Η ώρα της πληρωμής της εφορίας… έφτασε

ΛΗΓΕΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΕΙ Ο ΦΟΡΟΣ. ΤΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΧΡΕΩΝΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Δημοσίευση: 28 Ιουλ 2018 22:15

Με τη διαδικασία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων να μετρά αντίστροφα, η ώρα της πληρωμής της εφορίας έφτασε…

Μεθαύριο Δευτέρα 30 Ιουλίου η προθεσμία μετά και τη νέα παράταση που δόθηκε ολοκληρώνεται και έως την Τρίτη 31 Ιουλίου, οι φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό, θα πρέπει να έχουν πληρώσει την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος. Η πληρωμή του φόρου είναι η πρώτη μιας σειράς υποχρεώσεων που ξεκινούν από αυτό τον μήνα και ολοκληρώνονται στο τέλος του έτους, μιας και έπονται σύντομα τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ και τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων.  

Σε κάθε περίπτωση όσοι φορολογούμενοι επιλέξουν να εξοφλήσουν το σύνολο του φόρου εφάπαξ δεν θα έχουν καμία έκπτωση, καθώς το συγκεκριμένο κίνητρο έχει καταργηθεί οπότε η επιλογή των δόσεων ειδικά αν το ποσό είναι μεγάλο, καθίσταται μονόδρομος… Οι πολίτες ωστόσο έχουν από φέτος τέσσερις τρόπους να εξοφλήσουν το φόρο, είτε μέσω εφορίας είτε μέσω τραπεζών, με το ανάλογο κόστος φυσικά. Συγκεκριμένα:

 * Ο πρώτο και κλασικός τρόπος είναι με τις γνωστές τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις, έως τις 31 Ιουλίου, έως 28 Σεπτεμβρίου και έως 30 Νοεμβρίου η τελευταία. Κάθε δόση μπορεί να εξοφληθεί είτε μέσω e-banking, phone banking ή ΑΤΜ καθώς και στο ταμείο της τράπεζας με απευθείας χρέωση του τραπεζικού λογαριασμού. Ωστόσο όσοι παραμένουν παραδοσιακοί και χρησιμοποιήσουν τα Ταμεία των τραπεζικών καταστημάτων θα πληρώσουν προμήθεια. Στην Alpha Bank συγκεκριμένα η προμήθεια είναι 1 ευρώ εάν χρεωθεί καταθετικός λογαριασμός και 2 ευρώ αν πληρωθεί ο φόρος με μετρητά. Στην Eurobank: 1,20 ευρώ αν γίνει χρέωση λογαριασμού και 1,50 ευρώ αν γίνει χρήση μετρητών. Στην Εθνική 1 ευρώ αν η εξόφληση του φόρου γίνει με χρέωση λογαριασμού και 1,50 ευρώ αν γίνει με μετρητά, στην Πειραιώς 1,10 ευρώ αν η πληρωμή γίνει με χρέωση λογαριασμού και 1,50 ευρώ αν γίνει χρήση μετρητών και στην Attica Bank: 1 ευρώ αν η πληρωμή γίνει με χρέωση λογαριασμού και 1,40 ευρώ αν γίνει χρήση μετρητών.

* Ο δεύτερος τρόπος είναι με κάρτα απευθείας στο Taxisnet. Η δυνατότητα αυτή δόθηκε από φέτος και η πληρωμή γίνεται μέσω της ιστοσελίδας www.aade.gr, εφόσον προηγουμένως οι φορολογούμενοι συνδεθούν με τους προσωπικούς κωδικούς τους. Σύμφωνα με τις οδηγίες της εφαρμογής που εμφανίζονται στην οθόνη της προσωποποιημένης πληροφόρησης για κάθε Ανοιχτή Οφειλή μπορείτε να δείτε τα στοιχεία δόσεων πατώντας το πλήκτρο επιλογής (radio button) στη στήλη «Εμφάνιση στοιχείων δόσεων & επιλογή οφειλής για πληρωμή με κάρτα». Σε περίπτωση πληρωμής με έκπτωση απαιτείται η εξόφληση του συνολικού ποσού της οφειλής μέχρι την ημερομηνία ισχύος της έκπτωσης (τα ποσά εμφανίζονται χωρίς τη μείωση λόγω έκπτωσης). Για να εμφανίσετε την ταυτότητα οφειλής και στη συνέχεια να εκτυπώσετε το Σημείωμα για Πληρωμή πατήστε το κουμπί «Ταυτότητα Οφειλής».

* Με την πάγια ρύθμιση έως 12 μηνιαίες δόσεις αλλά με «καπέλο» 5%. Η εφορία δίνει τη δυνατότητα σε όσους δυσκολεύονται να πληρώσουν τον λογαριασμό του φόρου εισοδήματος σε τρεις ίσες μηνιαίες δόσεις να τον σπάσουν σε 12 δόσεις. Η λύση δεν είναι άλλη από το να εντάξουν την οφειλή τους στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων. Μάλιστα για να υπαχθούν στη ρύθμιση δεν χρειάζεται πλέον να περιμένουν να καταστεί ληξιπρόθεσμη η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος, δηλαδή μετά την 31η Ιουλίου. Μπορούν από τώρα να υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση και να αρχίσουν να πληρώνουν τις δόσεις της ρύθμισης. Ωστόσο, η ρύθμιση γίνεται έντοκα με ετήσιο επιτόκιο 5%.

 * Ο τέταρτος τρόπος είναι σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις με την πιστωτική κάρτα. Οι τράπεζες προσφέρουν την υπηρεσία άτοκων δόσεων που μπορεί να φθάσουν και τις 12. Με τον τρόπο αυτόν οι φορολογούμενοι μπορούν να επιμηκύνουν την περίοδο αποπληρωμής του εκκαθαριστικού της φορολογικής δήλωσης χωρίς καμία απολύτως επιβάρυνση. Θετικό είναι επίσης το γεγονός ότι ορισμένες τράπεζες επιβραβεύουν τους κατόχους των καρτών με πόντους, τους οποίους μπορούν στη συνέχεια να εξαργυρώσουν στα ψώνια τους, πληρώνοντας λιγότερο ή και καθόλου.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass