Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ελαφρύνσεις σε επαγγελματίες στο "καλάθι" των παροχών

ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΚΑΤΑ 6,7%

Δημοσίευση: 04 Σεπ 2018 15:04

Και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους αναμένεται ότι θα περιλαμβάνει το «καλάθι παροχών» του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. 

Το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται πρόταση με βάση την οποία οι ασφαλιστικές εισφορές υπέρ του ΕΦΚΑ θα μειωθούν κατά 6,67%, ποσοστό που μεταφράζεται σε ελάφρυνση της τάξης του 25%.

Όπως επισημαίνει σε δημοσίευμά του η εφημερίδα «Εθνος», το βασικό σενάριο ελάφρυνσης των ασφαλιστικών βαρών που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι των συζητήσεων είναι η αναπροσαρμογή του ασφαλίστρου υπέρ του ΕΦΚΑ, σε 13,33% από 20% που είναι σήμερα, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2019. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η λογική του μέτρου είναι τα βάρη των ελεύθερων επαγγελματιών να φτάσουν στα επίπεδα των εισφορών που καταβάλλουν οι εργοδότες προς όφελος των μισθωτών τους.

Η ελάφρυνση των έξι και πλέον ποσοστιαίων μονάδων θα είναι σημαντική ειδικά στα μεσαία εισοδήματα, καθώς αφαιρεί το 33% των βαρών από το κύριο ασφάλιστρο της σύνταξης, ενώ στο βασικό πακέτο κάλυψης (26,95% για σύνταξη και υγεία) η απομείωση φτάνει στο 25%. Εκτός από τους ελεύθερους επαγγελματίες του πρώην ΟΑΕΕ και τους επιστήμονες-αυτοαπασχολούμενους του πρώην ΕΤΑΑΑ, ωφελημένοι από το μέτρο θα είναι και οι αγρότες, οι οποίοι στο πλαίσιο της ειδικής μεταβατικής περιόδου θα κατέβαλλαν το 2019 ασφάλιστρο 18%.