THN ΑΡΣΗ «ΕΠΑΧΘΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΤΤΩΝ» ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΑΠΩΛΗΣΙΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ZHTA H E.E.

Όχι στις προμήθειες δικηγόρων- συμβολαιογράφων

Δημοσίευση: 06 Σεπ 2008 2:44 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:34
Την κατάργηση των υποχρεωτικών αμοιβών συμβολαιογράφων και δικηγόρων για τις αγοραπωλησίες και μεταβιβάσεις ακινήτων, ζητεί από τη χώρα μας η Κομισιόν.
Με επιστολή που απέστειλαν προς την ελληινική κυβέρνηση οι δύο αρμόδιοι Επίτροποι, Νέλι Κρουζ για τον Ανταγωνισμό και Τσαρλς Μακ Κρίβι για την Εσωτερική Αγορά, την καλούν να καταργήσει τις αμοιβές οι οποίες κρίνονται «επαχθείς και περιττές».
Αναλυτικότερα:
Στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης φαίνεται να μπαίνουν τώρα οι προμήθειες των Ελλήνων δικηγόρων και συμβολαιογράφων στον βαθμό που αυτές είναι προκαθορισμένες για νομικές πράξεις όπως η μεταβίβαση ακινήτων.
Σύμφωνα με δημοσίευμα (Το Βήμα) οι επίτροποι της Ε.Ε. για τον ανταγωνισμό κ. Νέλι Κρουζ και για την εσωτερική αγορά κ. Τσαρλς Μακ Γκρίβι απέστειλαν επιστολή στην ελληνική κυβέρνηση με την οποία ζητούν την άρση όλων των «επαχθών και περιττών» ρυθμίσεων στις αγοραπωλησίες ακινήτων.
Πρόκειται για τον αποκλειστικά ελληνικό νόμο με βάση τον οποίο για κάθε μεταβίβαση ακινήτου υπάρχει προτιμολογημένη αμοιβή για δικηγόρους και συμβολαιογράφους που προκύπτει ως ποσοστό επί της αξίας του μεταβιβαζομένου.
Οι Ευρωπαίοι επίτροποι διαφωνούν με την πρακτική αυτή επισημαίνοντας ότι οι αμοιβές για τις νομικές υπηρεσίες που σχετίζονται, μεταξύ άλλων, και με τις μεταβιβάσεις ακινήτων θα έπρεπε να καθορίζονται ελευθέρως από την αγορά και στο πλαίσιο του ανταγωνισμού.
Σημειώνεται ότι οι συμβολαιογράφοι λαμβάνουν προμήθεια για το 1,2% της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων που μεταβιβάζονται.
Οι δικηγόροι λαμβάνουν προμήθεια ως έξοδα παράστασης όταν η αγοραπωλησία του ακινήτου υπερβαίνει τα 29.500 ευρώ. Ειδικότερα όταν η αξία της μεταβίβασης είναι άνω των 45 χιλ. ευρώ λαμβάνουν ως αμοιβή το 1% της αντικειμενικής αξίας, ενώ όταν υπερβαίνει τα 45 χιλ. λαμβάνουν το 0,1% της αξίας.
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass