Αβέβαιος ο χρόνος κατάργησης του ειδικού φόρου στο κρασί

ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΚΑΘΑΡΟΓΡΑΦΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Δημοσίευση: 15 Σεπ 2018 16:19

Μπορεί πριν από λίγες ημέρες το Συμβούλιο της Επικρατείας να έλαβε απόφαση ακύρωσης της υπουργικής απόφασης του 2015 που καθιέρωσε τον ΕΦΚ στο κρασί, ωστόσο ο  νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης ερωτηθείς για το θέμα δεν προσδιόρισε το χρόνο κατάργησης του ειδικού φόρου.


Αφού πρώτα αποσαφήνισε πως ακόμη δεν έχει καθαρογραφεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αποκάλυψε πως το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματικά τρία σημεία της υπουργικής απόφασης. Όταν ρωτήθηκε ποια είναι αυτά, απάντησε πως δεν τα γνωρίζει και θα προτιμούσε να μη μιλήσει πριν εκδοθεί η γραπτή απόφαση του ΣτΕ.
Έμπειροι νομικοί αναφέρουν πως το Δικαστήριο δέχθηκε τις αιτιάσεις των ενώσεων που προσέφυγαν σε αυτό και οι οποίες υποστήριζαν ότι η επιβολή ΕΦΚ παραβιάζει τις συνταγματικές αρχές της φορολογικής ισότητας, της αναδρομικότητας του φορολογικού νόμου, της καθολικότητας του φόρου και της προστατευόμενης εμπιστοσύνης του φορολογούμενου.
Οι απασχολούμενοι στο χώρο του οίνου είχαν υποστηρίξει συγκεκριμένα ότι ο ΕΦΚ ορίστηκε σε 20 ευρώ ανά εκατόλιτρο τελικού προϊόντος (0,20 ευρώ ανά λίτρο κρασιού) συν τις υπόλοιπες επιβαρύνσεις, αλλά επιβλήθηκε αναδρομικά (καταλάμβανε και την παραγωγή του 2015).
Όπως ανέφεραν, η νομοθεσία προέβλεπε ότι ο φόρος επιβάλλεται στο «τελικό προϊόν». Έτσι φορολογήθηκε το προϊόν που πρόκυψε μετά το τέλος της αλκοολικής ζύμωσης και την πρώτη απολάσπωση. Το προϊόν αυτό αποθηκεύθηκε τον μήνα Δεκέμβριο και φορολογήθηκε ενώ θα διατίθετο στην αγορά το επόμενο έτος. Πιο απλά με την επιβολή του ΕΦΚ, το κρασί το 2016 φορολογήθηκε αναδρομικά και το «τελικό προϊόν» που δημιουργήθηκε το περασμένο έτος!
Αν και ο Αραχωβίτης παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση να καταργήσει τον ΕΦΚ στο κρασί, ο πρωθυπουργός ωστόσο δεν συμπεριέλαβε στην ομιλία του στη ΔΕΘ την κατάργηση του φόρου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass