ΕΜΠΟΡΟΙ - ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΣΕ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΦΟΡΟ-ΜΕΤΡΑ

«Λουκέτο» στα εμπορικά στις 13 Οκτωβρίου

* «Γονατίσαμε από τις συνεχείς φορολογικές επιβαρύνσεις» δηλώνουν οι μικρομεσαίοι

Δημοσίευση: 02 Σεπ 2008 3:19 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:33
Την πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων σε όλη τη χώρα, στις 13 Οκτωβρίου, επανέλαβαν χθες από τη Θεσσαλονίκη οι εκπρόσωποι της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων. Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν μέλη της διοίκησης της ΓΣΕΒΕΕ, είπαν ότι οι πανελλαδικές κινητοποιήσεις ξεκίνησαν με την πανελλαδική συνδιάσκεψη στη Λάρισα, θα συνεχιστούν σε διάφορες πόλεις (Αθήνα, Δράμα, Κομοτηνή, Ξάνθη Βέροια, κ.ά.) και θα κορυφωθούν με το κλείσιμο των καταστημάτων.
Επίσης αύριο στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση των συλλόγων και ομοσπονδιών της Βόρειας Ελλάδας.
Όπως δήλωσε ο Α' αντιπρόεδρος του ΔΣ Κεντρικής Μακεδονίας της ΓΣΕΒΕΕ Γιάννης Παπαργύρης, έμποροι, βιοτέχνες και ελεύθεροι επαγγελματίες αποφάσισαν να προχωρήσουν στις κινητοποιήσεις εκφράζοντας την αντίθεσή τους στη νέα φορολογική μεταρρύθμιση, ενώ ταυτόχρονα ζητούν να δοθούν λύσεις στα προβλήματα του Ασφαλιστικού Οργανισμού Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων (ΟΑΕΕ). Οι συνδικαλιστές κατηγόρησαν για άλλη μια φορά την κυβέρνηση ότι αδιαφορεί, γνωρίζοντας ότι το Ταμείο τους δε θα είναι σε θέση να καταβάλλει τις συντάξεις στους ασφαλισμένους από τον ερχόμενο Νοέμβριο. Αναφερόμενοι εξάλλου, στα νέα οικονομικά μέτρα τα χαρακτήρισαν «φοροεισπρακτικά» και κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι επιβάλλει φόρους προς όλους και ότι ουσιαστικά καταργεί το αφορολόγητο όριο.
ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΠΟΥ ΔΗΛΩΘΗΚΕ
Από την πλευρά του το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας, καταθέτοντας στοιχεία για το δηλωθέν εισόδημα των επιτηδευματιών «αποκρούει» τις καταγγελίες του οικονομικού επιτελείου περί φοροδιαφυγής και απόκρυψης εισοδημάτων από τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΒΕΑ τουλάχιστον δυόμισι φορές μεγαλύτερο εισόδημα από το αφορολόγητο όριο των 10.000 ευρώ που ίσχυσε πέρυσι για τους επιτηδευματίες - φυσικά πρόσωπα, φαίνεται να δηλώθηκε από τους τελευταίους, σύμφωνα με τα στοιχεία της εισηγητικής έκθεσης (άρθρο 14) του φορολογικού νομοσχεδίου που αφορά την «ενίσχυση της διαφάνειας του Κρατικού Προϋπολογισμού και άλλες διατάξεις» που κατατέθηκε στη βουλή και δόθηκε στη δημοσιότητα στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.
 Συγκεκριμένα, από τα στοιχεία εκκαθάρισης που δίνει το αρμόδιο υπουργείο στην εισηγητική του έκθεση, ο φόρος που εισπράχθηκε από τους επιτηδευματίες (Δ' και Ζ' πηγή) για το 2007, είναι κατά μέσο όρο της τάξης των 1748,11 ευρώ ανά επιτηδευματία - φυσικό πρόσωπο, έναντι 961,54 ευρώ που πλήρωσε κάθε μισθωτός, ποσά τα οποία εφόσον αναχθούν στην φορολογική κλίμακα, αποκαλύπτουν ότι το δηλωθέν εισόδημα των επιτηδευματιών ήταν κατά μέσο όρο άνω των 25.000 ευρώ (27.750 ευρώ χωρίς απαλλαγές).
Σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία, τονίζει το ΒΕΑ, οι επιτηδευματίες «κατέβαλαν τελικά κατά 81,75% περισσότερο φόρο από τους μισθωτούς, πλέον τα αυτοτελώς φορολογούμενα ποσά και τις περαιώσεις που αθροιστικά αυξάνουν κατά πολύ τη συμμετοχή των επιτηδευματιών στη φορολογία».
 «ΞΕΚΑΘΑΡΟΣ» Ο ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ
Παρά την αγωνία χιλιάδων εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών και τώρα θα φορολογούνται σαν ελεύθεροι επαγγελματίες, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ.Αντώναρος αρκέστηκε να πεί χθες ότι «ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης έχει δώσει ξεκάθαρες διευκρινήσεις για όλα αυτά τα θέματα».
Την ίδια απάντηση έδωσε όταν ρωτήθηκε για την αύξηση στα τέλη κυκλοφορίας, ενώ σε ερώτηση γιατί η κυβέρνηση δεν μειώνει το φόρο στα καύσιμα είπε πως έχουμε τη χαμηλότερη τιμή καυσίμων μεταξύ των 15 χωρών της ΕΕ.
Σε ερώτηση γιατί δεν έγινε τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας, ο Ευ. Αντώναρος δήλωσε ότι αυτή η κυβέρνηση ήταν εκείνη που αναπροσάρμοσε το αφορολόγητο κατά 20% στα 12.000 ευρώ.
Επίσης σε ερώτηση αν είναι ομολογία αποτυχίας της κυβέρνησης να συλλάβει τους φοροφυγάδες η επαναφορά τεκμηρίων και «κεφαλικού φόρου» στους ελεύθερους επαγγελματίες, απάντησε πως είναι θέματα που σχετίζονται με την αναμόρφωση του ήδη υπάρχοντος καθεστώτος τεκμηρίων διαβίωσης και θα συζητηθούν στο Εθνικό Συμβούλιο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
* «Τα μέτρα της κυβέρνησης δεν έχουν ως στόχο ούτε τις off shore εταιρίες, ούτε τη φορολογική ασυλία των μεγάλων επιχειρήσεων που τριπλασιάζουν τα κέρδη τους. Στόχο έχουν τους χιλιάδες νέους και νέες που αμείβονται με μπλοκάκι, δουλεύοντας κάτω από τις πιο άθλιες επαγγελματικές και μισθολογικές συνθήκες» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας.
Ο πρόεδρος του ΣΥΝ κατηγόρησε τον κ. Αλογοσκούφη ότι «δεν μπορεί να παριστάνει τον σωτήρα της ελληνικής οικονομίας, την ίδια στιγμή που δεν κάνει τίποτε άλλο από το να χτυπάει αλύπητα τη γενιά των 700 ευρώ, που η πολιτική της κυβέρνησής του δημιούργησε».  
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass