ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ: "ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΕΣ"

Η ΤτΕ ζητά αυστηρότερα μέτρα από τις τράπεζες

* Στις "πλάτες" των νοικοκυριών η αύξηση των επιτοκίων

Δημοσίευση: 24 Σεπ 2008 3:34 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:41
Μήνυμα στις διοικήσεις των τραπεζών να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα και να ακολουθήσουν τις κατάλληλες πολιτικές για τη διαφύλαξη της σταθερότητας του πιστωτικού συστήματος, απηύθυνε χθες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ.Προβόπουλος, μιλώντας στο συνέδριο των Financial Times «Banking on Greece». Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες θα πρέπει να δεσμεύουν περισσότερα κεφάλαια για τις επισφαλείς προβλέψεις, ενώ θα υιοθετήσουν αυστηρότερα κριτήρια στις χορηγήσεις δανείων.
Ο διοικητής της ΤτΕ συνέστησε στις τράπεζες να περιορίσουν δραστικά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τόνισε ότι η κεντρική τράπεζα θα αναγκάσει όλες τις τράπεζες να συμμορφωθούν, ενώ όσες δεν πειθαρχήσουν θα υποχρεωθούν να προχωρήσουν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.
Ο κ. Προβόπουλος είπε ότι η Ελλάδα υπέστη με πολύ μικρότερη ένταση, σε σύγκριση με άλλες χώρες, τους κραδασμούς της συνεχιζόμενης χρηματοπιστωτικής αναταραχής, γεγονός που οφείλεται «στην οριακή μόνο έκθεση των εγχώριων τραπεζών σε στοιχεία ενεργητικού, που είτε άμεσα είτε έμμεσα συνδέονται με την αναταραχή» στις πιστωτικές αγορές.
Εν όψει όμως του αντίξοου διεθνούς χρηματοπιστωτικού περιβάλλοντος και της κυκλικότητας που εμφανίζει η κερδοφορία και κατ' επέκταση ο πιστωτικός κίνδυνος, ο κ. Προβόπουλος σημείωσε ότι η ΤτΕ έχει συστήσει στις τράπεζες να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα και να ακολουθήσουν τις κατάλληλες πολιτικές για την ελαχιστοποίηση των πιθανοτήτων χειροτέρευσης των δεικτών και τη διαφύλαξη της σταθερότητας του πιστωτικού συστήματος.
Ο Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ
Η Ελλάδα φαίνεται ότι αντέχει στη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση, ο ρυθμός ανάπτυξης στο πρώτο εξάμηνο του 2008 ήταν 3,5%, όμως δεν δικαιολογείται εφησυχασμός και πρέπει να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και οι διαρθρωτικές αλλαγές, είπε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφης, μιλώντας στο ίδιο συνέδριο.
Ο κ. Αλογοσκούφης είπε επίσης ότι «βεβαίως και υπάρχουν επιπτώσεις» από τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αλλά αυτό «είναι και θα παραμείνει ασφαλές».
Αναφερόμενος στη διεθνή κρίση, είπε ότι παρά τις παρεμβάσεις ρευστότητας από τις κεντρικές τράπεζες σε διεθνές επίπεδο οι αρνητικές επιπτώσεις έχουν ενταθεί τους τελευταίους μήνες και αφορούν κυρίως στην αύξηση των επιτοκίων δανεισμού και την αύξηση των επιτοκίων στα κρατικά ομόλογα, που συμπαρασύρει προς τα πάνω το κόστος εξυπηρέτησης του κρατικού χρέους.
Οι νέες πιέσεις στη διατραπεζική αγορά χρήματος είχαν ως αποτέλεσμα περαιτέρω άνοδο των επιτοκίων και μέρος αυτής έχει μεταφερθεί και μεταφέρεται στα νοικοκυριά.
ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΕΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Η διεθνής χρηματοοικονομική κρίση είναι η μεγαλύτερη κρίση μετά το Μεσοπόλεμο, αλλά το ελληνικό τραπεζικό σύστημα μπορεί να την αντιμετωπίσει επιτυχώς, επισήμανε εξ άλλου ο καθηγητής στο Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής Πανεπιστημίου Πειραιώς και οικονομικός Σύμβουλος του ομίλου Eurobank EFG Γκίκας Χαρδούβελης.
Τα κεφάλαιά των ελληνικών τραπεζών, πρόσθεσε, παρέμειναν μετά τις αυξήσεις του Σεπτεμβρίου 2007 σταθερά, δεν υπήρξαν δηλαδή απομειώσεις κεφαλαίου όπως στο εξωτερικό, ενώ και η ρευστότητα βελτιώθηκε, αντίθετα με το εξωτερικό όπου σημείωσε επιδείνωση.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass