Πλησιάζουν οι μέρες για τις δόσεις ΕΝΦΙΑ και φόρων

ΤΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΘΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΝ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ

Δημοσίευση: 18 Σεπ 2018 15:17

Προθεσμία δύο εβδομάδων έχουν χιλιάδες νοικοκυριά για να εξοφλήσουν τον ΕΝΦΙΑ και τον φόρο εισοδήματος και να αποφύγουν την ενεργοποίηση μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, όπως είναι οι κατασχέσεις.
Ειδικότερα μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου περίπου 2,5 εκατ.  νοικοκυριά θα πρέπει να καταβάλλουν τη δεύτερη δόση των φόρων που έχουν βεβαιωθεί από την εκκαθάριση των φετινών δηλώσεων, με το ποσό που πρέπει να πληρωθεί να υπερβαίνει το 1,1 δισ. ευρώ. Επίσης έως το τέλος του μήνα χιλιάδες εταιρείες και λοιπά νομικά πρόσωπα θα πρέπει να εξοφλήσουν την τρίτη δόση του φόρου εισοδήματος και του τέλους επιτηδεύματος για τη χρήση του 2017. Έπονται άλλες 3 μηνιαίες δόσεις, οι οποίες λήγουν στα τέλη των μηνών Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2018.


Εξάλλου έως το τέλος Σεπτεμβρίου περίπου 6,3 εκατ. φυσικά και νομικά πρόσωπα θα πρέπει να έχουν πληρώσει την πρώτη δόση, από τις πέντε συνολικά, του φόρου.  
Πάντως ο Σεπτέμβριος θεωρείται από κυβερνητικούς παράγοντες καταλυτικός για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού καθώς θα πρέπει να εισπραχθούν συνολικά (άμεσοι και έμμεσοι φόροι) περί τα 5,6 δισ. ευρώ.
Όμως, ο στόχος που έχει τεθεί δεν είναι σίγουρο ότι θα επιτευχθεί καθώς τα εξαντλημένα νοικοκυριά από άποψης φοροδοτικής ικανότητας ενδεχομένως να μην καταφέρουν να καταβάλλουν τους φόρους που τους αναλογούν κάτι που διαπιστώθηκε και το αντίστοιχο περυσινό διάστημα και γενικότερα το δεύτερο εξάμηνο του 2017, με αποτέλεσμα ο προϋπολογισμός τουλάχιστον στο σκέλος των εσόδων να παρουσιάσει υστέρηση άνω του 1 δισ. ευρώ.

ΑΠΕΙΛΗ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΩΝ
Πάντως τα επίσημα στοιχεία της εφορίας δείχνουν ότι ένας στους πέντε φορολογούμενους δεν μπορεί να πληρώσει τους φόρους στην ώρα τους. Υπάρχουν όμως λύσεις που μπορούν να διευκολύνουν τους φορολογούμενους. Κατ’ αρχήν να επισημάνουμε πως όσοι  καθυστερήσουν να εξοφλήσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις και η οφειλή τους υπερβαίνει τα 500 ευρώ μπαίνουν στη «μαύρη λίστα» της ΑΑΔΕ κινδυνεύουν με κατασχέσεις των τραπεζικών τους λογαριασμών. Αν η οφειλή είναι κάτω των 500 ευρώ η φορολογική διοίκηση, συνήθως, δεν προχωρά στη λήψη μέτρων αναγκαστικής είσπραξης.  
Τα συνηθέστερα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης είναι η έκδοση κατασχετηρίου για τους τραπεζικούς λογαριασμούς του φορολογούμενοι και η κατάσχεση εισοδημάτων στα χέρια τρίτων όπως είναι τα ενοίκια και οι απαιτήσεις από πελάτες. Θυμίζουμε πως ισχύει ακατάσχετο όριο 1.000 ευρώ από μισθούς και συντάξεις (για το τμήμα του ποσού από 1.000 έως 1.500 ευρώ μπορεί να κατασχεθεί το 50%) και 1.250 ευρώ από έναν τραπεζικό λογαριασμό.
ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ  
Σε κάθε περίπτωση φορολογούμενοι που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις φορολογικές υποχρεώσεις έχουν στη διάθεσή τους διάφορες επιλογές προκειμένου να αποφύγουν το σκληρό πρόσωπο της εφορίας. Συγκεκριμένα μπορούν,
1. Να προχωρήσουν στη ρύθμιση, του συνόλου ή ακόμη και κάθε δόσης συγκεκριμένου φόρου, με την πάγια ρύθμιση των 12 ή 24. Η ρύθμιση γίνεται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο μέσω του taxisnet και ο φορολογούμενους επιβαρύνεται με ετήσιο επιτόκιο 8,51%. Η δυνατότητα της ρύθμισης υπάρχει ακόμη και για τις οφειλές που δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες. Για να ενεργοποιηθεί η ρύθμιση θα πρέπει ο φορολογούμενος εντός τριών εργάσιμων ημερών από την υποβολή της σχετικής αίτησης να πληρώσει την πρώτη δόση της ρύθμισης.
2. Να μην ρυθμίσουν τη φορολογική τους οφειλή αλλά να πληρώνουν κάθε μήνα το ποσό που μπορούν να πληρώσουν. Στην περίπτωση αυτή η διάθεση συνεργασίας του φορολογούμενου εκτιμάται από τη φορολογική διοίκηση και σπανίως επιβάλλονται μέτρα αναγκαστικής είσπραξης. Αυτό ισχύει βέβαια στις περιπτώσεις μικρών οφειλών και όχι μεγάλων οφειλών και οφειλών που έχουν προκύψει από φορολογικούς ελέγχους ( πρόστιμα ή προσαυξήσεις).
3. Να κάνουν χρήση των προγραμμάτων άτοκων δόσεων που προσφέρουν οι τράπεζες μέσω των πιστωτικών καρτών. Ο κάτοχος της κάρτας  μπορεί να πληρώσει τη φορολογική του οφειλή μέσω της κάρτας και να την εξοφλήσει σε έως 12 άτοκες δόσεις. Θα πρέπει, όμως, να είναι συνεπής στην πληρωμή των δόσεων διότι σε διαφορετική περίπτωση επιβαρύνεται με το τσουχτερό επιτόκιο της πιστωτικής κάρτας το οποίο συνήθως ξεπερνά το 15%.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass