ΣΕ ΜΕΤΩΠΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΟΙ ΕΦΟΡΙΑΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ

Κλειστές όλη την εβδομάδα οι Εφορίες

* Εξαιρούνται από ειδικά επιδόματα - Ζητούν ανάλογη αντιμετώπιση με τους τελωνειακούς

Δημοσίευση: 09 Σεπ 2008 3:41 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:35
 Μετωπική σύγκρουση της κυβέρνησης με τους Εφοριακούς προκαλεί το τελευταίο φορολογικό νομοσχέδιο, με το οποίο εντάσσονται στον κρατικό προϋπολογισμό λογαριασμοί από τον οποίο καταβάλλονται ειδικά επιδόματα στον κλάδο. Η αλλαγή αυτή οδηγεί σε κατάργηση των επιδομάτων, τα οποία θεσπίστηκαν στο παρελθόν ως κίνητρο παραγωγικότητας και αντιστάθμισαν την απώλεια πραγματικού εισοδήματος από την παροχή περιορισμένων εισοδηματικών αυξήσεων.  Η Πανελλήνια Ομοσπονδία των εργαζομένων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΠΟΕΔΟΥ) έχει προκηρύξει δύο 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, από σήμερα έως και την Παρασκευή με την προειδοποίηση ότι θα στραφεί σε απεργία διαρκείας αν δεν εξαιρεθεί ο λογαριασμός καταβολής των επιδομάτων τους από την ένταξη στον προϋπολογισμό.
Αυτό σημαίνει ότι όλες οι Εφορίες του νομού Λάρισας, αν δεν υπάρξει κάποια εξέλιξη επί του θέματος, όλη την εβδομάδα θα είναι κλειστές με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την περαιτέρω πορεία είσπραξης των δημοσίων εσόδων και για την καθυστέρηση στη διεκπεραίωση υποθέσεων των φορολογουμένων.
Όπως εξήγησε στην «Ε» ο πρόεδρος του Συλλόγου εργαζομένων στις ΔΥΟ ν. Λάρισας κ. Ανδρέας Ντάνης «αρχικά, είχε αποφασιστεί η πραγματοποίηση 48ωρης απεργίας, για την Τρίτη και την Τετάρτη, ενώ επεκτάθηκε η απεργιακή κινητοποίηση για ακόμη δύο ημέρες, για την Πέμπτη και την Παρασκευή. Η απόφαση της Ομοσπονδίας για την κινητοποίηση εγκρίθηκε ομόφωνα από τη διοίκηση του Συλλόγου μας και η συμμετοχή μας στην απεργία θα είναι μαζική».
 Σημειώνεται, ότι με προσθήκη στο νομοσχέδιο εξαιρέθηκε της υπαγωγής του στον κρατικό προϋπολογισμό ο ειδικός λογαριασμός διαχείρισης των ΔΕΤΕ (Δικαιώματα Ειδικών Τελωνειακών Εργασιών), τα οποία ισχύουν από το 1917, με το αιτιολογικό πως πρόκειται όχι για κοινωνικό πόρο, αλλά για ανταποδοτικό τέλος.
Διευκρινιστικά να επισημάνουμε πως στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών («Ενίσχυση της διαφάνειας του κρατικού προϋπολογισμού, έλεγχος των δημοσίων δαπανών, μέτρα φορολογικής δικαιοσύνης και άλλες διατάξεις») προβλέπεται η κατάργηση των ειδικών λογαριασμών που λειτουργούν στον δημόσιο τομέα και η ενσωμάτωσή τους στον κρατικό προϋπολογισμό. Ωστόσο, υπήρξε μία πρώτη υπαναχώρηση της κυβέρνησης και έτσι κερδισμένοι αποδείχθηκαν -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- οι τελωνειακοί υπάλληλοι, οι οποίοι ήταν έτοιμοι να προχωρήσουν σε μεγάλης διάρκειας απεργιακές κινητοποιήσεις, εάν η ηγεσία του υπουργείου καταργούσε τον ειδικό λογαριασμό ΔΕΤΕ, μέσω του οποίου εισπράττουν τις αποζημιώσεις πέραν των βασικών αποδοχών τους.
 Ειδικότερα, στο άρθρο 3 του νέου νομοσχεδίου, με το οποίο καθορίζονται ποιοι ειδικοί λογαριασμοί δεν καταργούνται και δεν εντάσσονται στον κρατικό προϋπολογισμό, το υπουργείο προσέθεσε την εξής φράση: «Οι λογαριασμοί που αποτελούν δικαιώματα του Δημοσίου με ανταποδοτικό χαρακτήρα». Με αυτή τη φράση εντάχθηκαν στον κατάλογο των ειδικών λογαριασμών που εξαιρούνται από το μέτρο της ενσωμάτωσης στον προϋπολογισμό τα Δικαιώματα Είσπραξης Τελωνειακών Εσόδων (ΔΕΤΕ), δηλαδή ο ειδικός λογαριασμός μέσω του οποίου εισπράττουν αποζημιώσεις οι τελωνειακοί υπάλληλοι. Το αποτέλεσμα της προσθήκης αυτής που έκανε ο υπουργός ήταν οι τελωνειακοί να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους, οι οποίες είχαν σχεδιαστεί για αυτή την εβδομάδα και σε επόμενη φάση μία δεύτερη –πενθήμερη αυτή φορά- απεργία δύο εβδομάδες αργότερα.
 Μετά την εξέλιξη αυτή οι εφοριακοί προβάλουν το εύλογο αίτημα να εξαιρεθούν και αυτοί, καθώς αναφέρουν πως θίγονται. Και τούτο, διότι στους ειδικούς λογαριασμούς που καταργούνται και ενσωματώνονται στον κρατικό προϋπολογισμό έχουν συμπεριληφθεί και τα Δικαιώματα Βεβαίωσης και Είσπραξης Εσόδων και Τελών (ΔΙΒΕΕΤ), δηλαδή ο δικός τους ειδικός λογαριασμός, μέσω του οποίου εισπράττουν αποζημιώσεις πέραν των βασικών τους αποδοχών. Eτσι, η Ομοσπονδία τους (ΠΟΕ-ΔΟΥ) αποφάσισε δύο 48ωρες απεργίες για τις 9 - 10/9 και 11 -12/9 και περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, αν η ηγεσία του υπουργείου επιμείνει να μην εξαιρέσει και τα ΔΙΒΕΕΤ από την ενσωμάτωση στον προϋπολογισμό.
 Το πιθανότερο βέβαια είναι η ηγεσία του Υπουργείου να θορυβηθεί από την απεργία και να υπαναχωρήσει ικανοποιώντας και το αίτημα των εφοριακών υπαλλήλων…
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass