ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΙΝΚΑ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ»

Προσφυγή για κατάργηση του κτηματοσήμου

* Κάνουν λόγο για αντισυνταγματικότητα – Στα 400.000 τα δικαιώματα που πρέπει να καταγραφούν στην πόλη της Λάρισας

Δημοσίευση: 23 Σεπ 2008 3:28 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:41
Στη δικαιοσύνη για την κατάργηση επιβολής του κτηματόσημου ετοιμάζονται να προσφύγουν το Ινστιτούτο Καταναλωτών-Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας και ο τοπικός Σύλλογος «Ιστορικό Κέντρο Λάρισας». Σε πρώτο επίπεδο, οι δύο φορείς θα προσφύγουν ενάντια στη νομοθετική ρύθμιση που διέπει τη λειτουργία της Κτηματολόγιο ΑΕ, με στόχο, στη συνέχεια να «ανοίξει ο δρόμος» για συλλογικές αγωγές. Όπως επισήμαναν οι πρόεδροι των δύο φορέων, Γεώργιος Λεχουρίτης και Γεώργιος Μπαρτζώκης, υπάρχουν πολίτες που δεν πλήρωσαν ούτε ευρώ για την καταγραφή των δικαιωμάτων τους και υπάρχουν πολίτες που θα πληρώσουν μέχρι και 8 φορές τα 35 ευρώ για την ίδια ιδιοκτησία. «Αυτό παραβιάζει το Σύνταγμα. Είναι υποχρέωση του κράτους να συντάξει το Εθνικό Κτηματολόγιο. Είμαστε αποφασισμένοι να προσφύγουμε και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια εάν χρειαστεί», είπαν.
Όπως ανέφερε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο κ. Μπαρτζώκης, στόχος της κίνησης, που ξεκινά από τη Λάρισα, έδρα του αρμόδιου υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Γεωργίου Σουφλιά, είναι να ενημερωθούν οι πολίτες και να συνδράμουν τους φορείς προς την κατεύθυνση αυτή, εξουσιοδοτώντάς τους να εγείρουν νομικά την υπόθεση εξάλειψης της νομοθετικής ρύθμισης υπό την οποία λειτουργεί η Κτηματολόγιο ΑΕ. Στη συνέχεια θα ανοίξει ο δρόμος για μαζικές αγωγές.
Οι δύο φορείς δήλωσαν ότι είναι αποφασισμένοι να εξαντλήσουν τα διαθέσιμα νομικά μέσα εντός Ελλάδας και, σε περίπτωση που δεν δικαιωθούν από την ελληνική δικαιοσύνη, θα προσφύγουν και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.
Παράλληλα, οι δύο φορείς ζήτησαν παράταση της διαδικασίας κτηματογράφησης τουλάχιστον για οκτώ μήνες, ως τις 30 Ιουνίου του 2009, επισημαίνοντας ότι είναι αδύνατο να προλάβουν οι πολίτες την παράταση που δόθηκε μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.
ΠΛΗΡΩΜΗ
«Θέλουμε να διευκρινίσουμε ότι σε καμία περίπτωση δεν λέμε στους πολίτες να μην πληρώσουν το τέλος κτηματογράφησης. Θα πρέπει να το πληρώσουν, ώστε να μη χάσουν τα δικαιώματα της ιδιοκτησίας τους. Αυτό που λέμε είναι πως δόθηκαν κάποια χρήματα από την ΕΕ προς την Ελλάδα, ώστε να συνταχθεί το Εθνικό Κτηματολόγιο, που είναι ξεκάθαρα υπόθεση του κράτους. Το ότι στην πορεία υλοποίησης χάθηκαν τα λεφτά που δόθηκαν δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να τα φορτωθούν οι πολίτες», σημείωσε ο κ. Λεχουρίτης.
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι το ΙΝΚΑ Ελλάδος παρακολουθεί την υπόθεση εδώ και πολύ καιρό, ωστόσο δεν έκανε καμία ενέργεια νωρίτερα, μιας και δεν είχε ξεκαθαριστεί –επίτηδες μέχρι την τελευταία στιγμή- εάν το κτηματόσημο θα αφορούσε σε ιδιοκτησίες ή δικαιώματα. «Είναι παράλογο για την ίδια ιδιοκτησία να καλούνται οι πολίτες να πληρώνουν δυο, τρεις και οκτώ φορές επί 35 ευρώ, ιδίως για κάτι που τους ανήκει», σημείωσε.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν, στο σύνολο της πόλης της Λάρισας, τα δικαιώματα ανέρχονται σε περίπου 400.000, εκ των οποίων τα 250.000 αφορούν σε ακίνητα εντός του ιστορικού κέντρου (Ηρ.Πολυτεχνείου-Αεροδρομίου-Γεωργιάδου-Καλλιθέας-Λαγού).
ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ
Ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ Ελλάδος αναφέρθηκε και στο θέμα της επιβολής του ΕΤΑΚ, χαρακτηρίζοντάς το ένα τέλος πέρα για πέρα άδικο. «Δεν θέλουμε να φτάσουμε στο να είναι ακριβή η απόκτηση κατοικίας στην Ελλάδα. Αντίθετα, πιστεύουμε ότι ο φόρος ακίνητης περιουσίας θα πρέπει να κατανέμεται δίκαια και αναλογικά. Να πληρώνουν αυτοί που έχουν μεγάλες περιουσίες. Και φυσικά να εξαιρείται από όλους τους φόρους η πρώτη κατοικία. Μάλιστα, ειδικά για την πρώτη κατοικία λέμε να επιχορηγείται η απόκτησή της από το κράτος».
Οι δύο φορείς καλούν τους πολίτες να καταθέσουν είτε στο Σύλλογο, είτε στο ΙΝΚΑ Ελλάδος, μέσω της ιστοσελίδας (www.inka.gr), ειδική εξουσιοδότηση προς τους φορείς για την εκκίνηση της διαδικασίας που δρομολογούν. «Εκτιμούμε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχουμε συγκεντρώσει τις εξουσιοδοτήσεις που χρειαζόμαστε για την εν λόγω προσφυγή», σημείωσαν οι κ. Μπαρτζώκης και Λεχουρίτης.
Μ.Μ.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass