Ο ΕΝΦΙΑ "ροκανίζει" τις επιστροφές φόρων

ΞΕΚΙΝΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΗΜΕΡΕΣ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΥΤΟΜΑΤΩΝ ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΩΝ ΜΕ ΤΟ ΦΟΡΟ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Δημοσίευση: 05 Σεπ 2018 22:20

Τις προσεχείς ημέρες και πιθανότατα από τα τέλη της εβδομάδας η εφορία της Λάρισας θα προχωρήσει στους πρώτους συμψηφισμούς φόρων με τα ποσά του ΕΝΦΙΑ που βεβαιώθηκαν, οπότε όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων περιμένουν να εισπράξουν την επιστροφή του φόρου εισοδήματος, η οποία προέκυψε από την εκκαθάριση της φετινής δήλωσης, ας την ξεχάσουν. Και αυτό γιατί το ποσό που δικαιούνται, θα συμψηφιστεί με τον νέο λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ..

Να θυμίσουμε πως η εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων έβγαλε πάνω από 780.000 πιστωτικά σημειώματα. Στα μέσα Ιουλίου η ΑΑΔΕ εξέδωσε την πρώτη εντολή πληρωμής μέσω τραπεζών για δικαιούχους επιστροφής φόρου. Η εντολή πληρωμής αφορούσε φορολογούμενους οι οποίοι είχαν υποβάλει τη δήλωση μέχρι τις 27 Ιουνίου με πιστωτικό εκκαθαριστικό και φορολογική-ασφαλιστική ενημερότητα. Με αυτό τον τρόπο κατεβλήθησαν μαζικά επιστροφές σε περίπου 270.000 φορολογούμενους. Από τότε δεν έχει διενεργηθεί άλλη μαζική επιστροφή φόρου εισοδήματος… Πλέον όλοι οι αυτόματοι συμψηφισμοί θα τρέξουν μέχρι το τέλος του μήνα και συγκεκριμένα πριν τις 28 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία κατά την οποία εκπνέει η προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ.

Οι ισχύουσες διατάξεις προβλέπουν ότι τα ποσά επιστροφών φόρου, τα οποία δικαιούνται οι φορολογούμενοι, επιτρέπεται να συμψηφίζονται αυτεπαγγέλτως ακόμη και με μη ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, δηλαδή με φόρους οι οποίοι έχουν μεν βεβαιωθεί στο ΑΦΜ του φορολογούμενου αλλά η προθεσμία πληρωμής τους δεν έχει λήξει. Από τη στιγμή που αναρτήθηκαν τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, ενεργοποιήθηκε και η διαδικασία συμψηφισμού του φόρου ακινήτων με τυχόν επιστροφές φόρου εισοδήματος. Μέχρι στιγμής η εφορία της Λάρισας έβγαλε ατομικά αρκετές επιστροφές φόρου και σύντομα θα ξεκινήσει και τις μαζικές.

Θεωρείται αυτονόητο πως για όσους η επιστροφή φόρου είναι μικρότερη του ΕΝΦΙΑ δεν θα τη δουν ποτέ και το υπόλοιπο του φόρου ακινήτων θα εμφανίζεται στην «ταυτότητα οφειλής» του φορολογούμενου, που υπάρχει στον προσωπικό του λογαριασμό ενώ θα υπάρχει σχετική ενημέρωση με email.

Αν η επιστροφή φόρου που δικαιούνται είναι μεγαλύτερη από την οφειλή του ΕΝΦΙΑ θα εισπράξουν τη διαφορά. Το ποσό θα επιστραφεί στους φορολογούμενους με πίστωση στον τραπεζικό λογαριασμό που έχουν δηλώσει στη φετινή τους φορολογική δήλωση.

Για παράδειγμα, φορολογούμενος που δικαιούται επιστροφή φόρου εισοδήματος 300 ευρώ και του βεβαιώθηκε ΕΝΦΙΑ 400 ευρώ, συμψηφίζεται αυτόματα και καλείται να πληρώσει τα υπόλοιπα 100 ευρώ του ΕΝΦΙΑ. Η πληρωμή των 100 ευρώ μπορεί να γίνει σε πέντε δόσεις. Η μεγάλη αδικία είναι όμως στο εξής. Αν ένας φορολογούμενος δικαιούται επιστροφή φόρου εισοδήματος 300 ευρώ και του βεβαιώθηκε ΕΝΦΙΑ 200 ευρώ, με το συμψηφισμό, πληρώνει εφάπαξ τον ΕΝΦΙΑ και του επιστρέφεται το υπόλοιπο του φόρου. Δηλαδή όλοι θα καταβάλουν σε πέντε δόσεις τον ΕΝΦΙΑ και ο συγκεκριμένος, ουσιαστικά εφάπαξ!

ΜΕ ΑΙΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ

Πάντως αν και οι συμψηφισμοί γίνονται αυτόματα, πιθανότατα θα πρέπει να επισκεφθούν την εφορία και να υποβάλουν σχετικό αίτημα οι σύζυγοι στο βαθμό όπου ο ένας εκ των δύο δικαιούται επιστροφή φόρου και στον έτερο έχει βεβαιωθεί ΕΝΦΙΑ. Και αυτό γιατί η εφορία δεν μπορεί ακόμα κεντρικά να «παντρέψει» επιστροφές φόρων εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ μεταξύ συζύγων. Το πρόβλημα στους έγγαμους είναι ότι ενώ στο φόρο εισοδήματος εκδίδεται κοινό εκκαθαριστικό, ο ΕΝΦΙΑ, εκκαθαρίζεται ξεχωριστά για τον κάθε σύζυγο. Στην περίπτωση που προκύπτει πιστωτικό εκκαθαριστικό, δηλαδή επιστροφή φόρου, δικαιούχος της επιστροφής είναι, σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία, ο σύζυγος. Στον ΕΝΦΙΑ, που γίνεται ξεχωριστή εκκαθάριση ο επιστρεφόμενος φόρος εισοδήματος «σβήνει» μόνο τον ΕΝΦΙΑ του συζύγου και μόνο στην περίπτωση που το ποσό της επιστροφής φόρου είναι μικρότερο ή ίσο με το ποσό του ΕΝΦΙΑ που του έχει βεβαιωθεί. Οπότε αν δεν μεριμνήσει η ΑΑΔΕ να προχωρήσει σε αυτόματους συμψηφισμούς και μεταξύ των συζύγων, η αναμονή στις ουρές της εφορίας θα είναι και φέτος αναπόφευκτη για χιλιάδες φορολογουμένους.

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass