Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σύνταξη σε μητέρες με ανήλικο

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΝΑ ΣΚΕΦΘΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΩΡΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ

Δημοσίευση: 25 Αυγ 2018 15:04

Ευκαιρίες πρόωρης συνταξιοδότησης για κάποιες κατηγορίες ασφαλισμένων, υπάρχουν ακόμη. Ωστόσο καθίσταται σαφές ότι, προτού κάποιος αποφασίσει να επιλέξει την οδό της πρόωρης συνταξιοδότησης, θα πρέπει να βάλει στη ζυγαριά τη διαφορά της πρόωρης και της πλήρους σύνταξης.


 Ο νόμος Κατρούγκαλου με τον νέο τρόπο υπολογισμού που εντάσσει στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης ρίχνει στα τάρταρα τον συντάξιμο μισθό. Ωστόσο κάποιες κατηγορίες ασφαλισμένων ξεφεύγουν από τον κανόνα καθώς η πρόωρη έξοδος δίνει μόνον μικρή μείωση, και αυτό θα πρέπει να κριθεί σε σχέση με τα πολλά χρόνια αναμονής που έχουν επιφέρει οι αλλαγές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Αναλυτικότερα, σύμφωνα  με το efsyn.gr οι ασφαλισμένοι που υπάγονται σε κάποια από τις παρακάτω κατηγορίες θα πρέπει να σταθμίσουν τα συμφέροντά τους καθότι ενδέχεται να τους ευνοεί η πρόωρη συνταξιοδότηση.
Μητέρες ανηλίκων (συνταξιοδότηση με 5.500 ημέρες ασφάλισης). Η δυνατότητα πρόωρης συνταξιοδότησης των μητέρων με ανήλικο έχει ήδη καταργηθεί με τον ν. 3863/2010. Συνεπώς οι μητέρες ανηλίκων που συμπληρώνουν τις κατά περίπτωση απαιτούμενες χρονικές προϋποθέσεις από 1/1/2013 και μετά θα συνταξιοδοτούνται σε ηλικία 62 ετών με μειωμένη σύνταξη και σε ηλικία 67 ετών με πλήρη. Ωστόσο για πολλές κατηγορίες γυναικών εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα της συνταξιοδότησης με ανήλικο. Πρόκειται για τις ασφαλισμένες γυναίκες που έχουν συμπληρώσει τις κατά περίπτωση απαιτούμενες ημέρες ασφάλισης την τριετία 2010, 2011 και 2012. Ήδη από το 2015 έχει μεταβληθεί το καθεστώς συνταξιοδότησης των μητέρων αφού θεσπίστηκε το 55ο ως αφετηριακό ηλικιακό όριο.
Εδώ θα αναφερθούμε στις μητέρες με ανήλικο που ενώ έχουν συμπληρώσει πριν από την ισχύ του νέου νόμου, δηλαδή πριν από τις 18/8/2015, τις απαιτούμενες κατά περίπτωση ημέρες ασφάλισης βάσει του προγενέστερου καθεστώτος, δεν έχουν συμπληρώσει όμως το κατά περίπτωση απαιτούμενο όριο ηλικίας. Οι μητέρες στην περίπτωση που θα επιλέξουν να συνταξιοδοτηθούν με μειωμένη σύνταξη θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αυξάνεται και το ποσοστό της μείωσης του ποσού της σύνταξης που θα λάβουν έως και 30%.
Ωστόσο και γι’ αυτό συμφέρει η πρόωρη συνταξιοδότηση σ’ αυτή την κατηγορία, η όποια απώλεια φαίνεται να ισοσκελίζεται με την καταβολή της εθνικής σύνταξης. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για να ληφθεί η πλήρης εθνική σύνταξη των 384 ευρώ, θα πρέπει να υπάρχουν 20 έτη ασφάλισης. Σε διαφορετική περίπτωση, σύμφωνα με τον νόμο Κατρούγκαλου, το ποσό των 384 ευρώ βαίνει μειούμενο κατά 2% για κάθε έτος ασφάλισης που υπολείπεται των 20 ετών, εφόσον ωστόσο έχουν συμπληρωθεί τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης.
Επίσης προβλέπεται ότι στις περιπτώσεις καταβολής μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος, δηλαδή σε όριο ηλικίας μικρότερο από το κατά περίπτωση προβλεπόμενο όριο για πλήρη σύνταξη, το ποσό καταβάλλεται μειωμένο κατά 1/200 για κάθε μήνα (ή 6% για κάθε έτος) που υπολείπεται του αντίστοιχου ορίου ηλικίας πλήρους συνταξιοδότησης και σε καμία περίπτωση δεν υπερβαίνει το ποσοστό μείωσης που αντιστοιχεί στα πέντε έτη, δηλαδή τους 60 μήνες (60/200).
Ασφαλισμένοι στα πρ. Ταμεία ΔΕΚΟ και Τραπεζών δικαιούνται προσαύξηση της σύνταξης επειδή πλήρωναν πολύ υψηλές εισφορές. Για κάθε μία ποσοστιαία μονάδα πάνω από το 20% θα κερδίσουν έξτρα ποσό που θα υπολογιστεί με ετήσιο συντελεστή αναπλήρωσης 0,075%.
Πάντως η μείωση της σύνταξής τους έχει οριστεί κατ’ ανώτατο όριο στα 115 ευρώ. Συνεπώς πρέπει να εξεταστεί σοβαρά από τους ασφαλισμένους αυτής της κατηγορίας το αν συμφέρει να φύγουν πρόωρα στα 62 ή να περιμένουν τα 67.