Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δέκα προγράμματα του ΟΑΕΔ για ανέργους και επιχειρηματίες

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 70.000 ΘΕΣΕΙΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

Δημοσίευση: 24 Αυγ 2018 15:06

Το υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ έχουν εδώ και καιρό σχεδιάσει 11 προγράμματα, τα οποία θα τρέξουν το επόμενο διάστημα με στόχο τη δημιουργία 73.600 θέσεων εργασίας. 

Τα  προγράμματα θα αφορούν σε νέους με υψηλά προσόντα, ενισχυμένη επιδότηση νέων θέσεων στον τομέα της μεταποίησης και της βιομηχανίας, πρακτική άσκηση και κατάρτιση σε καινοτόμους κλάδους και αγροτικό τομέα. Επίσης θα δίνουν τη δυνατότητα δημιουργίας επιχειρήσεων στους ανέργους, θα προσφέρουν κατάρτιση αλλά και εξειδίκευση σε δυναμικούς κλάδους της οικονομίας. Ειδικότερα τα έντεκα προγράμματα σύμφωνα με την aftodioikisi.gr είναι:
1) Πρόγραμμα για την ένταξη στην αγορά εργασίας 10.000 ανέργων σε δυναμικούς κλάδους της οικονομίας: Αφορά 10.000 άνεργους, 29-64 ετών οι οποίοι θα προωθηθούν στην απασχόληση του αγροτοδιατροφικού τομέα, ενώ θα υποστηριχθούν προκειμένου να αναλάβουν επιχειρηματική δραστηριότητα στον πρωτογενή τομέα. Έμφαση θα δοθεί στον αγροτοδιατροφικό τον τεχνολογικό τομέα καθώς και τους κλάδους πληροφορικής και επικοινωνιών. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει θεωρητική κατάρτιση 120 ωρών, συμβουλευτική υποστήριξη, πιστοποίηση και πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, η οποία δεν θα υπερβαίνει τους 5 μήνες.   
2) Πρόγραμμα επιδότησης  Νέων Θέσεων Εργασίας για 6.000 ανέργους ηλικίας έως 35 ετών: Το πρόγραμμα προβλέπει τη κατάρτιση 6.000 ανέργων αποφοίτων πτυχιούχων ανωτάτων ιδρυμάτων πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα και στη συνέχεια επιδοτούμενη πρόσληψη τους σε μεταποιητικές/ βιομηχανικές επιχειρήσεις. Θα αφορά απόφοιτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε μεταποιητικές/βιομηχανικές επιχειρήσεις.
3) Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας 2.300 ανέργων σε Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων – Γ΄ Κύκλος: Πρόκειται για πρόγραμμα απασχόλησης σε δομές υποστήριξης των προσφύγων για 8 μήνες, με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα. Θα ξεκινήσει εντός του Φθινοπώρου και αφορά σε απασχόληση στα Κέντρα Υποδοχής και Φιλοξενίας Προσφύγων και την «πρόσληψη ανέργων σε θέσεις εργασίας που θα υποστηρίζουν τη λειτουργία αυτών των Κέντρων». Θα είναι διάρκειας οκτώ μηνών. Πέρα του μισθού θα δίνεται και επιπρόσθετο κίνητρο με τη μορφή ειδικού επιδόματος μετεγκατάστασης ύψους 300 ευρώ μηνιαίως για όσους χρειάζεται να μετακινηθούν από την πόλη που διαμένουν στην πόλη που θα εργαστούν.
4) Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 15.000 ανέργων νέων ηλικίας 18-29 ετών: Σκοπός του προγράμματος είναι η πρόσληψη 15.000 άνεργων νέων ηλικίας 18-29 ετών σε νέες θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης του ιδιωτικού και κοινωνικού τομέα της οικονομίας και η απασχόλησή τους για διάστημα τουλάχιστον 15 μηνών. Έμφαση θα δοθεί στους πτυχιούχους ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα και αναμένεται να προκηρυχθεί από τον ΟΑΕΔ εντός του Σεπτεμβρίου. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει με 10.000 θέσεις, των οποίων η κατανομή μεταξύ πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και υπόλοιπων άνεργων νέων θα προσδιοριστεί στη δημόσια πρόσκληση. Οι υπόλοιπες 5.000 θέσεις θα προκηρυχθούν σε δεύτερο χρόνο.
 5) Πρόγραμμα για την πρόσληψη 2.000 ατόμων με αναπηρίες, απεξαρτημένων από εξαρτησιογόνες ουσίες, αποφυλακισμένων, νεαρών παραβατικών ατόμων ή νεαρών ατόμων που βρίσκονται σε κοινωνικό κίνδυνο:  Θα αφορά στις ευάλωτες κατηγορίες του πληθυσμού και περιλαμβάνεται επιδότηση μέχρι του ποσού των 700 ευρώ μηνιαίως για τους εργαζόμενους με πλήρη απασχόληση και μέχρι του ποσού των 350 ευρώ (μηνιαίως) για τους εργαζόμενους με μερική απασχόληση.
6) Πρόγραμμα κατάρτισης και πιστοποίηση 10.000 ανέργων ηλικίας 29-64: Θα αφορά κλάδους που παρουσιάζουν προοπτικές ανάπτυξης. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει θεωρητική κατάρτιση 120 ωρών, συμβουλευτική υποστήριξη, πιστοποίηση και πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, η οποία δεν θα υπερβαίνει τους 5 μήνες.
7) Πρόγραμμα προώθησης της επιχειρηματικότητας νέων, ηλικίας 18-24 ετών για 9.500 άτομα: Αφορά σε ανέργους ηλικίας 18-29 ετών, αποφοίτους Γυμνασίου και Γενικού Λυκείου, και θα καλύψει 9.500 άτομα. Στόχος του ΟΑΕΔ είναι το πρόγραμμα να ξεκινήσει εντός του Οκτωβρίου.
8) Πρόγραμμα υποστήριξης επιχειρηματικότητας των νέων, ηλικία 18-29 ετών για 2.500 άτομα. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με τους Κοινωνικούς Εταίρους μέσα από μία προγραμματική συμφωνία που έχει συνάψει ο ΟΑΕΔ. Αφορά συνολικά 2.500 άτομα και αναμένεται να ξεκινήσει τον Οκτώβριο.
9) Πρόγραμμα Κοινωφελούς χαρακτήρα σε 34 δήμους της χώρας – Β’ Κύκλος  με 6.300 θέσεις εργασίας: Το πρόγραμμα θα είναι συγχρηματοδοτούμενο και θα αφορά τη δημιουργία 6.300 θέσεων που θα καλύψουν άνεργοι εγγεγραμμένοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ. Αναμένεται να ξεκινήσει μέχρι τον Νοέμβριο και θα είναι οκτάμηνης διάρκειας. Οι άνεργοι που θα συμμετέχουν θα απασχοληθούν στην υλοποίηση έργων τα οποία θα αφορούν στη βελτίωση της καθημερινής ζωής των κατοίκων των τοπικών κοινωνιών. Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της διευκόλυνσης της επανένταξης των ανέργων στην αγορά εργασίας προβλέπονται δράσεις ενεργοποίησης των ωφελουμένων, όπως συμβουλευτική, κατάρτιση κ.λπ.  
10) Πρόγραμμα για την ένταξη στην αγορά εργασίας 8.000 γυναικών: Το πρόγραμμα θα αφορά σε μακροχρόνια άνεργες γυναίκες και θα ξεκινήσεις έως το τέλος του έτους.