Η κρίση γεννά και εξαφανίζει επιχειρήσεις…

ΘΕΤΙΚΗ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ, ΑΛΛΑ ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΑΡΝΗΤΙΚΗ Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ 9ΜΗΝΟ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ - «ΜΟΔΑ» ΠΛΕΟΝ ΟΙ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΙΚΕ

Δημοσίευση: 14 Οκτ 2018 22:00
Λιγοστεύουν μεν τα "λουκέτα" αλλά η αγορά δείχνει να είναι "κολλημένη" σε παραδοσιακά επιχειρηματικά πρότυπα… Λιγοστεύουν μεν τα "λουκέτα" αλλά η αγορά δείχνει να είναι "κολλημένη" σε παραδοσιακά επιχειρηματικά πρότυπα…

Θετικό αριθμητικά, αλλά αρνητικό ποιοτικά ήταν το αποτύπωμα της επιχειρηματικότητας στο φετινό 9μηνο του 2018 στο ν. Λάρισας, το οποίο Χαρακτηρίστηκε από τον περιορισμό των συστάσεων νέων επιχειρήσεων σε σχέση με πέρυσι και την ανάδειξη της τεράστιας δυναμικής των Ι.Κ.Ε. και των ατομικών, έναντι κάθε άλλης εταιρικής μορφής και δραστηριότητας.

Παρότι, οι επιχειρήσεις που άνοιξαν είναι περισσότερες από αυτές που έβαλαν «λουκέτο», τα ποιοτικά στοιχεία, κάθε άλλο παρά χαμόγελα προκαλούν. Κι αυτό, διότι η συμβολή των ανωνύμων εταιρειών, αυτών δηλαδή που προφέρουν πραγματικές θέσεις εργασίες στο οικονομικό γίγνεσθαι, εξακολουθεί να είναι περιορισμένη.

 Αντίθετα, το ισοζύγιο «καταλαμβάνεται» από μικροεπιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, που ως γνωστό, στη συντριπτική τους πλειονότητα δεν μπορούν να φέρουν το βάρος της αλλαγής και του εκσυγχρονισμού του παραγωγικού μοντέλου της τοπικής αγοράς που τόσο έχει ανάγκη. Αρνητικό, επίσης εύρημα και η «συρρίκνωση» του θετικού ισοζυγίου, συγκριτικά με πέρυσι, "ψαλιδίζοντας" τις όποιες προσδοκίες.

 Όπως προκύπτει από τη βάση δεδομένων του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) του Επιμελητηρίου, το συγκεκριμένο διάστημα αν και οι εγγραφές είναι διπλάσιες σχεδόν των διαγραφών, δημιουργώντας ένα θετικό ισοζύγιο 222 νέων επιχειρήσεων, ωστόσο τα καινούργια επιχειρηματικά ανοίγματα και οριακά μειωμένα σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα ήταν και σε αμφιλεγόμενες αναπτυξιακές βάσεις στηρίζονται. Ομοίως παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία είναι βελτιωμένα σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, εντούτοις η αιμορραγία, στην ήδη συρρικνωμένη αγορά, εξακολουθεί να υφίσταται ενώ ξεκάθαρο γίνεται πως αυτοί που βλέπουν την μικρή επιχειρηματικότητα ως αντίδοτο στην κρίση και ως λύση στο μεγάλο πρόβλημα της απασχόλησης είναι όλο και πιο πολλοί. Έτσι το μεγαλύτερο μέρος των επιχειρήσεων που συστάθηκαν εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται σε κλάδους με προσανατολισμό την εγχώρια κατανάλωση (κατά κύριο λόγο αφορούν την εστίαση και τη διασκέδαση) και όχι σε κλάδους μεταποίησης ή υψηλού τεχνολογικού περιεχομένου.

 Ωστόσο αβίαστα προκύπτει πως στο φετινό εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2018 έρχεται να επιβεβαιώσει πως το κλίμα στην οικονομία έστω και δειλά τείνει να διαφοροποιηθεί από την ζοφερή εικόνα της τελευταίας 10ετίας μιας και το ισοζύγιο εγγραφών - διαγραφών επιχειρήσεων παραμένει θετικό.

Επί απολύτων αριθμών, στο εξεταζόμενο διάστημα του 2018 συστάθηκαν 219 επιχειρήσεις, όταν το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2017 είχαν συσταθεί 292 επιχειρήσεις. Αναφορικά όμως με τις διαγραφές, που όπως φαίνεται αφήνουν το στίγμα τους στο ισοζύγιο, περιορίστηκαν στις 190 από τις 254 της ίδιας περιόδου του προηγούμενου έτους. Στις επιμέρους νομικές μορφές οι ατομικές επιχειρήσεις (αυτές σχετίζονται με τη δράση των ελεύθερων επαγγελματιών και με παροχή υπηρεσιών), παραμένουν δημοφιλείς ενώ οι Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Επιχειρήσεις, οι εταιρείες δηλαδή που μπορούν να συσταθούν με κεφάλαιο ενός ευρώ, δείχνουν τεράστια δυναμική καθώς αυξήθηκαν κατά 70% σε σχέση με το εννεάμηνο του 2017.

Εν προκειμένω οι νεόκοποι στον επιχειρηματικό στίβο στην πλειονότητα τους, επιλέγουν τις ατομικές επιχειρήσεις (219 επί συνόλου 451 εγγραφών) και τις ΙΚΕ (145). Και αν οι ΙΚΕ για την ώρα δείχνουν αξιοζήλευτη δυναμική, στις ατομικές ο μεγάλος αριθμός συστάσεων συνοδεύεται και από μεγάλη μείωση διαγραφών. Συγκεκριμένα από 1/1/2018 έως και τις 30/9/2018 ιδρύθηκαν 219 ατομικές επιχειρήσεις και διέκοψαν τη λειτουργία τους 190. Πράγμα που σημαίνει πως η τοπική οικονομία για να γυρίσει σελίδα έχει ανάγκη από υγιείς επιχειρήσεις με παραγωγική προοπτική. Το γεγονός ότι τόσο στο λιανεμπόριο όσο και στις υπηρεσίες, το ποσοστό διαγραφών είναι μεγάλο, δείχνει ότι οι νέες επιχειρήσεις δεν είναι παραγωγικές, είναι μονοπρόσωπες, ή απασχολούν ελάχιστους εργαζόμενους και συχνά αποδεικνύονται θνησιγενείς. Ίσως γιατί σε μεγάλο βαθμό, η γέννησή τους δεν ήταν αποτέλεσμα μακρόπνοου σχεδιασμού, αλλά λύση ανάγκης, αναζήτηση εξόδου από το τούνελ της ανεργίας.

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι επιχειρηματικοί φορείς το ζητούμενο πλέον για την επόμενη μέρα είναι να μειωθεί ακόμα περισσότερο ο αριθμός των διαγραφών επιχειρήσεων. Να μην αρκεστούν σε αποσπασματικά αισιόδοξα στοιχεία, αλλά να βάλουν τις βάσεις για ένα διαφορετικό παραγωγικό μοντέλο, με αιχμή του δόρατος τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η πρόοδός τους θα προσφέρει νέες θέσεις εργασίας, αύξηση των δημοσίων εσόδων και θα αλλάξει σημαντικά την ψυχολογία στην αγορά. Γι' αυτό η κυβέρνηση οφείλει να στηρίξει έμπρακτα την επιχειρηματικότητα, να προχωρήσει στις απαιτούμενες βελτιωτικές κινήσεις, όπως μείωση φόρων, εξορθολογισμό ασφαλιστικών εισφορών, ενίσχυση της εξωστρέφειας. "Για την αντιμετώπιση της κρίσης δεν χρειάζονται μαγικές λύσεις, αλλά ρεαλισμός, στόχευση και εφαρμογή ενός αναπτυξιακού σχεδίου, χωρίς πισωγυρίσματα και καθυστερήσεις" σημειώνουν.

Του Γιώργου Νούλη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass