ΕΠΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΤΑΛΑΙΠΩΡΗΘΕΙΤΕ ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ

Συνωστισμός και στο Υποθηκοφυλακείο Λάρισας

* Διπλάσιο τέλος κτηματογράφησης θα πληρώσουν όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων πήραν δάνειο

Δημοσίευση: 19 Αυγ 2008 3:18 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:30
Του Γιώργου Νούλη
Καθώς η προθεσμία για την κτηματογράφηση μοιάζει πλέον ασφυκτική αφού πλέον απομένει ενάμιση μήνας για την περάτωση της διαδικασίας και ενώ αναμένονται από μέρα σε μέρα, μέτρα «πυροσβεστικού» χαρακτήρα προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η ταλαιπωρία των πολιτών (επέκταση ωραρίου και νέο σύστημα κατάθεσης δηλώσεων) το Υποθηκοφυλακείο Λάρισας δείχνει να αντεπεξέρχεται ικανοποιητικά στη μαζική προσέλευση των Λαρισαίων.
 Άμεσα συνυφασμένο με τη διαδικασία και την υποβολή των δηλώσεων ιδιοκτησίας, ο φόρτος της εργασίας στο Υποθηκοφυλακείο Λάρισας έχει αυξηθεί εντυπωσιακά. Όχι ότι δεν ήταν αναμενόμενο αλλά ως γεγονός δείχνει την αναβλητικότητα των Λαρισαίων που άφηναν για χρόνια σε εκκρεμότητα περιουσιακά τους θέματα, τα οποία έπρεπε να τύχουν της προτεραιότητά τους.
 Σε κάθε περίπτωση, όσοι Λαρισαίοι, στο πλαίσιο της κτηματογράφησης, θέλετε να εξυπηρετηθείτε σήμερα από το Υποθηκοφυλακείο Λάρισας, παίρνοντας αντίγραφο του συμβολαίου και πιστοποιητικό μεταγραφής, ας έχουν υπόψη τους τα εξής:
* Ανάλογα με την ώρα προσέλευσης θα συναντήσετε «ουρά» και δεν πρόκειται να εξυπηρετηθείτε αυθημερόν. Άλλωστε εκ των πραγμάτων δεν είναι δυνατόν αυτό να γίνει, ειδικά στις περιπτώσεις των συμβολαίων ή των πιστοποιητικών μεταγραφής. 
* Με την προσέλευσή σας στο Υποθηκοφυλακείο, παρενθετικά σημειώνεται πως βρίσκεται στην οδό Καλλιάρχου 17 (κάθετος της Νικηταρά), στον Άγιο Κωνσταντίνο, πρέπει να συμπληρώσετε την αίτηση με τα στοιχεία σας καταγράφοντας το τι ακριβώς ζητάτε. Την αίτηση σας τη χορηγεί η αρμόδιος υπάλληλος του Υποθηκοφυλακείου.
* Για την καλύτερη και απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των πολιτών, δίπλα ακριβώς από το Υποθηκοφυλακείο λειτουργεί ξεχωριστή αίθουσα για το σκοπό αυτό.
* Οι ώρες εξυπηρέτησης του κοινού είναι από τις 9 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι.
* Και το αντίγραφο του συμβολαίου και το πιστοποιητικό μεταγραφής θα πληρώστε για να το πάρετε. Μην κάνετε το λάθος επειδή τα χρήματα θα σας φανούν πολλά να πάρετε αποσπάσματα ή κάποια μόνον φύλλα από το συμβόλαιο. Ελλιπή συμβόλαια δεν γίνονται δεκτά από το Κτηματολογικό Γραφείο.
* Το αντίγραφο συμβολαίου θα το πάρετε από 2 έως 5 ημέρες και το πιστοποιητικό μέσα σε δύο ημέρες.    
* Τέλος να ξέρετε ότι το αντίγραφο του συμβολαίου σας μπορείτε να το προμηθευτείτε και από τον συμβολαιογράφο σας. Είτε ο ίδιος είτε αυτός που τον αναπληρώνει αν έχει συνταξιοδοτηθεί κρατά αρχείο και μπορεί να σας εξυπηρετήσει. 
ΧΑΜΕΝΟΙ ΟΙ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ
Στο μεταξύ διπλάσια χρήματα φαίνεται πως θα πληρώνουν στο Κτηματολόγιο οι ιδιοκτήτες που έχουν αγοράσει ακίνητο με δάνειο. Και αυτό γιατί οι τράπεζες, όπως αποδεικνύεται και στην πράξη με τις νέες δανειοδοτήσεις στεγαστικών (τους υποχρεώνουν να προπληρώνουν το «κτηματόσημο») μετακυλίουν στους δανειολήπτες το τέλος των 35 ευρώ, το οποίο τους αναλογεί για τις προσημειώσεις των υποθηκών που έχουν εγγράψει στα υποθηκοφυλακεία. Έτσι, οι ιδιοκτήτες ακινήτων, που ήδη επιβαρύνονται με το τέλος του Κτηματολογίου, καλούνται να πληρώσουν και το ποσό που αναλογεί στις τράπεζες για το δικαίωμά τους επί του ακινήτου.  
Συγκεκριμένα, μία φορά θα πληρώσουν το τέλος, που είναι 35 ευρώ για σπίτι ή οικόπεδο και 20 ευρώ για αποθήκη ή πάρκινγκ, ως ιδιοκτήτες στο αρμόδιο κτηματολογικό γραφείο και τη δεύτερη φορά θα πληρώσουν το ίδιο τέλος στην τράπεζα ως δανειολήπτες. Αυτό συμβαίνει, επειδή όλες οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να δηλώσουν στο Κτηματολόγιο όλες τις προσημειώσεις ακινήτων, καταβάλλοντας το αντίστοιχο τέλος. Σημειώνουμε ότι τα στεγαστικά δάνεια χορηγούνται με προσημείωση ακινήτου. Η τράπεζα προσημειώνει αρχικά το ακίνητο, με την εγγραφή βάρους στο αρμόδιο υποθηκοφυλάκειο και στη συνέχεια προχωρά στην εκταμίευση του δανείου. Η κυριότητα του ακινήτου ανήκει στην τράπεζα μέχρι την πλήρη εξόφληση του δανείου. Συνεπώς οι τράπεζες, αφού πληρώσουν το τέλος που αντιστοιχεί σε κάθε βάρος στο Κτηματολόγιο, στη συνέχεια θα χρεώσουν με τα αντίστοιχα ποσά τους δανειολήπτες πελάτες τους. Η χρέωση θα γίνει μέσω των τραπεζικών λογαριασμών που εξοφλούνται οι δόσεις των δανείων.
 
 
 
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass