Σε τροχιά αποχώρησης θα μπουν ελληνικές επιχειρήσεις από τα Σκόπια

* ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΠΠΓΔΜ * ΗΔΗ ΠΟΛΛΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΖΟΝΤΑΙ ΠΡΟΣ ΜΑΡΟΚΟ ΚΑΙ ΤΥΝΗΣΙΑ

Δημοσίευση: 19 Ιουν 2018 22:02
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Κλωστοϋφαντουργίας και Ένδυσης Θεσσαλίας, κ. Πάνος Σβώλος Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Κλωστοϋφαντουργίας και Ένδυσης Θεσσαλίας, κ. Πάνος Σβώλος

Η ιστορική συμφωνία που υπεγράφη από την Ελλάδα και την ΠΠΓΔΜ, για το ονοματολογικό της δεύτερης, δίνει το πράσινο φως για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό στην οικονομία των δύο χωρών.

Πέραν της πολιτικής διάστασης του θέματος, η συμφωνία θα έχει και σημαντικές οικονομικές προεκτάσεις, που αναμένεται να αλλάξουν ριζικά τη σημερινή εικόνα και φυσικά θα καθορίσουν και την πορεία της δραστηριότητας που έχουν αναπτύξει τις τελευταίες δεκαετίες, ελληνικές επιχειρήσεις στα Σκόπια.

«Είτε τον επαναπατρισμό επιχειρήσεων εντάσεως εργασίας του κλάδου της κλωστοϋφαντουργίας στην Ελλάδα, είτε αναστολή του κύματος εξόδου των Ελληνικών επιχειρήσεων στη γειτονική χώρα», προβλέπει για τα επόμενα χρόνια, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Κλωστοϋφαντουργίας και Ένδυσης Θεσσαλίας, κ. Πάνος Σβώλος, ο οποίος μιλά στην «Ε», για τις οικονομικές συνέπειες που θα έχει στον κλάδο, η πολιτική συμφωνία των δύο κρατών.

Παράλληλα, για τη δραστηριότητα των επιχειρήσεων παραγωγής ενδυμάτων στην ΠΠΓΔΜ, υπάρχουν πληροφορίες που θέλουν τις μεγάλες παραγωγικές μονάδες, να ετοιμάζονται ήδη να αποχωρήσουν από τη χώρα, με προσανατολισμό τις χώρες της Βόρειας Αφρικής (Μαρόκο και Τυνησία), αναζητώντας φθηνότερο εργατικό δυναμικό.

Αναμφίβολα μόλις ξεκίνησε να γράφεται μια νέα σελίδα για την οικονομία της ευρύτερης περιοχής, που προβλέπεται να ανατρέψει την εικόνα του «επενδυτικού παραδείσου» των Σκοπίων, για τις μονάδες παραγωγής ενδυμάτων.

Σύμφωνα με τον κ. Σβώλο, υπάρχουν θετικά και αρνητικά στοιχεία που συνθέτουν τις προοπτικές του κλάδου στις δύο χώρες και συγκεκριμένα αναφέρει: «Οι εξελίξεις στην ΠΠΓΔΜ, εστιάζοντας περισσότερο στην ευρωατλαντική προοπτική ένταξης της χώρας, σηματοδοτούν νέα δεδομένα στον επιχειρηματικό κόσμο γενικότερα και ειδικότερα δε στις επιχειρήσεις του κλάδου και όχι μόνο.

Η ένταξη της ΠΠΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα επιτρέψει την περαιτέρω ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο επιχειρηματικών κοινοτήτων, με αμοιβαία οφέλη για την ανάπτυξη και την εργασία και θα ενισχυθεί περαιτέρω η θέση της χώρας μας στα βαλκάνια, αξιοποιώντας τομείς όπως το διαμετακομιστικό εμπόριο, την ενέργεια και την τεχνογνωσία σε πολλούς τομείς, όπως είναι ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας κ.α.

Με την κατάργηση των τελωνειακών διατυπώσεων, έχουμε αυτόματα την ελεύθερη διέλευση φορτηγών και ΙΧ αυτοκινήτων, χωρίς διατυπώσεις, καθυστερήσεις και τελωνειακούς ελέγχους.

Ο συνήθης χρόνος για τον εκτελωνισμό ενός φορτηγού είναι μία με δύο ημέρες.

Είναι μια διαδικασία χρονοβόρα, με πολλή γραφειοκρατία και πολλές καθυστερήσεις στη διεκπεραίωση της, πέραν της όποιας δαπάνης εκτελωνισμού.

Καταργείται αυτόματα με την ένταξη κάθε διαδικασίας παθητικής τελειοποίησης των προς μεταποίηση εμπορευμάτων (ραφή φασόν στη γείτονα χώρα).

Με τον τρόπο αυτό, απαλείφεται σημαντική δαπάνη, η οποία επιβαρύνει το κόστος παραγωγής προϊόντων και διαδικασιών.

Εκτός από την τελωνειακή δαπάνη, καταργείται η καταβολή του ΦΠΑ κατά την είσοδο των ετοίμων μεταποιημένων προϊόντων στη χώρα μας, διευκολύνοντας σε μεγάλο βαθμό το «cash flow» των επιχειρήσεων.

Για παράδειγμα, Λαρισαίος επιχειρηματίας που διατηρεί εργοστάσιο ραφής ενδυμάτων με 350 εργαζόμενους, ανάφερε πως η δαπάνη που καταβάλει για τις παραπάνω τελωνειακές διεκπεραιώσεις και τους δασμούς, είναι της τάξης των 70-80 χιλιάδων ευρώ ετησίως.

Σαφώς η οικονομία της χώρας θα ισχυροποιηθεί περαιτέρω και τα επιτόκια χορηγήσεων θα μειωθούν, (σήμερα κυμαίνονται στο 6% με 7% για τη βιομηχανία). Αυτό θα αξιολογηθεί από τους επενδυτές κατά πόσο είναι προς όφελός τους.

Ο μέσος μισθός εργαζόμενου στην κλωστοϋφαντουργία σήμερα είναι 260 ευρώ - 300 ευρώ ευρώ μεικτά και για στελέχη 400 ευρώ περίπου. Με την ένταξη της χώρας στην Ε.Ε. οι παραπάνω μισθοί είναι βέβαιο πως θα αυξηθούν, γι’ αυτό ας προνοήσουν οι συμμετέχοντες.

Κάνοντας ασφαλώς λιγότερο ανταγωνιστική τη γείτονα χώρα ως προς το εργατικό κόστος, δεν πρέπει να παραβλέψουμε το ενδεχόμενο είτε του επαναπατρισμού επιχειρήσεων εντάσεως εργασίας όπως είναι του κλάδου της κλωστοϋφαντουργίας, είτε την αναστολή του κύματος εξόδου των ελληνικών επιχειρήσεων.

Βέβαια υπάρχει αρκετός δρόμος μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών και την πλήρη ένταξη της ΠΠΓΔΜ στην ΕΕ (αυτό εκτιμάται γύρω στο 2025), γι’ αυτό καλό είναι να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες και διαδικασίες ώστε, να μην αιφνιδιαστούν οι εμπλεκόμενες επιχειρήσεις από την όποια αύξηση μισθών και ημερομισθίων που θα προκύψουν ή την όποια αναζήτηση ειδικευμένου εργατικού προσωπικού χρειαστούν, δεδομένου ότι θα σπεύσουν αρκετές επιχειρήσεις από ΕΕ και αλλού να επενδύσουν σε μια υπό ανάπτυξη Ευρωπαϊκή χώρα».

Εκτιμάται βέβαια, πως αν στην ΠΠΓΔΜ ή πλέον «Βόρεια Μακεδονία», διαμορφωθεί ένα φορολογικό περιβάλλον σαν της Βουλγαρίας, τότε πολύ περισσότερες επιχειρήσεις θα σκεφτούν να μετακομίσουν εκεί, παρά να γυρίσουν στην Ελλάδα, αποκομίζοντας και τα ανάλογα οφέλη...

 

Της Λένας Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass