Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μειώσεις δημοτικών τελών για επαγγελματίες της Λάρισας

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΜΑ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΟΥ ΠΛΗΤΤΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΕΡΓΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ - ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΤΑΧΥΤΑΤΑ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΓΙΑ TO "OPEN MALL"

Δημοσίευση: 12 Σεπ 2018 22:15
Από τη χθεσινή διαβούλευση της δημοτικής αρχής με τους εμπόρους για το πρόγραμμα "Open Mall" παρουσία του δημάρχου Από τη χθεσινή διαβούλευση της δημοτικής αρχής με τους εμπόρους για το πρόγραμμα "Open Mall" παρουσία του δημάρχου

"Παράθυρο" για να μειωθούν ή να απαλλαγούν από τα τέλη επιχειρήσεις και επαγγελματίες του εμπορικού κέντρου που πλήττονται το τρέχον διάστημα από τα έργα άνοιξε ο Δήμαρχος Λαρισαίων.

Ο Απ. Καλογιάννης που παρευρέθηκε στην ανοικτή διαβούλευση της δημοτικής αρχής και του εμπορικού συλλόγου με τους εμπόρους που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στη δράση "Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου», χωρίς να προσδιορίζει την μορφή των μέτρων, κατέστησε σαφές πως στις προθέσεις του είναι να υπάρξει οικονομικό αντιστάθμισμα στους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, λόγω της προσωρινής δυσκολίας πρόσβασης των πελατών τους, από τα έργα αναβάθμισης του εμπορικού κέντρου…

Η χθεσινή σύσκεψη που αξιοποιήθηκε από το δήμαρχο Λαρισαίων για να επικοινωνήσει το πνεύμα και τη φιλοσοφία των έργων και να εκφράσει την αμέριστη συμπαράστασήτους προς τον επιχειρηματικό κόσμο, λέγοντας χαρακτηριστικά πως αποτελούν μέρος ενός σχεδίου παρεμβάσεων που θα ενισχύσουν την αναπτυξιακή προοπτική της πόλης, έδωσε την ευκαιρία να αναπτυχθεί ένας γόνιμος και θετικός διάλογος μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων τόσο για την πορεία υλοποίησής τους όσο και για την στόχευσή τους.

"Τα έργα σε συνδυασμό με την υλοποίηση του Open Mall, για το οποίο ο Δήμος Λαρισαίων συνεργάζεται στενά και εποικοδομητικά με τον Εμπορικό Σύλλογο θα είναι η «απάντηση» στην ανάπτυξη μεγάλων εμπορικών δραστηριοτήτων επιχειρήσεων, περιφερειακά της πόλης", τόνισε ο κ. Καλογιάννης εκφράζοντας ταυτόχρονα την πεποίθηση πως "θα ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου".

 Σχετικά με τη δράση των Ανοικτών Κέντρων Εμπορίου, που ήταν και το αντικείμενο της χθεσινής σύσκεψης, ειπώθηκε πως ο Δήμος βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο για την οριστική κατάθεση του φακέλου, πως η τελική έγκριση αναμένεται κατά τον προσεχή Φεβρουάριο και πως οι παρεμβάσεις που σχεδιάζονται από τη δημοτική αρχή αναμένεται να ξεπεράσουν τον προγραμματισμένο προϋπολογισμό του προγράμματος.

 Όπως τόνισε από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος οικονομίας Παν. Νταής, κρίσιμο στοιχείο για την αποδοχή της πρότασης που θα κάνει ο Δήμος είναι η μέγιστη δυνατή συμμετοχή των εμπόρων, οι οποίοι καλούνται στο επόμενο 15νθήμερο να επισημοποιήσουν την πρόθεσή τους να ενταχθούν στο πρόγραμμα και να υλοποιήσουν, χωρία οικονομική επιβάρυνση, τις παρεμβάσεις που θα οριστούν. Την πρόθεση να συμμετάσχει αρκετός αριθμός επιχειρήσεων στο πρόγραμμα επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του ΕΣΛ Χαρ. Παπαδόπουλος λέγοντας πως το κριτήριο συμμετοχής του 70% του συνόλου των εμπορικών καταστημάτων της περιοχής παρέμβασης καλύπτεται καθώς 90 εμπορικές επιχειρήσεις εκδήλωσαν την πρόθεσή τους να ενταχθούν στη δράση.

 Θυμίζουμε πως βασική προϋπόθεση για την υλοποίηση του έργου αποτελεί η συμμετοχή τουλάχιστον 50 εμπορικών επιχειρήσεων με ισόγεια καταστήματα και πρόσοψη στις οδούς της προτεινόμενης περιοχής παρέμβασης (οδοί Φιλελλήνων, Βενιζέλου, Ανδρούτσου, Λαπιθών, Πόρου, πάροδος Ερμού). Ειδικότερα στη δράση μπορούν να συμμετάσχουν εμπορικές επιχειρήσεις οι οποίες είναι μέλη του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας και εμπορικές επιχειρήσεις με ισόγεια καταστήματα με πρόσοψη στις οδούς της προτεινόμενης περιοχής παρέμβασης. Επιπροσθέτως μπορούν να συμμετάσχουν οι ακόλουθες κατηγορίες επιχειρήσεων:

* Εμπορικές επιχειρήσεις που βρίσκονται σε όροφο υπό την προϋπόθεση συμμετοχής των ισόγειων αυτών εμπορικών επιχειρήσεων

* Λοιπές επιχειρήσεις (π.χ. εστίασης, ιδιωτικής εκπαίδευσης, ιδιωτικά ιατρεία, ξενοδοχεία, κινηματογράφοι - θέατρα, κέντρα αισθητικής)

* Κενά ισόγεια εμπορικά καταστήματα σε ποσοστό κατά μέγιστο 5% του συνολικού αριθμού των ωφελούμενων επιχειρήσεων.

Στις υποχρεώσεις των συμμετεχόντων είναι ότι οι ενοικιαστές και οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων θα πρέπει να είναι ενήμεροι για τις παρεμβάσεις που θα γίνουν στα καταστήματά τους ενώ οι όποιες παρεμβάσεις που θα πραγματοποιηθούν στις όψεις των καταστημάτων θα πρέπει να διατηρηθούν για 3 χρόνια μετά το πέρας του προγράμματος

ΟΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Οι προτεινόμενες δράσεις από πλευράς Δήμου Λαρισαίων είναι:

* Η αναβάθμιση του δημόσιου χώρου/οριοθέτηση open mall

* Η Βελτίωση μικροκλίματος μέσω παρεμβάσεων σκίασης των πεζοδρομίων στις οδούς Βενιζέλου και Ανδρούτσου και μικρών υδάτινων νησίδων στις συμβολές των πεζοδρόμων, αναβάθμιση – ανάδειξη της παρόδου Ερμού και ένταξής της στον ιστό των πεζοδρόμων.

* Η προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων έξυπνης πόλης και τα συστήματα παροχής ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο (free wifi για τους επισκέπτες)

Από πλευράς ΕΣΛ οι προτεινόμενες δράσεις είναι:

* Η ανάδειξη ταυτότητας εμπορικής περιοχής/οριοθέτηση open mall (αψίδες-σήμανση), η οποία θα περιλαμβάνει ενδεικτικά: ειδικές σημάνσεις με ενιαίες επιγραφές, ανθοστήλες, αλλαγή τεντόπανων, φωτισμός κ.ά

* Η προβολή και προώθηση της εμπορικής περιοχής που ενδεικτικά αναλόγως και της συμμετοχής θα περιλαμβάνει συστήματα / πλατφόρμες ενίσχυσης τοπικής επιχειρηματικότητας, ενίσχυσης πιστότητας και επιβράβευσης, διοργάνωση εκδηλώσεων για την προβολή της εμπορικής περιοχής, προμήθεια κοινού εξοπλισμού διακόσμησης εξωτερικού χώρου, δημιουργία ψηφιακού λογότυπου και προβολή σε ψηφιακά μέσα κ.λπ. / μέσα κοινωνικής δικτύωσης / διαφημιστικό spot / site κ.α.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Σχετικά Άρθρα