  Ελλάδος εντός του πρώτου διμήνου κάθε έτους, (για το 2018 δόθηκε παράταση μέχρι 31/3/2018) την ειδική υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/1986. Στο έντυπο αυτό  δηλώνει ότι ασκεί το επάγγελμα του λογιστή - φοροτεχνικού, ότι δεν έχει καταδικαστεί αμετακλήτως για τα αδικήματα που αναφέρονται στο άρθρο 14 του Π.Δ. 340/1998, ότι δεν έχει υποπέσει σε πειθαρχικό παράπτωμα σύμφωνα με τον κώδικα δεοντολογίας των λογιστών και ότι έχει παρακολουθήσει όλη την αναγκαία εκπαίδευση που αντιστοιχεί στο επίπεδο της επαγγελματικής του κατάταξης. Η Υπεύθυνη  αυτή δήλωση δεν  έχει υποβληθεί, επομένως δημιουργείται θέμα εγκυρότητας των οικονομικών καταστάσεων που υπογράφονται από μη πιστοποιημένους στο Οικονομικό Επιμελητήριο προϊστάμενους λογιστηρίων.
 ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass