ΠΟΣΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΧΕΙ Η ΠΑΡΑΦΙΛΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΤΡΑΠΕΖΏΝ ΚΑΙ ΑΠΩΛΕΙΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ

Ανυπόστατες φήμες στην αγορά της Λάρισας

* Η χειρότερη περίοδος για τα Αμοιβαία Κεφάλαια - Έχει χαθεί φέτος το 40% των χρημάτων

Δημοσίευση: 20 Σεπ 2008 3:17 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:40
 Δεν πέρασαν πολλές ημέρες από τον πανικό που προκάλεσε η δεδηλωμένη πρόθεση της κυβέρνησης να «αξιοποιήσει» τους αδρανείς λογαριασμούς των καταθετών και μια άλλη παραφιλολογία έρχεται να σκορπίσει την ανησυχία σε πολλούς Λαρισαίους αποταμιευτές. Στον απόηχο της διεθνούς κρίσης η οποία αναμφίβολα έχει πλήξει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, η φήμη για το αν υπάρχει κίνδυνος να χρεοκοπήσει ελληνική τράπεζα και να χαθούν οι καταθέσεις έχει εξαπλωθεί και έχει γίνει καθημερινό αντικείμενο συζητήσεων. Αφορμή για το γεγονός. Αφορμή για το γεγονός έδωσε η ενημέρωση που ξεκίνησε ξένη τράπεζα προς τους πελάτες της, κυρίως εκείνων του private banking και των επενδυτών εγγυημένου κεφαλαίου, για τις επιπτώσεις στα χαρτοφυλάκιά τους από άμεση ή έμμεση έκθεση σε προϊόντα της αμερικανικής Lehman Brothers. Με την κίνηση αυτή είναι προφανές πως η συγκεκριμένη τράπεζα είχε διανείμει σε πελάτες της επενδυτικά προϊόντα έκδοσης Lehman. Πάντως τις τελευταίες ημέρες πολλοί πελάτες ζητούν άμεση ενημέρωση για το τι μέλλει γενέσθαι, με ορισμένους να επιμένουν σε ρευστοποίηση των προϊόντων
και άλλους να περιμένουν τις εξελίξεις. 
ΕΠΟΥΣΙΩΔΕΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ
    Στο μεταξύ για να καθησυχάσει τους πελάτες άλλη τράπεζα, συγκεκριμένα η ΑΤΕ γνωστοποίησε πως δε θα υπάρξουν ουσιώδεις από τη χρεοκοπία της Lehman Brothers. Αναλυτικά η ανακοίνωση της Αγροτικής έχει ως εξής: «Η καθαρή αποτίμηση της θέσης της ΑΤΕbank σε senior bonds της Lehman Brothers έχει αποτυπωθεί στις ελεγμένες και δημοσιοποιημένες καταστάσεις της 30/6/2008 και εκτιμάται ότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω ουσιώδεις επιπτώσεις από την χρεοκοπία της Lehman Brothers. Η ATEbank διατηρεί στο ακέραιο τις απαιτήσεις της έναντι της Lehman Brothers από τα παραπάνω προϊόντα. H ΑΤΕbank τον Απρίλιο του 2008 προέβη σε ρευστοποίηση επενδυτικών προϊόντων της Lehman Brothers καταγράφοντας σημαντικές αποδόσεις».
    Με όλα αυτά όμως που συμβαίνουν τελευταία, και εννοούμε την πορεία των χρηματαγορών, την κατάρρευση της Lehman και την «παρ' ολίγον» κατάρρευση της AIG, η ψυχολογία των επενδυτών δεν είναι και η καλύτερη και οι φήμες για ενδεχόμενη χρεοκοπία τραπεζών και ιδιαίτερα των μικρών, επιδρά αρνητικά. Και καλά με τις καταθέσεις ταμιευτηρίου, που μπορεί κανείς να ρευστοποιήσει άμεσα τα χρήματά του, τι γίνεται όμως με τις καταθέσεις προθεσμίας; Τι θα γίνει μ΄ αυτούς που έκλεισαν τα χρήματα τους για μια ορισμένη περίοδο αν μια τράπεζα χρεοκοπήσει;
     Όταν θέσαμε το ερώτημα αυτό σε στελέχη τραπεζών στη Λάρισα, μας αντιμετώπισαν με χαμόγελο:   
«Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι καμία ελληνική τράπεζα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα με τις καταθέσεις της ή την χρηματοοικονομική της θέση. Βέβαια κανείς δεν μπορεί να προδικάσει αν η κρίση παραταθεί επί μακρόν τι μέλλει γενέσθαι ωστόσο σε αυτή την φάση τέτοιο θέμα δεν τίθεται. Μπορεί η κρίση να έχει συμβάλλει στην απώλεια κεφαλαίων αλλά αυτό δε σημαίνει ότι κινδυνεύουν να χρεοκοπήσουν τράπεζες στην Ελλάδα. Ως εκ τούτου όλες αυτές οι φήμες για κίνδυνο χρεοκοπίας είναι ανυπόστατες».
ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΣΤΑ ΑΜΟΙΒΑΙΑ
Πάντως η αγορά των Αμοιβαίων είναι αυτή που την περίοδο αυτή  βιώνει μία από τις χειρότερες περιόδους της ιστορίας της καθώς δεν υπάρχουν την περίοδο αυτή δεν ευκαιρίες για κερδοφόρες τοποθετήσεις και αποδώσεις. Ωστόσο οι επενδυτές παρά τη μεγάλη κρίση, δεν δείχνουν να εντείνουν την αποχώρησή τους προχωρώντας σε άμετρες ρευστοποιήσεις, κάτι που όμως δεν γνωρίζει κανείς αν θα συνεχιστεί.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της βάσης δεδομένων της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών, περί τα 4,17 δισ. ευρώ έχουν «φύγει» από τα αμοιβαία κεφάλαια της Ελλάδας από την αρχή του έτους, ενώ το ίδιο διάστημα το ενεργητικό τους μειώθηκε κατά 6,7 δισ. ευρώ.
Σήμερα όλα τα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια έχουν αρνητικές αποδώσεις που κυμαίνονται από 26% έως 42%. Με λίγα λόγια αν κάποιος είχε επενδύσει 10.000 ευρώ σε συγκεκριμένο Αμοιβαίο σήμερα τα χρήματά του «λογιστικά» έχουν συρρικνωθεί στα 6.000 ευρώ. Χθες βέβαια τόσο στο ελληνικό χρηματιστήριο όσο και στις διεθνείς αγορές οι μετοχές εκτινάχθηκαν κάτι που σημαίνει ότι οι απώλειες των αμοιβαίων με βάση το χθεσινό κλείσιμο θα περιοριστούν, αλλά οι απώλειες είναι ακόμη μεγάλες. 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass