Ανοίγουν οι λογαριασμοί 3.000 Λαρισαίων δανειοληπτών

* ΣΠΑΕΙ ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΑΠΟΡΡΗΤΟ ΓΙ’ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΖΗΤΗΣΑΝ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΣΤΟΝ Ν. ΚΑΤΣΕΛΗ - ΠΑΝΩ ΑΠΟ 300 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ Η ΑΞΙΑ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΤΟΥΣ * ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ "ΨΑΧΝΟΥΝ" ΤΟΥΣ ΚΑΚΟΠΛΗΡΩΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΩΘΟΥΝ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ - ΕΞΠΡΕΣ

Δημοσίευση: 29 Ιουλ 2018 22:00

Αντιμέτωποι με την άρση του τραπεζικού τους απορρήτου και μάλιστα σε βάθος πενταετίας θα βρεθούν από τον προσεχή Σεπτέμβριο περί τους 3.000 δανειολήπτες του ν. Λάρισας που έχουν ζητήσει να ενταχθούν στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας τους.

Από τις 15 Σεπτεμβρίου και μετά όλοι αυτοί οι δανειολήπτες, που βρήκαν "καταφύγιο" τα τελευταία χρόνο στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου είτε για να προστατεύσουν την κύρια κατοικία τους από πλειστηριασμούς είτε για να «παγώνουν» την εξόφληση των στεγαστικών δανείων τους, θα βρεθούν αντιμέτωποι με την αυτόματη άρση του καταθετικού/τραπεζικού τους απορρήτου και αν φέρουν αντίρρηση, θα εξωθούνται από τον νόμο χάνοντας την προστασία του.

Τη δυνατότητα αυτή, την οποία δίνουν σε όποιον έχει έννομο συμφέρον (τράπεζες και πιστωτές δηλαδή) έδωσαν οι αλλαγές που αυστηροποίησαν από τον περασμένο Ιούνιο το καθεστώς της προστασίας του νόμου, με στόχο να εντοπιστούν όσοι δανειολήπτες κρύβονται πίσω από τις προστατευτικές διατάξεις τους, κρύβοντας καταθέσεις ή άλλα περιουσιακά στοιχεία. Εν ολίγοις η άρση των τραπεζικών λογαριασμών στοχεύει στην αποκάλυψη των στρατηγικών κακοπληρωτών, οι οποίοι ενώ διαθέτουν καταθέσεις σε άλλο τραπεζικό ίδρυμα από αυτό που έχουν το «κόκκινο» δάνειό τους, πάγωσαν την αποπληρωμή των δόσεων με μια αίτηση στο Ειρηνοδικείο Λάρισας.

Η αξία των δανείων που έχουν υπαχθεί σε καθεστώς νομικής προστασίας, για την οποία εκκρεμεί η έκδοση της τελεσίδικης δικαστικής απόφασης, σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ. Πάντως για την ώρα, από τους 84 δανειολήπτες της Λάρισας που υπέβαλαν αίτηση υπαγωγής στον ν. Κατσέλη από τις 15 Ιουνίου και μετά, (ημερομηνία ψήφισης των αλλαγών του νόμου), οι περισσότεροι έχουν δώσει την έγκριση στην άρση του τραπεζικού απορρήτου τους. Τραπεζικοί αναφέρουν ότι η στάση των δανειοληπτών ήταν αναμενόμενη, καθώς όποιος φέρει αντίρρηση εκπίπτει του νόμου. Το ζήτημα βέβαια είναι η στάση που θα κρατήσουν όσοι είχαν υποβάλει αίτηση στον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά πριν από τις 15 Ιουνίου, καθώς στον νόμο υπάρχει η πρόβλεψη βάσει της οποίας, με την πάροδο 3 μηνών από την ψήφιση της άρσης του τραπεζικού απορρήτου, το μέτρο θα ενεργοποιηθεί αυτόματα για όλους τους εν λόγω δανειολήπτες. Η εκτίμηση από κύκλους δικηγόρων της Λάρισας είναι ότι οι περισσότεροι θα δώσουν την έγκριση είτε γιατί δεν έχουν περιουσιακά στοιχεία είτε γιατί φρόντισαν να απαλλαγούν από αυτά, μεταβιβάζοντάς τα σε συγγενικά τους πρόσωπα.

Επί της ουσίας πάντως με την άρση του τραπεζικού απορρήτου η μία τράπεζα θα πληροφορεί την άλλη μέσα από τον "Τειρεσία". Όποιος βρεθεί με καταθέσεις που δεν δικαιολογούν την εύνοια του νόμου, θα κληθεί να αποπληρώσει το "κόκκινο" στεγαστικό ή καταναλωτικό του δάνειο στο ακέραιο και χωρίς καμία ρύθμιση, ενώ όσοι δεν δεχθούν να πληρώσουν θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον πλειστηριασμό… Οι τραπεζικοί πάντως θεωρούν πως το 20% με 30% των δανειοληπτών που εντάχθηκαν στον νόμο είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές που αθετούν σκοπίμως, ενώ μπορούν, τις υποχρεώσεις τους.

4.666 ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ

Πάντως αν και οι διαδικασίες εκδίκασης των υποθέσεων στο Ειρηνοδικείο Λάρισας έχουν επισπευσθεί, ωστόσο ένας μεγάλος αριθμός αιτήσεων δανειοληπτών παραμένει στον προθάλαμο του δικαστηρίου. Ενδεικτικά από τις 4.666 αιτήσεις που έχουν υποβληθεί από το 2010 στο Ειρηνοδικείο Λάρισας από της έναρξη της ισχύος του νόμου έως σήμερα δηλαδή (βλέπε σχετικό πίνακα), ζήτημα είναι αν έχουν οριστικοποιηθεί οι μισές.

ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

Ωστόσο αυτές οι χρονοβόρες διαδικασίες παράλληλα με την πρώτη αναθεώρηση κριτηρίων υπαγωγής στον νόμο το 2016, άφησαν ανοικτό το πεδίο στις τράπεζες να ελιχθούν και να αποσπάσουν τη συγκατάθεσή τους σε ρυθμίσεις. Τώρα που ο νόμος έχει κλίσει τα παράθυρα στους κακοπληρωτές και οι πλειστηριασμοί από τον Σεπτέμβριο θα αποκτήσουν μαζικότητα, οι τράπεζες απέκτησαν πλεονέκτημα, το οποίο θα αξιοποιήσουν σε πρώτη φάση με νέες προτάσεις για ρύθμιση δανείων.

Εν ολίγοις, όπως λένε, από το Σεπτέμβριο θα επικεντρωθούν στους δανειολήπτες που έχουν ενταχθεί στον νόμο αλλά δεν έχει ακόμη δικαστεί η υπόθεσή τους. Ο στόχος είναι προφανής. Να παρακαμφθεί η χρονοβόρος διαδικασία της δικαστικής οδού ώστε τα "κόκκινα" δάνεια, τα οποία βρίσκονται υπό την ομπρέλα της προστασίας του νόμου, να ρυθμισθούν. Ο διακανονισμός μάλιστα θα αφορά τόσο στους δανειολήπτες του νόμου Κατσέλη που χρωστούν σε παραπάνω από μία τράπεζες όσο και σε αυτούς που έχουν ένα προβληματικό και μη εξυπηρετούμενο δάνειο σε μία μόνο τράπεζα. Στις ρυθμίσεις έχουν εντάξει και «κούρεμα» δανείων, το οποίο θα είναι αντίστοιχο με αυτό που αποφασίζει η δικαιοσύνη. Παρενθετικά να σημειώσουμε πως και σήμερα οι τράπεζες σε κάποιες περιπτώσεις δανειοληπτών προβαίνουν σε «κούρεμα» μπορεί να φθάσει και το 40% εφόσον συντρέχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, δηλαδή δεν διαθέτουν κανένα ακίνητο περιουσιακό στοιχείο, τα εισοδήματά τους είναι χαμηλά, όταν δεν προβλέπεται βελτίωση της οικονομικής τους κατάστασης κ.ά.

Συμπερασματικά, μέσα από την "εκστρατεία" των τραπεζών και από τον βαθμό ανταπόκρισης που θα υπάρξει, θα διαφανούν και οι πραγματικές προθέσεις όσων έχουν υποβάλει αίτηση ένταξης στον νόμο Κατσέλη να συνεργαστούν για την οριστική ρύθμιση του δανείου τους ή θα ανοίξει ένας νέος κύκλος πλειστηριασμών ακινήτων για όσους δεν βρουν καταφύγιο στον νόμο Κατσέλη…

ΕΤΟΣ ΑΙΤΗΣΕΙΣ

2018   266

2017   500

2016   400

2015   700

2014   900

2013   850

2012   570

2011   330

2010   150

ΣΥΝΟΛΟ      4.666

Σημ. Οι αιτήσεις υπαγωγής στον ν. Κατσέλη από την έναρξη της εφαρμογής του στο Ειρηνοδικείο Λάρισας

Του Γιώργου Νούλη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass