ΠΑΡΑΤΕΙΝΕΤΑΙ ΚΑΤΑ 20΄ ΑΠΟ ΤΙΣ 29/9 ΚΑΙ ΑΛΛΑΖΕΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΚΛΕΙΣΙΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ

Διευρύνεται το ωράριο του Χ.Α.

Δημοσίευση: 19 Ιουλ 2008 3:31 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:21
Την αλλαγή του τρόπου κλεισίματος των μετοχών από τη συνεδρίαση της 4ης Αυγούστου, αλλά και την παράταση του ωραρίου λειτουργίας της αγοράς, από την 29η Σεπτεμβρίου, έως τις 17:20, αποφάσισε το Δ.Σ. του Χ.Α. Συγκεκριμένα κατόπιν συνεννόησης με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, με στόχο την βελτίωση του μηχανισμού προσδιορισμού της τιμής κλεισίματος των μετοχών αποφάσισε την αλλαγή στο μηχανισμό των auctions . Ειδικότερα:
Για την Αγορά Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης και των ΔΑΚ:
- την τροποποίηση των παραμέτρων του αλγορίθμου που χρησιμοποιείται για την ενεργοποίηση του Αυτόματου Μηχανισμού Ελέγχου Μεταβλητότητας (ΑΜΕΜ) των τιμών.
- τη μείωση της περιόδου προσδιορισμού της τιμής που γίνεται σε τυχαία χρονική στιγμή από 6 λεπτά, που ισχύει σήμερα, σε 2 λεπτά.
- την αύξηση σε 30% του ποσοστού των τελευταίων πράξεων που χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό της τιμής κλεισίματος στην περίπτωση που δεν πληρούνται τα κριτήρια για να χρησιμοποιηθεί η τιμή του auction, από το 10% που ισχύει σήμερα.
Για την Αγορά Μικρής & Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης και την ΕΝ.Α.:
- η τιμή κλεισίματος να προσδιορίζεται από το σταθμικό μέσο όρο (ΣΜΟ) του 30% των τελευταίων πράξεων, έναντι του 10% που ισχύει σήμερα.
Οι αλλαγές, οι οποίες στην πλήρη μορφή τους περιγράφονται στην ιστοσελίδα του Χρηματιστηρίου Αθηνών, τίθενται σε εφαρμογή από την 4η Αυγούστου 2008.
ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΩΡΑΡΙΟΥ
    Στη συνέχεια, το Δ.Σ. του Χρηματιστηρίου, αποφάσισε την παράταση του ωραρίου λειτουργίας της αγοράς μετοχών και ομολόγων από τις 17:00 που ισχύει σήμερα, στις 17:20. Συγκεκριμένα:
- η συνεχής διαπραγμάτευση της αγοράς επεκτείνεται από τις 16:30, που ισχύει σήμερα, στις 17:00.
- η περίοδος της δημοπρασίας για τον προσδιορισμό της τιμής κλεισίματος (closing auction) θα διαρκεί από 9 έως 11 λεπτά, θα αρχίζει στις 17:00 και θα ολοκληρώνεται με προσδιορισμό της τιμής που θα γίνεται σε τυχαία χρονική στιγμή στο τελευταίο δίλεπτο.
- η περίοδος διαπραγμάτευσης στην τιμή κλεισίματος θα ολοκληρώνεται στις 17:20.
Αντίστοιχα, στην αγορά παραγώγων η ώρα λήξης της συνεδρίασης της αγοράς επεκτείνεται από τις 17:00, που ισχύει σήμερα, στις 17:20.
Οι αλλαγές, οι οποίες στην πλήρη μορφή τους περιγράφονται στην ιστοσελίδα του Χρηματιστηρίου Αθηνών, τίθενται σε εφαρμογή από την 29η Σεπτεμβρίου 2008.
ΝΕΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΤΑΙΡΙΑΣ
Επίσης αποδέχθηκε την αίτηση της εταιρίας «ALPHA TRUST ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ Α.Ε.» για την εισαγωγή των μετοχών της στην Εναλλακτική Αγορά (ΕΝ.Α.) και ενέκρινε την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση:
- των 11.824.350 νέων μετοχών της ΚLEEMAN που προέκυψαν από αύξηση κεφαλαίου με διανομή δωρεάν μετοχών. Δικαιούχοι των μετοχών θα είναι οι εγγεγραμμένοι στο μετοχολόγιο της εταιρίας κατά τη λήξη της συνεδρίασης της 22ας Ιουλίου. Η διαπραγμάτευσή τους ορίστηκε για τις 30 Ιουλίου.
- των 387.970 νέων μετοχών της «ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ που προέκυψαν από την άσκηση δικαιωμάτων προαίρεσης. Η διαπραγμάτευσή τους ορίστηκε για τις 24 Ιουλίου.
- των 4.240.600 νέων μετοχών της ΙΜΠΕΡΙΟ, που προέκυψαν από αύξηση κεφαλαίου με διανομή δωρεάν μετοχών. Δικαιούχοι των μετοχών θα είναι οι εγγεγραμμένοι στο μετοχολόγιο της εταιρίας κατά τη λήξη της συνεδρίασης της 22ας Ιουλίου. Ως ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των νέων δωρεάν μετοχών ορίστηκε η 30η Ιουλίου 2008.
 - των 365.373.700 νέων μετοχών της «COCA-COLA E.E.E. A.E.», οι οποίες προέκυψαν από μετατροπή ισάριθμων ανωνύμων. Ως ημερομηνία παύσης διαπραγμάτευσης των μετοχών της εταιρίας - προκειμένου να μετατραπούν σε ονομαστικές ορίστηκε η 11η Αυγούστου και ως ημερομηνία επαναδιαπραγμάτευσης ορίστηκε η 18η Αυγούστου 2008.
-των 9.400.000 νέων μετοχών της ΕΛΙΝΟΪΛ που προέκυψαν από split με διανομή δωρεάν μετοχών. Δικαιούχοι των νέων δωρεάν μετοχών θα είναι οι εγγεγραμμένοι στο μετοχολόγιο της εταιρίας κατά τη λήξη της συνεδρίασης της 22ας Ιουλίου 2008. Ως ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών, ορίστηκε η 30η Ιουλίου 2008.
ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ ΣΜΕΧΑ
Η αλλαγή του τρόπου κλεισίματος των τιμών των μετοχών επιβεβαιώνει ότι η έως τώρα ακολουθούμενη μέθοδος δεν ήταν η ορθή, σημειώνει το Δ.Σ. του Συνδέσμου Μελών του Χ.Α. (ΣΜΕΧΑ), ενώ τονίζει ότι επιφυλάσσεται να μελετήσει τη νέα μέθοδο που υιοθέτησε το Δ.Σ. του Χ.Α., η οποία, όπως αναφέρει, "εκ πρώτης όψεως φαίνεται καλύτερη". 
 
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass