ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΟΤΟΕ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

Σήμερα η απόφαση για τα ασφαλιστικά τραπεζών

Δημοσίευση: 04 Σεπ 2008 2:55 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:34
Σήμερα το πρωί αναμένεται η απόφαση του προέδρου Υπηρεσίας του Πρωτοδικείου ενώπιον του οποίου συζητείται αίτηση προσωρινής ρύθμισης, της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), προκειμένου να απαγορευθεί στην Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ) η προσφυγή σε διαιτησία για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας (ΣΣΕ). Στο πλευρό της ΟΤΟΕ τάσσεται ΓΣΕΕ και Αντιπολίτευση, που κατηγορούν τους τραπεζίτες για «τεχνάσματα» και καταχρηστική συμπεριφορά και κατηγορούν την κυβέρνηση για «ακατανόητη σιωπή» και ηθική αυτουργία στην καταστρατήγηση των ΣΣΕ. Στην αίτηση υποστηρίζεται ότι η απαγόρευση της διαιτησίας είναι απαραίτητη, διότι η κλαδική σύμβαση εργασίας, που υπογράφηκε μεταξύ της ΟΤΟΕ και των τραπεζών ήταν διετής και είναι σε ισχύ. Σύμφωνα με τους αιτούντες, η έκδοση απόφασης από διαδικασία διαιτησίας θα υποκαθιστούσε την συλλογική σύμβαση εργασίας και θα είχε ισχύ νόμου. Τονίζουν επίσης οι αιτούντες ότι η Ένωση Τραπεζών δεν είναι εργοδοτικός φορέας και επομένως δεν εξουσιοδοτείται να προβεί στις διαδικασίες για υπογραφές συμβάσεων εργασίας. Η απόφαση του προέδρου αναμένεται να εκδοθεί ως αύριο το πρωί.
ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΗΣ ΟΤΟΕ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Προς συμπαράσταση των μελών της ΟΤΟΕ βρέθηκαν στο δικαστήριο, μεταξύ άλλων, και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κ.κ Ευάγγελος Βενιζέλος και Χρήστος Πρωτόπαπας. Σε δήλωσή του προς τους δημοσιογράφους ο κ. Βενιζέλος ανέφερε «οι συλλογικές διαπραγματεύσεις αποτελούν θεμελιώδη συνταγματικό θεσμό, πάνω στον οποίο βασίζεται η οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Δυστυχώς στον πιο κρίσιμο τομέα της οικονομίας, δηλαδή τον τραπεζικό, θέλουμε σύγκρουση γύρω απο το αυτονόητο. Είναι καταχρηστικό να λένε οι τράπεζες ότι δεν έχουν εργοδοτική οργάνωση. Αυτό είναι ένα τέχνασμα για να αποφύγουν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας».
Ο Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ
Επίκαιρη ερώτηση για το θέμα κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φ.Κουβέλης στην υπουργό Απασχόλησης.
Όπως αναφέρεται στο κείμενο της ερώτησης: «Ο Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας (Ο.ΜΕ.Δ) θεσπίστηκε με το νόμο 1876/1990 για τις 'Ελεύθερες Συλλογικές Διαπραγματεύσεις' με αποστολή την διαιτησία των διαπραγματευομένων μερών - εργοδοσίας και εργαζομένων - όταν οι μεταξύ τους διαπραγματεύσεις περιέλθουν σε αδιέξοδο. Το έργο του ΟΜΕΔ είναι σημαντικό, ενώ ο ίδιος ο οργανισμός, στα χρόνια της λειτουργίας του, αναδείχθηκε ως πεδίο κοινωνικού διαλόγου».
»Είναι, κατά συνέπεια, απαράδεκτο και μη νόμιμο το γεγονός ότι η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ) προχώρησε σε ασφαλιστικά μέτρα κατά της δυνατότητας λήψης απόφασης από τον ΟΜΕΔ για την κλαδική σύμβαση, τη χρονική στιγμή που ο Οργανισμός απέστειλε κλήση στην ΕΕΤ, προκειμένου αυτή να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις για την υπογραφή κλαδικής σύμβασης».
»Με δεδομένη αυτή την εξέλιξη πρόδηλα αμφισβητείται από την ΕΕΤ η θεσμική δυνατότητα του ΟΜΕΔ να διαιτητεύσει μεταξύ των δύο πλευρών και να εκδώσει σχετική απόφαση, ενώ παράλληλα επιδιώκεται ουσιαστικά η κατάργηση του Οργανισμού» επισημαίνει ο κ. Κουβέλης και ερωτά την υπουργό ποια μέτρα θα λάβει προκειμένου να μην ακυρωθεί ο θεσμικός ρόλος του ΟΜΕΔ, καθώς και ο κατοχυρωμένος θεσμός των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass