"ΦΟΡΤΩΜΕΝΑ" ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΤΜ - ΣΤΟ 1 ΔΙΣ. ΑΝΕΡΧΕΤΑΙ Η ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Στα 60 ευρώ το όριο και για το Σαββατοκύριακο

* Το ΥΠΟΙΚ συστήνει στους πολίτες να κάνουν χρήση των καρτών και τις επιχειρήσεις να τις αποδέχονται

Δημοσίευση: 04 Ιουλ 2015 8:15




Στο ύψος του 1 δισ. ευρώ ανέρχεται η ρευστότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να μειωθεί το όριο ανάληψης κάτω από τα 60 ευρώ, όπως δήλωσε υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος, μετά από την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών. Μάλιστα, όπως επισήμανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, που μετείχε στη σύσκεψη, «τα ΑΤΜ είναι "φορτωμένα" για όλο το Σαββατοκύριακο».
Από την πλευρά τους, παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι η ρευστότητα είναι εξασφαλισμένη έως τη λήξη της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, ενώ το βράδυ της Κυριακής θα συνεδριάσει η ειδική επιτροπή (από στελέχη της Τραπέζης της Ελλάδος και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών), η οποία θα επανασχεδιάσει την επανεκκίνηση του τραπεζικού συστήματος από την Τρίτη. Παράλληλα, το πρωί της προσεχούς Δευτέρας θα συνεδριάσει η ΕΚΤ και ανάλογα με την απόφαση που θα ληφθεί θα εξετασθεί ποιες τραπεζικές υπηρεσίες θα λειτουργήσουν, υπό την «προστασία» των capital controls. Σημειώνεται ότι, για τον υπολογισμό της ρευστότητας στις τράπεζες, ελήφθησαν υπόψη τα εξής στοιχεία:
• Για τις αναλήψεις από τα ΑΤΜ, υπολογίζονταν αρχικά ότι αυτές θα ανέρχονταν σε 600 εκατ. ευρώ και τελικά βγήκαν 390 εκατ. ευρώ
• Για τις συντάξεις, ότι οι εκροές θα ανέρχονταν σε 350 εκατ. ευρώ και έχουν «φύγει» 80 εκατ. ευρώ
• Για τις ειδικές εγκρίσεις (εξαγωγή κεφαλαίων για π.χ. ιατρικές δαπάνες), προβλέπονταν εκροή 650 εκατ. που περιορίστηκε στα 400 εκατ. ευρώ.
Στην ευρεία σύσκεψη συμμετείχαν, από την πλευρά της κυβέρνησης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης και ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας.
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΚΑΡΤΕΣ
Καταγγελίες πολιτών σχετικά με τη μη αποδοχή χρεωστικών και πιστωτικών καρτών από τις επιχειρήσεις, γνωστοποιήθηκαν στο υπουργείο Οικονομίας το οποίο καλεί τις επιχειρήσεις που δε δέχονται κάρτες με επιχείρημα ότι δεν διαθέτουν web/e-banking, αφενός να εφαρμόζουν τις διατάξεις της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, αφετέρου να επικοινωνήσουν με την τράπεζα που συνεργάζονται προκειμένου να εκδώσουν τους απαραίτητους κωδικούς ή να διενεργούν εντολές πληρωμής. Όπως διευκρινίζει το υπουργείο, οι συναλλαγές με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες πραγματοποιούνται κανονικά για αγορές εντός Ελλάδας, μέχρι το όριο που προβλέπει η σύμβαση με την τράπεζα. Παράλληλα, το υπουργείο σημειώνει ότι χωρίς κανένα πρόβλημα διενεργούνται, όπως και πριν, μεταφορές χρηματικών ποσών και πάσης φύσεως συναλλαγές από απόσταση, όπως μέσω διαδικτύου (web-banking/e-banking) ή μέσω τηλεφώνου (phone-banking). Συνιστούμε ανεπιφύλακτα, τόσο στους πολίτες, όσο και στις επιχειρήσεις, να επιδιώκουν τη χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών και των εναλλακτικών τρόπων πληρωμής για την ταχύτερη και ασφαλέστερη εξυπηρέτησή τους.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass