ΜΟΝΟ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΘΑ ΕΧΕΙ Ο ΦΟΡΟΣ ΥΠΕΡΑΞΙΑΣ ΣΤΙΣ ΜΕΤΟΧΕΣ ΕΚΤΙΜΟΥΝ ΟΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΕΣ

Θα φύγουν κεφάλαια προς το εξωτερικό

Δημοσίευση: 19 Αυγ 2008 3:21 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:30
Το μέτρο της επιβολής φόρου υπεραξίας για τα κέρδη από μετοχές θα έχει ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και της αγοράς, τονίζει ο Σύνδεσμος Μελών του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Σε σχέση με τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών που αφορούν την επιβολή του φόρου υπεραξίας για τα εντός διετίας κέρδη από μετοχές εισηγμένες στο Χ.Α. και για την επιπλέον φορολόγηση των μερισμάτων με την ένταξή τους στο εισόδημα των φυσικών προσώπων, ο Σύνδεσμος Μελών του Χ.Α (ΣΜΕΧΑ), με χθεσινή του ανακοίνωση επισημαίνει τα εξής:
1. Η αυτοτελής φορολογική αντιμετώπιση των μερισμάτων αποτελεί πολιτική που ισχύει εδώ και δεκαετίες στην χώρα μας. Η κατάργησή της με την ταυτόχρονη υπαγωγή των μερισμάτων στο φορολογικό εισόδημα, ουσιαστικά αποτελεί έμμεση αύξηση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις και τους Έλληνές μετόχους κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες. Το μέτρο αυτό κατά την γνώμη μας είναι αντιαναπτυξιακό και θα έχει ως αποτέλεσμα την μετακίνηση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων των μεγάλων κυρίως επιχειρήσεων προς τις γειτονικές χώρες μέλη της Ε.Ε., στις οποίες επικρατεί ευνοϊκότερο φορολογικό καθεστώς.
2. Το μέτρο της επιβολής φόρου υπεραξίας για τα κέρδη από μετοχές, πέραν από την προβληματικότητα πρακτικής εφαρμογής του θα έχει και αυτό ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις περαιτέρω στην ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας, καθώς θα υπάρξει περαιτέρω διαρροή κεφαλαίων προς το εξωτερικό και κυρίως προς τα ξένα private banking και θα έχει σαν αποτέλεσμα την περαιτέρω μείωση της συμμετοχής ιδιωτών επενδυτών στο Ελληνικό Χρηματιστήριο. Επίσης θα έχει αρνητική επίπτωση στον όγκο συναλλαγών του Χ.Α., καθώς σημαντικό μέρος αυτού θα οδηγηθεί σε πλατφόρμες εκτός Χ.Α.. Είναι αντιφατικό να εξαλείφεται ο φόρος επί των πωλήσεων μετοχών στο Χ.Α. για να ανταγωνισθεί επιτυχώς η ΕΧΑΕ τις ξένες πλατφόρμες, ενώ ταυτόχρονα να επιδοτούνται οι ξένες πλατφόρμες από την επιβολή φόρου υπεραξίας που προφανώς θα καταβάλλουν μόνο οι Έλληνες που θα συνεχίσουν να συναλλάσσονται στο Χ.Α..
3. Και οι δύο αυτοί νέοι φόροι είναι κοινωνικά άδικοι καθώς απευθύνονται στην πράξη μόνο προς τους μικροεπενδυτές. Οι μεγάλοι ιδιώτες επενδυτές στο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον στο οποίο ανήκει και η Ελληνική Οικονομία, έχουν την δυνατότητα να δημιουργούν επενδυτικά σχήματα σε χώρες του εξωτερικού και να αποφεύγουν όλες τις παραπάνω επιβαρύνσεις.
4. Τα μέλη του ΣΜΕΧΑ που έχουμε την κατάλληλη τεχνογνωσία, ουσιαστική ανεξαρτησία γνώμης και αποκλειστικό κίνητρο και φιλοδοξία προσφοράς στην Ελληνική Οικονομία και στους πολίτες της χώρας, ζητάμε άμεσο διάλογο για να προτείνουμε πρακτικά και άμεσα εφαρμόσιμα αναπτυξιακά μέτρα υπέρ της δίκαιης αξιοποίησης των ελληνικών κεφαλαίων (που τώρα τα περισσότερα εξ αυτών παράγουν έσοδα υπέρ ξένων οικονομιών) προς όφελος της ελληνικής οικονομίας, των ελληνικών Δημοσίων Εσόδων, της εγχώριας απασχόλησης και της επιτέλους επίτευξης του στόχου να γίνει η Ελλάδα Διεθνές Χρηματοοικονομικό Κέντρο.
 
   
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass