Αυξημένο έως 24% το πετρέλαιο θέρμανσης στον ν. Λάρισας

ΑΠΟ 1,13 ΕΩΣ 1,18 ΕΥΡΩ ΤΟ ΛΙΤΡΟ Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ - ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΕ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΟΥΣ

Δημοσίευση: 17 Οκτ 2018 22:16

Από 19% έως 24% ακριβότερο σε σχέση με πέρυσι θα αγοράσουν φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης οι Λαρισαίοι καταναλωτές, επιβαρύνοντας τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό από 190 - 240 ευρώ για κάθε 1.000 λίτρα που θα προμηθευτούν.

Οι φόβοι  ότι ο φετινός χειμώνας θα είναι δύσκολος, ίσως ο δυσκολότερος των τελευταίων ετών, για χιλιάδες οικογένειες στο νομό, επιβεβαιώθηκαν καθώς το πετρέλαιο βγήκε στα πρατήρια της Λάρισας με τιμές από 1,13 έως 1,18 ευρώ το λίτρο. Οι τιμές μάλιστα αυτές, που απέχουν παρασάγγας σε σχέση με το 0,95 του περσινού Οκτωβρίου και το 1 ευρώ του περασμένου Απριλίου, έχουν αυξητικές τάσεις, πράγμα που σημαίνει ότι σύντομα αν δεν αλλάξουν τα δεδομένα στις διεθνείς αγορές, το "χέρι στην τσέπη" θα μπει ακόμη πιο βαθειά.

 Με τις τιμές αυτές χαμένοι πάντως δεν είναι μόνο όσοι  χρησιμοποιούν ως καύσιμο το πετρέλαιο αφού ακόμη και το επίδομα θέρμανσης θα αποδειχτεί δώρο-άδωρο, αλλά και όσοι κάνουν χρήση φυσικού αερίου καθώς η εκτόξευση της τιμής θα επηρεάσουν αρνητικά το κόστος προμήθειας του συγκεκριμένου καυσίμου και κατ επέκταση την τελική του τιμή. 

Οπωσδήποτε όμως οι μεγάλοι χαμένοι θα είναι όσοι προμηθευτούν πετρέλαιο καθώς θα αναγκαστούν να πληρώσουν "καπέλο" 190-240 ευρώ τουλάχιστον για κάθε 1.000 λίτρα που έβαζαν, κάτι που ανησυχεί τόσο  τους πρατηριούχους που όσο και τους καταναλωτές που μάλλον η νέα σεζόν θα τους βρει, για πολλές ώρες με κλειστά τα καλοριφέρ...

 Στις επιχειρήσεις του κλάδου είναι λογικό να επικρατεί προβληματισμός καθώς υπάρχει ο φόβος ότι θα «κάνουν βουτιά» τα έσοδα για δεύτερη χρονιά και θα ξαναζήσουν - ίσως μάλιστα και στην πιο απαισιόδοξη εκδοχή της - την «πικρή εμπειρία» του περσινού χειμώνα όπου η ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης κατέγραψε πτώση της τάξεως του 25% με την πρόεδρο των Λαρισαίων Πρατηριούχων ΄Ελσα Παπαδοπούλου να κάνει έκκληση για την επαναφορά του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα 6 λεπτά (από τα 28 που είναι σήμερα), για τη μείωση του ΦΠΑ από 24% στο 13%. Η αύξηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης «επέδρασε καταστροφικά τόσο στον κλάδο των βενζινοπωλών, αφού συνετέλεσε σε σημαντικό βαθμό μαζί με τα άλλα μέτρα του μνημονίου στο κλείσιμο πρατηρίων όσο και τα έσοδα του κράτους».

Μεταφέροντας την αγωνία και την ανησυχία των μελών του τοπικού σωματείου η κ. Παπαδοπούλου, επιβεβαιώνοντας  πως το ενδιαφέρον για παραγγελίες παραμένει υποτονικό, καθώς ως είθισται η πρώτη εβδομάδα είναι διερευνητική, ζητά "άμεσες λύσεις και ενέργειες για την εξασφάλιση του κοινωνικού αγαθού της θέρμανσης" καθώς όπως τόνισε "δεν υπάρχει αύξηση των εισοδημάτων, για να μπορεί κάποιος να καλύψει την αύξηση της τιμής του πετρελαίου, που είναι έως 240 ευρώ στα 1.000 λίτρα, σε σχέση με την περσινή χρονιά».

ΝΟΕΜΒΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ

Στο μεταξύ το τοπίο για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης αναμένεται να ξεκαθαρίσει τον Νοέμβριο με το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2019. Αν και δεν είναι ακόμη γνωστό εάν θα αλλάξουν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης, αυτό που είναι γνωστό είναι πως στις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου είναι το επίδομα θέρμανσης να ενσωματωθεί στο κοινωνικό μέρισμα που σχεδιάζει να δώσει φέτος η κυβέρνηση σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες. Πάντως με την αύξηση της τιμής του πετρελαίου το επίδομα ουσιαστικά "ακυρώνεται" καθώς ούτε το αυξημένο κόστος δεν θα καλύψει.  Πάντως το πιθανότερο είναι να μη αλλάξει κάτι στο επίδομα και οι περσινοί δικαιούχοι του νομού να λάβουν και φέτος το ίδιο ποσό, δηλαδή το μέγιστο τα 150 ευρώ (αν είναι άγαμος) και τα 187,50 ευρώ (αν είναι έγγαμος).

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass