ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΜΙΑΣ ΩΡΑΣ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ ΤΟ ΥΠΕΧΩΔΕ

Και τα Σαββατοκύριακα ανοικτά το Κτηματολόγιο

* Καμιά σκέψη για παράταση - Ταχύτερη η εξυπηρέτηση των δημοτών στο Κτηματολογικό Γραφείο Λάρισας

Δημοσίευση: 20 Αυγ 2008 3:30 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:30
Του Γιώργου Νούλη
Με παράταση του ωραρίου κατά μία ώρα και με τη λειτουργία των Γραφείων και τα Σαββατοκύριακα σχεδιάζει να αντιμετωπίσει το ΥΠΕΧΩΔΕ και η Κτηματολόγιο Α,Ε, τις «ουρές» που παρατηρούνται κατά την υποβολή των δηλώσεων ιδιοκτησίας και να εξαλείψει τη «χαώδη» κατάσταση που επικρατεί στα περισσότερα κτηματολογικά γραφεία της χώρας. Η παράταση της προθεσμίας παρά τις πιέσεις που ασκούνται από διάφορους φορείς, για την ώρα, δε συζητείται…  Ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες και ενώ μέρα με τη μέρα αναμένονται οι σχετικές ανακοινώσεις, το σχέδιο πάταξης της αναβλητικότητας των πολιτών και των επικείμενων πολύωρων αναμονών που θα σημειωθούν στα γραφεία Κτηματογράφησης όσο πλησιάζουμε στο πέρας της διαδικασίας, δε θα καλυφθεί με την παράταση του χρόνου υποβολής των δηλώσεων (που κανονικά λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου) αλλά με παράταση του ωραρίου εξυπηρέτησης του κοινού κατά μία ώρα και της λειτουργίας των γραφείων όλες τις ημέρες της εβδομάδας!  Σήμερα το ωράριο εξυπηρέτησης του κοινού είναι από τις 8.30 έως τις 3.30 και στο εξής σχεδιάζεται να ισχύσει από τις 8 έως τις 4. Δηλαδή να αυξηθεί κατά μία ώρα. Είναι αυτονόητο ότι το ωράριο των υπαλλήλων του Κτηματολογικού Γραφείου που σήμερα είναι 8 - 4 θα γίνει 7.30 - 4.30. Το οκτάωρο δηλαδή των εργαζομένων θα γίνει 9ωρο! Ταυτόχρονα, για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού, όλα τα Κτηματολογικά Γραφεία της χώρας θα μένουν ανοικτά και τα Σαββατοκύριακα. Βέβαια το κατά πόσο αυτό τα σχέδιο, αν τελικά υλοποιηθεί (γιατί πρέπει να τύχει και της αποδοχής των αναδόχων των κτηματολογικών γραφείων), είναι προτιμότερο από την παράταση της προθεσμίας μόνο στα μυαλά των ιθυνόντων πρέπει να αναζητηθεί. Ο νόμος επιτρέπει μια τρίμηνη παράταση που ούτως ή άλλως κάποια στιγμή θα δοθεί, αλλά προς το παρόν εξυφαίνονται άλλα σχέδια. Νομικοί κύκλοι θεωρούν βεβαία την ανακοίνωση της παράτασης αλλά θεωρούν πως «αυτή θα δοθεί μετά τις 15 Σεπτεμβρίου και αφού συγκεντρωθεί ένα μεγάλο ποσό χρημάτων από την πληρωμή των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας».
 Την ίδια στιγμή ο αριθμός των δηλώσεων, που μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί, αποτελεί επτασφράγιστο μυστικό. «Δεν ανακοινώνουμε αριθμό δηλώσεων», είναι η μόνιμη απάντηση που δίνουν, ενώ τα αίτια αυτής της μυστικότητας είναι εξαιρετικά δύσκολο να διαπιστωθούν.
Στο μεταξύ σήμερα στην Αθήνα υπάρχει προγραμματισμένο ραντεβού των αναδόχων με τους αρμόδιους της Κτηματολόγιο ΑΕ, για συνολική εκτίμηση της κατάστασης και συζήτηση των σχεδίων και των προτάσεων που υπάρχουν. Προφανώς μετά τη συνάντηση αυτή θα υπάρξουν και ανακοινώσεις…
Πάντως στο Κτηματολογικό Γραφείο Λάρισας, η μαζική προσέλευση των δημοτών αρχίζει από νωρίς αλλά αυτό που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι τις τελευταίες ημέρες η αναμονή και ο χρόνος εξυπηρέτησης των πολιτών έχει σημαντικά περιοριστεί. Προφανώς οι Λαρισαίοι έχουν εξοικειωθεί με τη διαδικασία ενώ έπιασαν δουλειά πλέον και οι δικηγόροι που με το σύστημα των ραντεβού προωθούν μεγάλο όγκο δηλώσεων.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ
Στο μεταξύ η Κτηματολόγιο Α.Ε .προκειμένου να είναι δυνατή η εξόφληση των οφειλών των πολιτών και μέσω εναλλακτικών τραπεζικών δικτύων συνεργάζεται με τις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες. Ενδεικτικά στο πλαίσιο της συνεργασίας με το Εθνικό Κτηματολόγιο, η Εθνική τράπεζα εξυπηρετεί τους πελάτες της μέσω του δικτύου ATMs αλλά και μέσω της υπηρεσίας Internet Banking. Αυτό σημαίνει ότι οι πελάτες της τράπεζας μπορούν να κάνουν την καταβολή των οφειλών τους είτε σε ένα από 1.500 σημεία εγκατάστασης των ΑΤΜs σε όλη την Ελλάδα ή από την άνεση του σπιτιού ή της επιχείρησής τους. Η διαδικασία είναι απλή και πραγματοποιείται βάσει του εντύπου, που έχει εκδοθεί από το Κτηματολογικό Γραφείο ή εντύπου, που έχουν συμπληρώσει οι υπόχρεοι ακολουθώντας τις σχετικές οδηγίες του Κτηματολογίου. Το μόνο που απαιτείται να γνωρίζει ο πελάτης είναι ο κωδικός πληρωμής (20ψήφιος Κωδικός Πληρωμής 401 εφόσον το έντυπο έχει εκδοθεί από το Κτηματολογικό Γραφείο ή 14ψήφιος Κωδικός Πληρωμής 402, που έχει σχηματιστεί από τον πελάτη βάσει των οδηγιών) και το συνολικό οφειλόμενο ποσό. Εφόσον γίνει λάθος κατά την εισαγωγή των στοιχείων της συναλλαγής, ο πελάτης έχει τη δυνατότητα να την ακυρώσει την ίδια ημέρα που πραγματοποίησε την πληρωμή. Οι συναλλαγές πραγματοποιούνται με απόλυτη ασφάλεια καθώς η Εθνική Τράπεζα λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσει ότι δεν πρόκειται να παρουσιαστεί οποιοδήποτε σχετικό πρόβλημα. Για την προστασία των συναλλαγών μέσω Internet Banking εκτός από τους κωδικούς αναγνώρισης του χρήστη (UserID και Password), χρησιμοποιείται ειδική συσκευή (e-Code) παραγωγής κωδικών μίας χρήσης, οι οποίοι έχουν ισχύ μόνο 32΄΄. Επιπλέον η τράπεζα έχει εγκαταστήσει εξελιγμένο σύστημα παρακολούθησης των συναλλαγών για την πρόληψη, την ανίχνευση και την άμεση αντιμετώπιση κρουσμάτων απατηλών συναλλαγών στα ATMs.
 
 
Οι 10 «χρυσοί» κανόνες
για να μη ξαναπάτε
στο Κτηματολόγιο Γραφείο
Για να μη ταλαιπωρηθείτε και υποχρεωθείτε να ξαναπάτε στο Κτηματολογικό Γραφείο να έχετε υπόψη σας τους 10 «χρυσούς» κανόνες, που ουσιαστικά αποτελούν και λάθη που μέχρι στιγμής κατά κόρον έχουν εντοπιστεί.
1. Μην πηγαίνετε με δηλώσεις ασυμπλήρωτες ή ημιτελώς συμπληρωμένες. Οι υπάλληλοι του Κτηματολογικού Γραφείου δε θα τις συμπληρώσουν και απλά θα χάσετε απλά το χρόνο σας.
2. Όσοι δεν ξέρετε να τις συμπληρώσετε απευθυνθείτε στους επαγγελματίες
3. Είναι απαραίτητη η εξουσιοδότηση σε περίπτωση που υποβάλλεται τις αιτήσεις τρίτων.
4. Μη ξεχάσετε τη φωτοτυπία της ταυτότητας ή του διαβατηρίου αν δεν υπάρχει. Το Γραφείο Κτηματογράφησης δε διαθέτει φωτοτυπικό μηχάνημα.
5. Οι φωτοτυπίες των συμβολαίων πρέπει να είναι καθαρές και οι σελίδες του να είναι ευανάγνωστες. Το Κτηματολογικό Γραφείο όταν υπάρχει πρόβλημα, δεν τα κάνει αποδεκτά τα συμβόλαια.
6. Δεν γίνονται δεκτά αποσπάσματα συμβολαίων. Το συμβόλαιο πρέπει να είναι ολόκληρο και μάλιστα επικυρωμένο φωτοαντίγραφο. 
7. Στη σελίδα με τα στοιχεία ΑΚΙΝΗΤΟΥ, στο πεδίο Β-2 ΓΕΩΤΕΜΑΧΙΟ, σημειώνεται το εμβαδόν του οικοπέδου όπου κτίστηκε το ακίνητο και όχι το εμβαδόν της κατοικίας ή του διαμερίσματος που μένει ο ιδιοκτήτης του.
8. Στις αιτήσεις δηλώνονται και οι βοηθητικοί χώροι (αποθήκες και γκαράζ) ασχέτως αν δεν πληρώνεται τέλος. Αν αποτελούν διηρημένη ιδιοκτησία, δηλαδή περιγράφονται στο συμβόλαιο και έχουν χιλιοστά επί του οικοπέδου, πληρώνουν πάγιο τέλος. Αν αποτελούν παρακολούθημα ή παρεπόμενο δικαίωμα του διαμερίσματος χωρίς ποσοστό συγκυριότητας στο οικόπεδο, δηλώνονται και δεν πληρώνουν το τέλος. 
 9. Δεν γίνονται δεκτά προικοσύμφωνα από άνδρες συζύγους αφού νομικά η προίκα έχει καταργηθεί. Άρα τα προικοσύμφωνα αφορούν μόνο σε γυναίκες συζύγους και τα δικαιώματα από αυτές πρέπει να δηλωθούν όχι από τους άνδρες συζύγους.
10. Μη ξεχάσετε όλα τα έγγραφα να τα έχετε μέσα σε φάκελο και φυσικά να έχετε την απόδειξη της τράπεζας, όπου πληρώσατε τα δικαιώματα ιδιοκτησίας που σας αναλογούν.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass