Σε "δεύτερη μοίρα" οι μικρομεσαίοι

ΜΕΤΑΧΡΟΝΟΛΟΓΗΜΕΝΕΣ ΘΕΩΡΕΙ ΤΙΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ Ο ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ - ΑΚΑΤΑΣΧΕΤΟ, ΜΕΙΩΣΗ ΜΗ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΔΕΝ ΣΥΓΚΙΝΗΣΑΝ

Δημοσίευση: 11 Σεπ 2018 15:15
Συνήθης πρακτική, για τους εμπόρους, οι εξαγγελίες μέτρων ελάφρυνσης, λίγο πριν ή μετά από μία εκλογική χρονιά… Συνήθης πρακτική, για τους εμπόρους, οι εξαγγελίες μέτρων ελάφρυνσης, λίγο πριν ή μετά από μία εκλογική χρονιά…

Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στην 83η ΔΕΘ, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν "μεταμνημονιακές μεν, μεταχρονολογημένες δε", επισημαίνει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης.

Όπως ανέφερε ο κ. Κορκίδης, «οι εξαγγελίες μέτρων ελάφρυνσης, αλλά με εφαρμογή λίγο πριν ή μετά μία εκλογική χρονιά είναι μία συνήθης κυβερνητική πρακτική. Στη περίπτωση της χώρας μας όμως είναι γνωστό, ότι οι μέχρι πρότινος νομοθετήσεις μνημονιακών προαπαιτούμενων, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια, αποκατάστασης των υπερβολών και μείωσης των φόρων και εισφορών κατά τη διάρκεια της μεταμνημονιακής εποπτείας.

Στο όραμα του πρωθυπουργού, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν ήμασταν στις βασικές εξαγγελίες αλλά μάλλον σε δεύτερο, αναπληρωματικό ρόλο, αφού οι προτάσεις που καταθέσαμε για ακατάσχετο όριο, μείωση μη μισθολογικού κόστους και αφορολόγητο αποθεματικό δεν συγκίνησαν. Σε πρώτη ανάλυση το οικονομικό επιτελείο έλυσε την "εξίσωση" των ευνοϊκών μέτρων που είναι δυνατόν να υλοποιηθούν, χωρίς να καταγραφούν δημοσιονομικές αποκλίσεις, αλλά και να μην εκληφθεί ως "μονομερής ενέργεια" που θα στείλει άλλα σήματα στις αγορές, από αυτά που επιθυμούν. Δεν μπορώ να πω ότι όσα ακούσαμε ήταν αυτά που περιμέναμε, με εξαίρεση ίσως τα εργασιακά. Μέχρι νεωτέρας, οι σημερινές ανάγκες της καθημερινότητάς μας, θα παραμείνουν τόσο στις εξαγγελίες, όσο και στις αυριανές εκκρεμείς ενέργειες, υπό μεταμνημονιακές συνθήκες και προϋποθέσεις. Το βέβαιο πάντως είναι, ότι για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, μετά τις φετινές εξαγγελίες στη ΔΕΘ, τίποτα δεν αλλάζει στο βαρύ φορολογικό και ασφαλιστικό φορτίο που έχουμε μπροστά μας μέχρι τον Ιανουάριο 2019».

ΤΟ "ΚΑΛΑΘΙ ΤΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ"

Να σημειωθεί πως το "μεσοβραχυπρόθεσμο καλάθι" παροχών της Κυβέρνησης στην ΔΕΘ, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει φορολογικά, ασφαλιστικά και εργασιακά μέτρα όπως:

* Την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από 1/1/19 των ελεύθερων επαγγελματιών, με εισόδημα πάνω από 7.000 ευρώ, έως και 35%, μειώνοντας τον συντελεστή για την κύρια σύνταξη από 20% σε 13,3 %. Αντίστοιχη μείωση έως και 35% θα ισχύει και για τους αγρότες. Επίσης, για μηχανικούς, γιατρούς, δικηγόρους, μείωση στις εισφορές για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ στο ελάχιστο που ισχύει σήμερα, δηλαδή τα 64,5 ευρώ/μήνα.

* Την μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, αρχής γενομένης από την 1/1/19 και σε βάθος τετραετίας, σταδιακά κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, από 29% που είναι σήμερα, στο 25%.

* Η σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ που θα νομοθετηθεί εντός του 2018 και θα φτάσει έως και 50% για 1,2 εκ. χαμηλές περιουσίες και 30% μεσοσταθμικά. Η μείωση θα γίνει σε δύο φάσεις, από 1/1/19 η πρώτη και από 1/1/20 η δεύτερη.

* Από 1/1/19, ξεκινά ένα εκτεταμένο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου, με ποσά από 70 έως 200 ευρώ τον μήνα, με εισοδηματικά κριτήρια για τουλάχιστον 300.000 οικογένειες.

* Άμεσα προχωρούν 3.000 προσλήψεις μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» που αφορά δεκάδες χιλιάδες ηλικιωμένους και Άτομα με Ειδικές Ανάγκες. Επίσης 4.500 άμεσες προσλήψεις για την ενίσχυση της Ειδικής Αγωγής στα Δημόσια σχολεία.

* Από 1/1/19 καταργείται ο φόρος επιτηδεύματος για αγρότες, συνεταιρισμούς και ΚΟΙΝΣΕΠ, καθώς και για τις ανενεργές επιχειρήσεις.

* Επιδότηση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών για νέους μισθωτούς στον ιδιωτικό τομέα, έως 25 ετών, και σε βάθος διετίας, 50% από 1/1/19 και 100% από 1/1/20.

* Από 1/1/21 αλλαγή των συντελεστών του ΦΠΑ, με μείωση κατά δύο μονάδες του μεγάλου συντελεστή, από 24% σε 22% και κατά μία μονάδα του μικρού συντελεστή από 13% σε 12%

* Αύξηση του κατώτατου μισθού το 2019 και κατάργηση του υποκατώτατου μισθού.

* Ανάκτηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων εργασίας.

* Αναδρομική καταβολή περικοπών 1 δισ. ευρώ σε ένστολους, δικαστικούς και πανεπιστημιακούς μετά και την απόφαση του ΣτΕ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass