Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΥΠΟΤΟΝΙΚΗ Η ΚΙΝΗΣΗ, ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΜΕΙΩΜΕΝΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ

Θερινή «ραστώνη» στη λαρισαϊκή αγορά

* Στις 15 Ιουλίου η επίσημη έναρξη των εκπτώσεων επισημαίνει ο ΕΣΛ

Δημοσίευση: 03 Ιουλ 2008 4:00 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:17
Της Μαρίας Μίχου
michou@eleftheria.gr

Θερινή «ραστώνη» φαίνεται ότι επικρατεί στη λαρισαϊκή αγορά, καθώς τόσο η ψυχολογία, όσο και οι τσέπες των καταναλωτών κινούνται σε… χαμηλά επίπεδα. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι οι μειωμένες τιμές στα ταμεία, φέτος ξεκίνησαν νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, σε μια προσπάθεια να «περάσει» στο αγοραστικό κοινό το «δέλεαρ» της πιο συμφέρουσας αγοράς. Η διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας υπογραμμίζει ότι δεν τίθεται θέμα καταστρατήγησης του νόμου περί εκπτώσεων και πως οι εκπτώσεις θα αρχίσουν κανονικά στις 15 Ιουλίου.
Πιο νωρίς από κάθε άλλη χρονιά, σε περίοδο προ των εκπτώσεων, έχουν ξεκινήσει όχι μόνον οι φήμες, αλλά και οι πραγματικές μειώσεις στα ταμεία των εμπορικών καταστημάτων της Λάρισας. Με αφορμή την κίνηση του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών και το «σούσουρο» που δημιουργήθηκε, ο εμπορικός κόσμος, όχι μόνον της Λάρισας, αλλά και της χώρας δράττεται της ευκαιρίας να μεταδώσει το μήνυμα προς το καταναλωτικό κοινό ότι στη διαδρομή από το ράφι προς το ταμείο, η τιμή του προϊόντος στη βιτρίνα θα είναι πιο χαμηλή. Χαρακτηριστικό είναι ότι επικαλούμενοι ακριβώς την επίσημη έναρξη των εκπτώσεων σε δύο εβδομάδες περίπου, οι έμποροι κάνουν καλύτερες τιμές στους λιγοστούς πελάτες που καταλήγουν μπροστά στην ταμειακή τους μηχανή.

ΜΠΟΥΣΟΥΛΑΣ
Κατηγορηματικός στο θέμα των εκπτώσεων εμφανίστηκε ο γενικός γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας, Γιώργος Τσιαπλές, ο οποίος υπογράμμισε ότι ο θεσμός περιφρουρείται. «Με τη νομοθέτηση των διαστημάτων που μπορούν να διενεργούνται εκπτώσεις σε πανελλαδικό επίπεδο βρήκαμε τον «μπούσουλά» μας. Δεν θέλουμε να τον χάσουμε», είπε ο κ. Τσιαπλές. Βεβαίως να επισημανθεί ότι και το Υπουργείο Ανάπτυξης έσπευσε να διευκρινίσει πως το γεγονός ότι χαιρετίζει την ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών για μειωμένες τιμές δεν σημαίνει ότι μπορούν με οποιονδήποτε τρόπο (καρτελάκια, αφίσες, διαφημίσεις) να ανακοινωθούν προς το καταναλωτικό κοινό εκπτώσεις ή προεκπτώσεις. Ωστόσο, η «σιωπηρή» αυτή κοινοποίηση για μειωμένες τιμές δεν απέχει και πολύ από την αναγγελία προεκπτώσεων, τουλάχιστον σε ουσιαστικό επίπεδο, ενώ παράλληλα τηρείται και το «τυπικό» του νόμου.

ΑΝΑΔΟΥΛΕΙΕΣ
Μετά από έναν πολύ κακό Μάρτιο –κατά δηλώσεις εκπροσώπων του εμπορικού κόσμου ήταν ο χειρότερος Μάρτιος των τελευταίων ετών, με το μεσοδιάστημα, βεβαίως, ενός αρκετά ικανοποιητικού Πάσχα, ήρθε ένας αρκετά απογοητευτικός Ιούνιος για τη μεγάλη πλειοψηφία των εμπορικών καταστημάτων. Τις δύο τελευταίες ημέρες (χθες και προχθές) η αγορά φάνηκε ότι αρχίζει να κινείται, τουλάχιστον σε επίπεδο έρευνας, από πλευράς καταναλωτών, καθώς αναμένονται οι πρώτες άδειες και οι ανάγκες για καλοκαιρινές αγορές αν και ελαχιστοποιημένες, παραμένουν υπαρκτές.

ΠΡΟΣΟΧΗ
Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να επιδείξουν οι καταναλωτές αναφορικά με το ζήτημα τυχόν πλασματικών εκπτώσεων, όταν θα έρθει η 15η Ιουλίου, κάτι που μπορεί να γίνει αντιληπτό μόνον με έρευνα αγοράς το διάστημα πριν από την έναρξή τους, δηλαδή τώρα. Το φαινόμενο να εμφανίζεται στις βιτρίνες ένα προϊόν στην κανονική του τιμή σήμερα και να εμφανίζεται με ίδια τιμή και στην περίοδο των εκπτώσεων (και το «μαγικό» καρτελάκι να έχει ανεβάσει την αρχική τιμή) τείνει να πάρει διαστάσεις. Η Διεύθυνση Εμπορίου της ΝΑΛ έχει απευθύνει σύσταση προς τους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε αυτό το θέμα και να απευθύνονται στην υπηρεσία σε περίπτωση που διαπιστωθεί κάτι τέτοιο.