Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο "σφυρί" επαγγελματικά ακίνητα Λαρισαίων

ΜΕ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΚΤΙΡΙΟ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΑ ΚΑΝΟΥΝ ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ

Δημοσίευση: 04 Σεπ 2018 22:10

Με τρεις περιπτώσεις που αφορούν σε αγροτεμάχια και επαγγελματικά κτίρια   επανακάμπτει δυναμικά μετά την καλοκαιρινή αποχή η διαδικασία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών στη Λάρισα…

Αύριο Τετάρτη μετά από ένα μήνα διακοπών  λίγες μόλις εβδομάδες μετά την "έξοδο” από το τρίτο πρόγραμμα στήριξης, σε δύο συμβολαιογραφικά γραφεία της πόλης θα βγουν στο "σφυρί", ένα αγροτεμάχιο στον Κυπάρισσο, ένα οικόπεδο με βιοτεχνικό κτίριο στη Νίκαια και ένας αγρός στη Χάλκη, για οφειλές που προέκυψαν από επιχειρηματικά δάνεια προς τράπεζες.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην ηλεκτρονική πλατφόρμα eauction.gr  μέχρι και χθες ήταν αναρτημένοι  16.555 συνολικά πλειστηριασμοί σε όλη τη χώρα εκ των οποίων οι 516 θα γίνουν εντός της εβδομάδας.  Για όλο τον μήνα έχουν προγραμματιστεί πάνω από 2.400 πλειστηριασμοί ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα έχει εκσυγχρονιστεί και θα προσομοιάζει με τις ιστοσελίδες των αγγελιών πώλησης ακινήτων, όπου οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να δουν φωτογραφίες και περισσότερα χαρακτηριστικά των ακινήτων που θα βγαίνουν στο" σφυρί".

 Πάντως από τα ακίνητα που βγαίνουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα τα περισσότερα καταλήγουν στις ίδιες τις τράπεζες αφού λίγα είναι αυτά που βρίσκουν αγοραστή. Οι υπόλοιποι είτε κηρύσσονται άγονοι λόγω έλλειψης αγοραστικού ενδιαφέροντος είτε αναστέλλονται λόγω ρύθμισης με τον οφειλέτη πριν το ακίνητο βγει στο "σφυρί". Όπως επιβεβαιώνουν τραπεζικά στελέχη η ανάρτηση των πλειστηριασμών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα λειτουργεί πιεστικά προς τον οφειλέτη να ρυθμίσει το δάνειό του και να πετύχει την αναστολή του πλειστηριασμού.

Γενικά από την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας στις 21 Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί 7.500 πλειστηριασμοί. Από αυτούς γόνιμοι κηρύχθηκαν οι 3.477, δηλαδή υπήρξε κατακύρωση του ακινήτου στον ενδιαφερόμενο, ενώ άγονοι κηρύχθηκαν 3.993. Ο ετήσιος στόχος για φέτος είναι 30.000 πλειστηριασμοί και για το 2019 να φτάσουν τουλάχιστον τις 50.000. Η αύξηση του αριθμού των πλειστηριασμών σχετίζεται και με την επίσπευση των διαδικασιών τους. Από δω και στο εξής κάθε πλειστηριασμός εφόσον δεν οδηγήσει σε αποτέλεσμα και καταλήξει άγονος θα επαναλαμβάνεται μέσα σε 40 ημέρες, όπως μέχρι σήμερα γινόταν. Όμως εφόσον και ο δεύτερος πλειστηριασμός καταλήξει και πάλι άκαρπος, τότε το δικαστήριο έχει πλέον τη δυνατότητα να επισπεύσει τη διαδικασία και να επαναλάβει τον νέο πλειστηριασμό μέσα σε οκτώ ημέρες, ήτοι σε ένα σύνολο 48 ημερών. Στη βάση αυτή η  επίσπευση της επανεκκίνησης των άγονων πλειστηριασμών θα συμβάλει και στην αύξηση του αριθμού τους σε μηνιαία βάση και στην προσέλκυση αγοραστών.

 Με την αύξηση και επίσπευση των πλειστηριασμών, θα ακολουθήσει επίσης διεύρυνση του είδους και του όγκου των δανείων που θα βγουν προς πώληση. Επιχειρηματικά και καταναλωτικά δάνεια που συνοδεύονται από εξασφαλίσεις θα αποτελέσουν τον κύριο όγκο των δανείων που θα πουληθούν τους επόμενους μήνες, πριν αρχίσει να προωθείται και η πώληση στεγαστικών δανείων.

ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΑΠΟΡΡΗΤΟ

Υπογραμμίζεται επίσης πως στις 15 Σεπτεμβρίου αίρεται το τραπεζικό απόρρητο και ανοίγει η διατραπεζική πλατφόρμα προκειμένου να διαπιστωθεί πόσοι από τους οφειλέτες που έχουν υπαχθεί στο νόμο «Κατσέλη» έχουν πραγματική ανάγκη και όντως δεν μπορούν να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και πόσοι υπάγονται στην κατηγορία των στρατηγικών κακοπληρωτών και θα πρέπει να μην έχουν δικαίωμα χρήσης του προνομιακού νομοθετήματος. Το υποχρεωτικό άνοιγμα των περιουσιακών δεδομένων των οφειλετών που θα ισχύσει από τα μέσα του τρέχοντος μήνα δεν είναι η μόνη αλλαγή που θα επέλθει στο καθεστώς προστασίας του νόμου Κατσέλη, έτσι ώστε να αποκαλύψει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Με μία σειρά μέτρων, στόχος είναι να απομονωθούν από τις προστατευτικές διατάξεις του νόμου, όσοι τον έχουν χρησιμοποιήσει καταχρηστικά για να αποφύγουν την πληρωμή υποχρεώσεών τους στις τράπεζες. Παρενθετικά θυμίζουμε πως η προστασία της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς μετρά τέσσερις μήνες… ζωής. Η προστασία της ισχύει μέχρι και τις 31/12/2018 και εξασφαλίζεται μέσω αίτησης στο «Νόμο Κατσέλη». Σε κάθε περίπτωση το θέμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα βρεθεί ξανά στο επίκεντρο των συζητήσεων με τους δανειστές, οι οποίοι επιστρέφουν στη χώρα στις 12 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ