ΓΙΑΤΙ ΤΑΛΑΙΠΩΡΟΥΝΤΑΙ ΠΟΛΛΟΊ ΛΑΡΙΣΑΙΟΙ ΠΗΓΑΙΝΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΛΟΥΝ ΤΙΣ ΑΙΤΗΣΕΙΣ

Οκτώ λάθη που στοιχίζουν στο Κτηματολόγιο

* Στις τέσσερις ώρες η αναμονή στο Γραφείο - Σκέψεις για διεύρυνση του ωραρίου και στα ραντεβού των επαγγελματιών - Πως θα γλιτώσετε τις ουρές.

Δημοσίευση: 14 Αυγ 2008 3:44 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:29
Στη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των γραφείων της φαίνεται να προσανατολίζεται η Κτηματολόγιο Α.Ε. προκειμένου να αποσυμφορήσει τη «χαώδη» κατάσταση που επικρατεί στα περισσότερα κτηματολογικά γραφεία της χώρας. Σχετικές ανακοινώσεις για το συγκεκριμένο θέμα αναμένονται να γίνουν την ερχόμενη Δευτέρα, αλλά τυχόν αλλαγή του ωραρίου μικρή σημασία έχει, αφού το ωράριο στην πράξη έχει ήδη διευρυνθεί.
 Ενδεικτικά, στο Κτηματολογικό Γραφείο Λάρισας, το επίσημο ωράριο είναι μέχρι τις 3.30 αλλά οι υπάλληλοι εξυπηρετούν μέχρι τις 6 και τις 7 το απόγευμα τους πολίτες. Επίσης η Κτηματολόγιο Α.Ε. μελετά να θέσει σε λειτουργία, για την ταχύτερη εξυπηρέτηση του κοινού, ένα νέο πιο εξελιγμένο σύστημα ραντεβού, για τους επαγγελματίες κυρίως (δικηγόρους, συμβολαιογράφους, λογιστές), να έρχονται δηλαδή σε προγραμματισμένες ώρες και ημέρες, ενώ προς το παρόν αρνείται πεισματικά να ανακοινώσει την παράταση των προθεσμιών με το επιχείρημα ότι «η χρονική επιμήκυνση της καταληκτικής ημερομηνίας, μόνο την αναβλητικότητα εξυπηρετεί».
 Πάντως ιδού ποια είναι εικόνα που επικρατεί σήμερα στο Κτηματολογικό Γραφείο Λάρισας, προκειμένου να λάβετε τα μέτρα σας όσοι δεν έχετε ακόμη υποβάλλετε την αίτηση:
* Το ωράριο εξυπηρέτησης του κοινού, είναι 8.30 έως 3.30 το μεσημέρι. Όμως από τις 5.30 το πρωί δεκάδες Λαρισαίοι περιμένουν να ανοίξουν οι πόρτες για να πάρουν αριθμό προτεραιότητας και να εξυπηρετηθούν πρώτοι. Μάλιστα οι ίδιοι, προκειμένου να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις για τις ώρες προσέλευσή τους, συντάσσουν λίστες με τα ονόματά τους και το χρόνο προσέλευσή τους ώστε με το άνοιγμα του γραφείου να παίρνουν και τον αντίστοιχο αριθμό προτεραιότητας. 
* Τις τελευταίες ημέρες οι πολίτες που υποβάλλουν τις αιτήσεις είναι πολλοί περισσότεροι από τους αναμενόμενους. Οι ουρές είναι μεγάλες και ο συνωστισμός αναπόφευκτος. Δε θυμίσει τίποτε πως είναι παραμονές Δεκαπενταύγουστου και όπως φαίνεται αρκετοί Λαρισαίοι αφιέρωσαν ένα μέρος της καλοκαιρινής τους αδείας για να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητες με το Κτηματολόγιο.
* Τον Ιούλιο, η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων, εξαντλείτο σε ένα 20λεπτο με μισή ώρα. Σήμερα κατά μέσο όρο απαιτείται χρόνος 3 με 4 ώρες. Οι «πρωινοί» τελειώνουν νωρίτερα, αλλά όσοι κατά τον προέλεγχο ή το νομικό έλεγχο βρεθούν με ελλιπή έγγραφα, τότε είναι υποχρεωμένοι να φύγουν και να ξανάρθουν. Ο χρόνος γι αυτούς ξεπερνά το 5ωρο. Οι υπάλληλοι του Κτηματολογικού γραφείου κλείνοντας οι πόρτες στις 3.30, προσπαθούν να εξυπηρετήσουν όλους όσοι είναι μέσα. Έτσι το ωράριο εκ των πραγμάτων διευρύνεται…  
 Αν λοιπόν αυτή είναι η εικόνα σήμερα, φανταστείτε τι προδικάζουν οι επόμενες ημέρες αν δεν ληφθούν μέτρα και πρωτίστως αν δε δοθεί παράταση.
Στο μεταξύ να επισημάνουμε και κάποια πράγματα, λάθη ουσιαστικά, που διαπιστώνονται κατά την υποβολή των δηλώσεων, τα οποία δυστυχώς επιτείνουν την ταλαιπωρία των πολιτών. Συγκεκριμένα:  
* Αρκετοί Λαρισαίοι υπέβαλαν αιτήσεις συγγενών τους χωρίς να είναι εφοδιασμένοι με την εξουσιοδότηση του ιδιοκτήτη. Η εξουσιοδότηση είναι απαραίτητη. 
 * Πολλοί πηγαίνουν χωρίς φωτοτυπία των ταυτοτήτων. Το Κτηματολόγιο δε διαθέτει φωτοτυπικό μηχάνημα και είναι αναγκασμένοι να αναζητήσουν φωτοτυπικό και να χάσουν το χρόνο τους. 
* Σε πολλά συμβόλαια οι φωτοτυπίες δεν είναι καθαρές και πιθανόν να δημιουργήσουν προβλήματα όταν θα σαρωθούν για να περάσουν στη ψηφιακή βάση δεδομένων. Το Κτηματολογικό Γραφείο όπου υπάρχει σοβαρό πρόβλημα δεν τα δέχεται αυτά τα συμβόλαια.
* Επίσης, κάποιοι φέρνουν αποσπάσματα συμβολαίων. Το συμβόλαιο πρέπει να είναι ολόκληρο και μάλιστα επικυρωμένο αντίγραφο. Το Κτηματολογικό Γραφείο σε πολλές περιπτώσεις δεν έκανε δεκτά τέτοια συμβόλαια.  
* Σε πολλές αιτήσεις δεν δηλώθηκαν βοηθητικοί χώροι (αποθήκες και γκαράζ) επειδή δεν πληρώνεται τέλος. Διευκρινίζεται ότι δηλώνονται και οι βοηθητικοί χώροι. Αν αποτελούν διηρημένη ιδιοκτησία, δηλαδή περιγράφονται στο συμβόλαιο και έχουν ποσοστό συγκυριότητας στο οικόπεδο τότε πληρώνουν και πάγιο τέλος. Αν όμως δεν αποτελούν διηρημένη ιδιοκτησία ανεξάρτητη δηλαδή ιδιοκτησία, αλλά παρακολούθημα ή παρεπόμενο δικαίωμα του διαμερίσματος χωρίς ποσοστό συγκυριότητας στο οικόπεδο, δηλώνονται,  αφού περιγράφονται στο συμβόλαιο αλλά δεν πληρώνουν πάγιο τέλος. 
* Στα στοιχεία ΑΚΙΝΗΤΟΥ στο πεδίο Β-2 ΓΕΩΤΕΜΑΧΙΟ, σημειώνεται το εμβαδόν του οικοπέδου όπου κτίστηκε το ακίνητο και όχι το εμβαδόν της κατοικίας ή του διαμερίσματος που μένει ο ιδιοκτήτης. Πρόκειται για σύνηθες λάθος…
* Να σημειωθεί ότι δεν γίνονται δεκτά προικοσύμφωνα από άνδρες συζύγους αφού νομικά η προίκα έχει καταργηθεί. Άρα τα προικοσύμφωνα αφορούν μόνο σε γυναίκες συζύγους και τα δικαιώματα από αυτές πρέπει να δηλωθούν.
 * Τέλος το σοβαρότερο λάθος που κάνουν οι περισσότεροι είναι ότι πηγαίνουν με ημιτελώς συμπληρωμένες δηλώσεις ή και καθόλου συμπληρωμένες. Οι νομικοί υπάλληλοι δεν τις συμπληρώνουν, χάνουν το χρόνο τους και καθυστερούν τη διαδικασία. Σε μια τέτοια περίπτωση όσοι δεν γνωρίζουν είναι προτιμότερο να απευθυνθεί στους αρμόδιους επαγγελματίες.
ΠΩΣ ΘΑ ΓΛΙΤΩΣΕΙ ΤΙΣ ΟΥΡΕΣ  
Έτσι όπως έχει λοιπόν η κατάσταση ο μόνος τρόπος για να γλιτώσει κάποιος τις ουρές είναι να υποβάλει τη δήλωσή του μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης του Κτηματολογίου (www. ktimatologio.gr) ή ταχυδρομικά. Να προσεχθεί ιδιαίτερα το γεγονός όμως ότι μπορεί να μην είναι εντοπίσιμο το ακίνητό του, λόγω αλλαγής διεύθυνσης, αριθμών, ή ονόματος οδών οπότε ενδεχομένως θα κληθεί να υποδείξει την ακριβή θέση του. Και στην περίπτωση αυτή, όπως και στην ταχυδρομική αποστολή των εγγράφων, απαραίτητα εσωκλείεται στο φάκελο το πρωτότυπο αποδεικτικό καταβολής του τέλους (όχι φωτοτυπία). Επίσης η δήλωση μπορεί να υποβληθεί και μέσω του Διαδικτύου. Στην περίπτωση αυτή, βασική προϋπόθεση είναι να έχει ο δικαιούχος e-mail για την απόκτηση βασικής πρόσβασης στη συγκεκριμένη εφαρμογή. Στην περίπτωση αυτή τα έγγραφα είτε σαρώνονται και στέλνονται ηλεκτρονικά είτε αποστέλλονται ταχυδρομικά ενώ η πληρωμή του πάγιου τέλους πραγματοποιείται με πιστωτική κάρτα.
Ωστόσο, όσοι επιλέξουν να δηλώσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία μέσω ιστοσελίδας, έχουν και μια επιπλέον... παροχή. Μπορούν, όπως λένε, από το Κτηματολόγιο να εντοπίζουν μέσω ειδικής εφαρμογής που υπάρχει στο πρόγραμμα- το ακίνητό τους και αυτό αφορά κάθε είδους δικαίωμα. Το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να πληκτρολογήσουν τη διεύθυνση και τον αριθμό του ακινήτου τους.
Αυτή η δυνατότητα- που δίνεται μόνο σε όσους καταθέτουν ηλεκτρονικά τη δήλωσή τους- αποτελεί από μόνη της δικλίδα ασφαλείας στην καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων.  
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει για τον εντοπισμό είναι να πατηθεί το ομώνυμο κουμπί στο πληκτρολόγιο. Στη δεξιά πλευρά του παραθύρου που ανοίγει στην οθόνη του ηλεκτρονικού υπολογιστή εμφανίζονται οι οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσετε. Είναι σημαντικό όταν γράφετε τη λεωφόρο, να μη γράφεται όλη η λέξη αλλά «ΛΕΩΦ» και μετά ο δρόμος. Πατώντας στην καρτέλα «Αναζήτηση με βάση σημεία ενδιαφέροντος» υπάρχει η δυνατότητα ο ενδιαφερόμενος να... περιηγηθεί στην περιοχή του και να δει πού υπάρχουν το δημαρχείο, οι εκκλησίες κ.ά.
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass