ΑΦΗΝΕΙ ΤΩΡΑ ΑΝΟΙΚΤΟ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΝΑ ΤΗΡΗΣΕΙ ΤΙΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ

Όπισθεν και για τα διόδια από την κυβέρνηση

Δημοσίευση: 29 Ιουλ 2015 8:00

 

 

Του Γιώργου Μακρή

Στροφή 180 μοιρών (και) στο θέμα των διοδίων φαίνεται να κάνει τώρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να σεβαστεί τις συμβάσεις που έχουν υπογράψει με τους παραχωρησιούχους οι προηγούμενες κυβερνήσεις και οι οποίες, ως γνωστόν, προβλέπουν νέες αυξήσεις στις τιμές των διοδίων με την ολοκλήρωση των έργων.

Παρά τα όσα έλεγαν προεκλογικά και μάλιστα σε υψηλούς τόνους τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ και μετεκλογικά οι αρμόδιοι υπουργοί, ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Υποδομών κ. Χρήστος Σπίρτζης, μιλώντας στη Βουλή, εμφανίστηκε να βάζει την… όπισθεν όσον αφορά στην πολιτική της κυβέρνησης στο επίμαχο αυτό θέμα: όχι μόνο παρέπεμψε στο άγνωστο και μακρινό μέλλον την (όποια) μείωση της τιμής των διοδίων αλλά έθεσε ως προϋπόθεση να συμφωνήσουν οι παραχωρησιούχοι και οι τράπεζες που χρηματοδοτούν τα έργα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», (ρεαλιστική) διέξοδο στο ζήτημα μπορεί – με τα σημερινά δεδομένα - να δώσει μόνο η εφαρμογή ενός ηλεκτρονικού αναλογικού χιλιομετρικού συστήματος χρέωσης των χρηστών των δρόμων, δηλαδή οι οδηγοί να πληρώνουν με βάση τα χιλιόμετρα που διανύουν. Αυτό όμως θα απαιτήσει μεγάλο χρονικό διάστημα να μελετηθεί και να σχεδιασθεί και είναι αμφίβολο αν και πότε μπορεί να εφαρμοσθεί στο σύνολο των αυτοκινητοδρόμων.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το εν λόγω σχέδιο μελετάται από τον «Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου» και είναι πιθανό να εφαρμοστεί πιλοτικά στα διόδια Μοσχοχωρίου.

«ΘΑ ΤΗΡΗΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ»

Απαντώντας προχθές βράδυ στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θανάση Πετράκου (σ.σ. ανήκει στην Αριστερή Πλατφόρμα και έχει καταψηφίσει τους πρόσφατους μνημονιακούς νόμους) για τον αυτοκινητόδρομο «ΜΟΡΕΑ» στην Πελοπόννησο, ο κ. Χρ. Σπίρτζης ανέφερε για τους αυτοκινητόδρομους: «Όπως γνωρίζετε, υπάρχει ένα θέμα –και είχε τεθεί και στην προηγούμενη κυβέρνηση- για όλες τις παραχωρήσεις και για το «Μορέα» ότι έχουμε μείωση των εσόδων των παραχωρήσεων. Αυτό λοιπόν φέρνει σε δυσχερή θέση τις τράπεζες που μετέχουν στις παραχωρήσεις και κυρίως την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, που χρηματοδοτεί αυτά τα έργα υπό τη μορφή δανείου. Άρα, πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να διασφαλιστεί η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα συμπαρασύρει κατά τη γνώμη μου και τις ιδιωτικές τράπεζες, οι οποίες πρέπει να έχουν ρίσκο».

Για το ζήτημα της τιμής των διοδίων ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών επισήμανε: «Ζητάμε να μειωθούν τα διόδια και να μπουν δείκτες που θα λαμβάνουν υπόψη τους την κοινωνική και την οικονομική κατάσταση της χώρας. Αυτό να ξέρετε ότι είναι πολύχρονο και δεν μπορεί να γίνει αμέσως. Άρα, αν συμφωνήσουν οι παραχωρησιούχοι, μπορεί να είναι ένα θέμα που θα πάει στο μέλλον, ώστε να γίνει μια διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις ιδιωτικές τράπεζες.

Ζητάμε την ελεύθερη διέλευση των πολιτών, αν μη τι άλλο στο όριο του δήμου τους, που είναι πολύ μεγάλο θέμα. Επίσης ζητάμε ελεύθερες διελεύσεις ή ειδικής χρέωσης διελεύσεις για όσους μένουν κάποια χιλιόμετρα από τη μόνιμη κατοικία τους προς την εργασία τους και την ελεύθερη διέλευση των συμπολιτών μας που ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες, όπως είναι τα ΑμΕΑ. Και, προφανώς, ζητάμε διακοπή των διώξεων σε όσους αντέδρασαν στο παρελθόν σε αυτή την πολιτική.

Αυτά, λοιπόν, αν ικανοποιηθούν είτε από όλες τις παραχωρήσεις, είτε από ομάδα παραχωρήσεων -γεωγραφική ομάδα- θα έρθουν στο Ελληνικό Κοινοβούλιο με απόλυτη διαφάνεια για να ψηφιστούν ή να απορριφθούν.

Αν όμως και αυτά τα στοιχειώδη δεν γίνουν αποδεκτά, προφανώς κι εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να τηρήσουμε τις συμβάσεις που έχουμε κληρονομήσει από την προηγούμενη κυβέρνηση».

ΧΡΕΩΣΗ ΑΝΑ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΟ

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», παρότι ο ίδιος ο κ. Χρ. Σπίρτζης είχε δηλώσει στα μέσα Μαΐου ότι έως τα μέσα Ιουνίου το υπουργείο Υποδομών θα είχε στείλει στους παραχωρησιούχους γραπτώς τις θέσεις του για το θέμα της τιμολογιακής πολιτικής στα διόδια των αυτοκινητοδρόμων, αυτό δεν έχει συμβεί, ενώ εκπνέει και ο Ιούλιος.

Αντίθετα, το υπουργείο Υποδομών έχει ζητήσει προφορικά από τους παραχωρησιούχους να εξετάσουν το ενδεχόμενο εγκατάστασης ενός ενιαίου ηλεκτρονικού αναλογικού χιλιομετρικού συστήματος χρέωσης των χρηστών για να γίνεται δικαιότερη κατανομή των διοδίων.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το ενδεχόμενο αυτό εξετάζεται και από την «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» για να εφαρμοστεί πιλοτικά στα διόδια Μοσχοχωρίου.

Το σύστημα θα λειτουργεί ως εξής: ένας οδηγός περνά τα διόδια Μοσχοχωρίου με κατεύθυνση την Αθήνα και πληρώνει το αντίτιμο των 4 ευρώ. Ο εν λόγω οδηγός όμως στρίβει για τον Βόλο, άρα δεν εξαντλεί το σύνολο της απόστασης έως τα (επόμενα) διόδια Πελασγίας για την οποία κατέβαλε τα 4 ευρώ.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο οδηγός να έχει εγκαταστήσει στο αυτοκίνητό του ηλεκτρονικό πομποδέκτη (e-way). Μόλις στρίψει για τον Βόλο, ένα ηλεκτρονικό σύστημα θα τον εντοπίζει κι έτσι από τα 4 ευρώ, θα του επιστρέφεται στον ηλεκτρονικό λογαριασμό του το ένα ευρώ για παράδειγμα. Εξυπακούεται ότι τα επιστρεφόμενα ποσά θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για την πληρωμή των (επόμενων) διοδίων, δεν θα μπορεί δηλαδή ο οδηγός να τα εισπράξει.

Όπως γίνεται αντιληπτό, για να εφαρμοσθεί ένα τέτοιο σύστημα στο σύνολο των 5 αυτοκινητοδρόμων χρειάζεται μελέτη όλων των δεδομένων, ενώ υπάρχει και πρόσθετο κόστος για την εγκατάσταση του ηλεκτρονικού εξοπλισμού σ’ όλες τις εξόδους των δρόμων. Επιπρόσθετα, χρειάζεται να μελετηθούν και οι επιπτώσεις του συστήματος στο χρηματοοικονομικό μοντέλο στο οποίο βασίζονται οι παραχωρήσεις.

Σημειωτέον ότι για να γίνουν όλα αυτά πράξη, οι παραχωρησιούχοι θεωρούν «αυτονόητο» πως το Ελληνικό Δημόσιο θα εκπληρώσει τις συμβατικές υποχρεώσεις του απέναντί τους (για παράδειγμα μόνο στην «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» οφείλονται 98 εκατ. ευρώ).

Πάντως, ακόμη τελικά κι αν οι προσπάθειες ευοδωθούν, είναι προφανές ότι το εν λόγω σύστημα μείωσης (υπό προϋποθέσεις) των διοδίων δεν είναι αυτό που καταλάβαιναν προεκλογικά οι πολίτες ότι θα εφαρμόσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτές και στελέχη του οποίου πρωταγωνιστούσαν ως γνωστόν στο κίνημα «δεν πληρώνω».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass