ΟΔΗΓΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ ΑΝΕΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΤΟΥ ΈΝΤΑΞΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΑΕΔ

Τα βήματα για την ανεύρεση εργασίας

Δημοσίευση: 14 Αυγ 2008 3:41 | Τελευταία ενημέρωση: 08 Μαρ 2022 13:18
Ένα σύγχρονο 24σέλιδο οδηγό προετοιμασίας του ανέργου για την εργασιακή του ένταξη, εξέδωσε η Ειδική Υπηρεσία Κέντρων Προώθησης Απασχόλησης του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού. Ο οδηγός περιλαμβάνει οδηγίες και συμβουλευτικές κατευθύνσεις, που βοηθούν τον άνεργο να προετοιμάσει την ένταξή του στην αγορά εργασίας και θα διανέμεται δωρεάν από τα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης του ΟΑΕΔ.
 
 
Ο οδηγός περιλαμβάνει τέσσερα κεφάλαια στα οποία αναπτύσσονται οι πρακτικές οδηγίες που δίδονται στους ανέργους ως εξής:
  • Η Αναζήτηση Εργασίας,
  • Το Βιογραφικό Σημείωμα,
  • Η Συνέντευξη και
  • Οι Αγγελίες.
Σε κάθε κεφάλαιο παρουσιάζονται αναλυτικές οδηγίες και υποδείγματα που βοηθούν τον άνεργο να ταξινομήσει τις πληροφορίες και τα στοιχεία που θα χρησιμοποιήσει στην αναζήτηση εργασίας.
Ο οδηγός συντάχθηκε με βάση πηγές από τη διεθνή βιβλιογραφία και έχει στηριχθεί στη μεθοδολογία που αξιοποιείται διεθνώς για την εργασιακή ένταξη των ανέργων.
 
viografiko biografiko jobseekers dream job g449cf48d7 1920
 
Η ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
 
Το πρώτο βήμα στην οργάνωση της αναζήτησης εργασίας, είναι η καταγραφή των γνώσεων και των ικανοτήτων που αποκτήθηκαν κατά την προηγούμενη επαγγελματική εμπειρία, την εκπαίδευση (σε όλα τα στάδια), αλλά και τις μη επαγγελματικές δραστηριότητες (κοινωνική δραστηριότητα, συμμετοχή σε αθλητικές ή πολιτιστικές ομάδες κλπ).
 
Το δεύτερο βήμα εστιάζει στην εξέταση της αγοράς εργασίας, για τη διερεύνηση των σύγχρονων αναγκών της, την καταγραφή πιθανών εμποδίων στην ένταξη του ανέργου σε αυτήν, την αναζήτηση των τομέων στους οποίους κάθε άνεργος μπορεί να αξιοποιήσει επαγγελματικά τα δικά του προσόντα και τον σχεδιασμό των επόμενων βημάτων του βάσει των πληροφοριών που αντλεί από την αγορά και τους επαγγελματίες της.
 
Το τρίτο βήμα αφορά στη σύνταξη ενός «σχεδίου δράσης». Σε αυτό ο άνεργος καταγράφει αφενός τις γνώσεις, τα προσόντα και την εμπειρία του και αφετέρου έναν κατάλογο επιχειρήσεων που τον ενδιαφέρουν. Ο άνεργος ενθαρρύνεται να έρθει σε επαφή με επαγγελματίες του χώρου, ώστε να ανιχνεύσει το περιεχόμενο και τις απαιτήσεις της θέσης εργασίας στην οποία στοχεύει και να καταγράψει τα απαραίτητα προσόντα για τη διεκδίκησή της.
 
Τέλος, ο οδηγός προσφέρει πρακτικές συμβουλές για την προσέγγιση του εργοδότη, υποδεικνύοντας στον υποψήφιο πώς να είναι προετοιμασμένος να αναδείξει τα προσόντα του αλλά τις ανθρώπινες αξίες και κίνητρά του κατά τη διάρκεια της συνέντευξης (π.χ. η εμπειρία είναι συχνά πιο χρήσιμη από ένα πτυχίο ή μια ειδικότητα).
 
jobseeker viografiko biografiko
 
ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ 
 
Στο κεφάλαιο οδηγιών για τη σύνταξη βιογραφικού σημειώματος (π.χ. «πάντα να συντάσσετε σε γ’ ενικό πρόσωπο, ρησιμοποιείτε όσο το δυνατόν λιγότερα ρήματα κλπ), εκτός από σχετικό υπόδειγμα στο οποίο αναλύονται τα βασικά στοιχεία που πρέπει να περιλαμβάνει, ο οδηγός αναλύει και τα κύρια σημεία στα οποία επικεντρώνεται το ενδιαφέρον των εργοδοτών κατά την ανάγνωση ενός βιογραφικού (π.χ. επαγγελματική εμπειρία, εξειδίκευση, τεχνολογία κλπ).
Η συνοδευτική επιστολή, την οποία συντάσσει ο υποψήφιος και στην οποία εκφράζει το ενδιαφέρον του για εργασία στο συγκεκριμένο εργοδότη, παρουσιάζει συνοπτικά τις γνώσεις και ικανότητές του και ζητά να του δοθεί η ευκαιρία μιας συνέντευξης, αποτελεί απαραίτητο συμπλήρωμα του βιογραφικού σημειώματος. Ο οδηγός, παρέχει οδηγίες για τη σύνταξη της εν λόγω επιστολής (π.χ. χρησιμοποιήστε σύντομες προτάσεις, προσθέστε στο τέλος την υπογραφή σας, κλπ).
 
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
 
Τι περιμένουν οι εργοδότες από μια συνέντευξη; Πώς επιλέγουν υποψήφιους; Πώς προετοιμάζεται ο υποψήφιος για μια συνέντευξη; Ποια στοιχεία τονίζει; Τι πρέπει να προσέχει; Ποια είναι η σημασία της μη λεκτικής επικοινωνίας; Πώς μπορεί να προετοιμαστεί για ερωτήσεις κλειδιά ή τα πιθανά θέματα συζήτησης;
Αυτά είναι μερικά από τα θέματα που θίγει το κεφάλαιο του οδηγού που είναι αφιερωμένο στην προετοιμασία του υποψηφίου για μια δουλειά, για τη διαδικασία της συνέντευξης με τον εργοδότη, τα οποία αναπτύσσονται παράλληλα με μια σειρά χρήσιμες συμβουλές.
 
ΟΙ ΑΓΓΕΛΙΕΣ
 
Ο οδηγός ολοκληρώνεται με κάποιες χρήσιμες οδηγίες που αφορούν στην αναζήτηση εργασίας μέσω αγγελιών. Βοηθά τον άνεργο να εντοπίσει τις πηγές, να αξιολογήσει τη χρησιμότητά τους, να αναλύει το περιεχόμενό τους, αλλά και να οργανώσει τον τρόπο με τον οποίο θα απαντήσει στις αγγελίες προσφοράς εργασίας.
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass