ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΝΑ ΧΑΘΟΥΝ ΟΣΟΙ ΕΠΕΝΔΥΣΑΝ ΣΕ ΑΜΟΙΒΑΙΑ Ή ΕΓΓΥΗΜΕΝΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΗΣ LEHMAN BROTHERS

Στον «αέρα» χρήματα Λαρισαίων επενδυτών

* Ανήσυχοι σπεύδουν σε τράπεζες και ζητούν ενημέρωση και… εξηγήσεις!

Δημοσίευση: 23 Σεπ 2008 3:24 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:41
Σε περιπέτειες και ενδεχομένως σε οικονομικές ζημιές, το ύψος των οποίων δεν είναι ακόμη δυνατό να προσμετρηθεί, βάζει εκατοντάδες Λαρισαίους καταθέτες η κατάρρευση της αμερικανικής τράπεζας Lehman Brothers. Πρόκειται κυρίως για πελάτες τραπεζών, ιδιαίτερα των private banking, τα χρήματα των οποίων επενδύθηκαν σε προϊόντα προστατευμένου κεφαλαίου της Lehman Brothers.
Ο απόηχος από το «λουκέτο» της συγκεκριμένης τράπεζας μπορεί να έχει καταλαγιάσει, αλλά φαίνεται πως τα απόνερα της διεθνούς χρηματοοικονομικής κρίσης επιφυλάσσουν σε πολλούς Λαρισαίους επενδυτές, αρκετούς από αυτούς δυστυχώς μικροαποταμιευτές, δυσάρεστες εξελίξεις… 
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες τμήματα private banking κάποιων τραπεζών που δραστηριοποιούνται στη Λαρισινή αλλά γενικά στην ελληνική αγορά, είχαν τοποθετημένα για λογαριασμό πελατών τους αξιόλογα ποσά σε ομόλογα, δομημένα επενδυτικά προϊόντα και αμοιβαία κεφάλαια της Lehman Brothers. Μετά τις εξελίξεις, με την χρεοκοπία της τράπεζας, άρχισαν να αποστέλλουν ενημερωτικά έντυπα, που κάνουν λόγο για επιπτώσεις στα χαρτοφυλάκιά τους (για «ψαλίδισμα» των χρηματικών καταθέσεων τους) από την άμεση ή έμμεση έκθεση σε προϊόντα της Lehman.  
 Εν ολίγοις σήμερα όλοι αυτοί που επένδυσαν τα χρήματά τους σε προϊόντα εγγυημένου, προστατευμένου κεφαλαίου ή Αμοιβαία Κεφάλαια της Lehman βρίσκονται κυριολεκτικά στον «αέρα» καθώς δε γνωρίζουν τι πρέπει να πράξουν ενώ οι ίδιες οι τράπεζες δεν μπορούν να τους απαντήσουν υπεύθυνα και ξεκάθαρα επειδή και οι ίδιες εξετάζουν, όπως είναι λογικό, το ενδεχόμενο συνεργασίας με άλλες τράπεζες για την πώληση των προϊόντων.
ΤΙ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΑΙΡΝΟΥΝ
Στελέχη των τραπεζών πάντως, τους επισημαίνουν ότι η τα προϊόντα στα οποία επένδυσαν, μπορεί να χαρακτηρίζονται εγγυημένου κεφαλαίου αλλά εγγυήτριες δεν ήταν οι ίδιες τράπεζες αλλά η Lehman Brothers. Δεν μπορούν να απαντήσουν όμως γιατί τα χρήματά τους να μην είναι διασφαλισμένα καθώς την συμφωνία αγοράς ενός προϊόντος εγγυημένου κεφαλαίου την έκλεισαν με την ίδια την τράπεζα και όχι μ΄αυτή που χρεοκόπησε;
Τι όμως πρέπει να κάνουν οι πελάτες σε μια τέτοια περίπτωση; Δύο είναι οι εναλλακτικές λύσεις. Η να επιμείνουν να ρευστοποιήσουν το προϊόν, διαδικασία που χαρακτηρίζεται πολύ δύσκολη καθώς η Lehman Brothers  αδυνατεί να καλύψει αυτά τα προϊόντα ή να περιμένουν τις εξελίξεις ώστε να αναζητηθεί μια φόρμουλα ώστε ο εκδότης και εν προκειμένω η Lehman Brothers να τους επιστρέψει τα χρήματα. Πάντως από την περασμένη εβδομάδα και καθημερινά οι τράπεζες έχουν κατακλυστεί από πολλούς πελάτες οι οποίοι ζητούν άμεση ενημέρωση για το τι μέλλει γενέσθαι και κυρίως αν θα χάσουν τα χρήματα τους οι κάτοχοι αυτών των προϊόντων. Να σημειωθεί ωστόσο ότι ορισμένοι εξ αυτών αναζητούν και άλλους τρόπους αντιμετώπισης της κατάστασης, με την από κοινού συνεννόηση, για να πάρουν πίσω τα χρήματά τους.
Υπάρχει βέβαια το ενδεχόμενο για να προστατευθεί το συνολικό συμφέρον να παρέμβει η ΤτΕ και να βρεθεί μια λύση αλλά το βέβαιο πως αν δεν υπάρξει κάποιος νέος αγοραστής για μέρος των περιουσιακών στοιχείων της Lehman Brothers είναι πολύ πιθανό να χαθούν σημαντικά κεφάλαια!
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass