ΣΗΜΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΣΘΕΒ ΓΙΑ ΚΑΜΨΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΔΥΝΑΜΙΚΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Σε κρίση η Θεσσαλική οικονομία

* Επιστολή του Συνδέσμου σε Καραμανλή και Παπανδρέου με προτάσεις για την άρση των προβλημάτων του ιδιωτικού τομέα

Δημοσίευση: 03 Σεπ 2008 3:29 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:33
Στο πλαίσιο της ενημέρωσής τους από τους κοινωνικούς εταίρους ενόψει της 73ης ΔΕΘ, ο ΣΘΕΒ απέστειλε στον Πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή καθώς και στον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Γιώργο Παπανδρέου, τις απόψεις του για τα οξυμένα και διαρκώς εντεινόμενα προβλήματα του ιδιωτικού τομέα στην περιφέρεια, με γνώμονα τη λήψη αποφάσεων που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα των τοπικών επιχειρήσεων και θα δημιουργήσουν συγκεκριμένη αναπτυξιακή προοπτική σε ολόκληρο τον Θεσσαλικό χώρο.   Στην επιστολή του ο ΣΘΕΒ τονίζει μεταξύ άλλων πώς η χρονιά που διανύουμε είναι μία χρονιά κρίσιμων αποφάσεων που πρόκειται να σηματοδοτήσουν την πορεία της οικονομίας μας στο απώτερο μέλλον, ενώ η τρέχουσα διεθνής οικονομική κρίση επιβάλλει:
- αφ’ ενός να υιοθετηθούν μέτρα άμεσης ενίσχυσης των ασθενέστερων ομάδων και
- αφ’ ετέρου, και το κυριότερο, να διατυπωθεί μια νέα αναπτυξιακή στρατηγική που θα πείθει την κοινωνία ότι μπορεί να δημιουργηθεί νέος πλούτος τα επόμενα χρόνια. θα κάνει ιεραρχήσεις επιλογών και θα δημοσιοποιεί αποτελέσματα, θα αναλύει τα μέτρα σε συγκεκριμένες δράσεις, θα προϋπολογίζει το κόστος, θα κατανέμει την ευθύνη και θα διαμορφώνει χρονοπρόγραμμα υλοποίησης κάθε δράσης και θα χρησιμοποιεί συγκεκριμένη μεθοδολογία μέτρησης των αποτελεσμάτων.
Η Διοίκηση του ΣΘΕΒ θεωρεί πώς απαραίτητη προϋπόθεση είναι να εδραιωθεί πρώτα η πολιτική βούληση και η αποφασιστικότητα για την προώθηση αυτής της νέας αναπτυξιακής στρατηγικής για τη χώρα και να ξεκινήσει άμεσα η προώθηση μεταρρυθμίσεων όπως:
1. Η απομάκρυνση των εμποδίων στην επιχειρηματικότητα που έχει κομβική σημασία γιατί, στην Ελλάδα όπως και παγκοσμίως, οι επιχειρήσεις είναι αυτές που αποτελούν τον βασικό μοχλό οικονομικής ανάπτυξης και παραγωγής ευημερίας
2. Η πλήρης εφαρμογή του νόμου περί απολογισμού και διαφάνειας στις δημόσιες επιχειρήσεις και η τολμηρή μείωση της γραφειοκρατίας, το κόστος της οποίας στην Ελλάδα ανέρχεται σε 15 δισ. ευρώ
3. Η άμεση ολοκλήρωση της απελευθέρωσης όλων των μεγάλων τομέων της οικονομίας με στόχο το άνοιγμά τους στον ανταγωνισμό, καθώς και η απελευθέρωση των υπηρεσιών, ώστε να δημιουργηθεί ανταγωνισμός και να μειωθούν οι τιμές.
4. Η αναβάθμιση της εμπιστοσύνης στη δικαιοσύνη γιατί η έλλειψη αυτής, μαζί με την αργή απόδοσή της, οδηγεί στη διαφθορά.
Επιπλέον ο ΣΘΕΒ τονίζει πώς η αναβάθμιση της παιδείας πρέπει να είναι στην καρδιά της νέας αναπτυξιακής στρατηγικής καθώς και η λειτουργία ενός υγιούς και βιώσιμου ασφαλιστικού συστήματος.
Όσον αφορά στην ανάπτυξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας ο ΣΘΕΒ εκτιμά πώς οι Θεσσαλικές επιχειρήσεις βλέπουν πια το ρόλο τους όχι μέσα στα στενά όρια της Ελληνικής Επικράτειας, αλλά στο πλαίσιο της παγκόσμιας οικονομικής κοινότητας.
Εκτιμά όμως ότι η αναπτυξιακή δυναμική τους έχει καμφθεί τη χρονιά που διανύουμε εξαιτίας ενδογενών αλλά κυρίως εξωγενών παραγόντων, όπως οι απεργίες εργαζομένων στον δημόσιο τομέα, ενώ είναι βέβαιο ότι η Θεσσαλία και γενικότερα η ελληνική περιφέρεια βιώνει εντονότερα τις κρίσεις της ελληνικής οικονομίας, πράγμα που ουσιαστικά αντικατοπτρίζει, με το χειρότερο δυνατό τρόπο, την αναπτυξιακή της απόσταση από το κέντρο. Γι’ αυτό και ζητά την άρση των περιφερειακών ανισοτήτων και την ανάδειξη της περιφέρειας ως μοχλού ανάπτυξης της χώρας με:
- Τη θεσμοθέτηση σαφούς πολιτικής περιφερειακής ανάπτυξης και τη λήψη μέτρων αποκεντρωμένης λειτουργίας του κράτους,
- Τη συνεχή στήριξη της εφαρμοσμένης έρευνας και καινοτομίας για την ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών,
- Την έμπρακτη υποστήριξη για την ανάπτυξη δράσεων εξωστρέφειας των επιχειρήσεων της Θεσσαλίας και
- Την ολοκλήρωση των μεταφορικών υποδομών και των υποδομών επιχειρηματικότητας.
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass