Μ. ΜΟΥΣΙΟΣ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΡΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ,«ΕΧΕΙ ΓΗΠΕΔΟ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΧΘΕΙ»

Σταθερή για το επόμενο 6μηνο η τιμή του ψωμιού

* «Ο φούρνος της γειτονιάς διαθέτει ‘‘αμορτισέρ’’ για να απορροφά τις αυξήσεις»

Δημοσίευση: 26 Σεπ 2008 3:54 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:43
Σταθερή προβλέπεται ότι θα παραμείνει, τουλάχιστον για ένα εξάμηνο, η τιμή του ψωμιού, η οποία σήμερα διαμορφώνεται στα 75 λεπτά ανά κιλό στην Αθήνα και σε 65 λεπτά ανά κιλό στη Θεσσαλονίκη.
Στην εκτίμηση προέβη ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας, Μιχάλης Μούσιος, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ενόψει του 30ου Πανελληνίου Συνεδρίου του κλάδου, που θα πραγματοποιηθεί από 27 έως 29 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.
«Για φέτος υπάρχουν ενδείξεις ότι στην αγορά των αλεύρων θα υπάρξει μία μείωση της τάξης των 2-3 λεπτών ανά κιλό, κάτι που θα μας δώσει τη δυνατότητα να καλύψουμε τη διαφορά από την αύξηση των λειτουργικών μας εξόδων, που προέρχεται από τα ακριβά καύσιμα και άλλους παράγοντες», δήλωσε ο κ.Μούσιος επισημαίνοντας ότι «ο φούρνος της γειτονιάς διαθέτει ‘‘αμορτισέρ’’ για να απορροφά τις αυξήσεις από όπου προέρχονται». Το ψωμί στην Ελλάδα, ανέφερε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, πωλείται φθηνότερα κατά 30% σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όταν οι τιμές στα τρόφιμα είναι κατά 12% υψηλότερες.
1 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ Ο ΤΖΙΡΟΣ
Ο ετήσιος τζίρος της αγοράς ψωμιού (συμπεριλαμβανομένων και των αρτοπαρασκευασμάτων) στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλέστηκε ο κ.Μούσιος, υπολογίζεται σε 1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το μερίδιο των φούρνων της γειτονιάς είναι 750 εκατ. ευρώ και των αρτοβιομηχανιών και super market 250 εκατ. ευρώ.
Οι φούρνοι της γειτονιάς είναι- με ποσοστό 95%- οι απόλυτοι κυρίαρχοι, όσον αφορά στο ψωμί, αλλά έχουν μείνει πίσω στα υπόλοιπα προϊόντα αρτοποιίας- σνακς (κριτσίνια, παξιμάδια κ.λπ.), τα οποία παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις στη ζήτηση από το κοινό, ζήτηση την οποία καλύπτουν σε μεγάλο βαθμό οι αρτοβιομηχανίες.
Η ελληνική αρτοβιομηχανία, σύμφωνα με τον κ.Μούσιο «έχει γήπεδο να αναπτυχθεί», καθώς ελέγχει, με ποσοστό 95%, την αγορά του ψωμιού για τοστ και της φρυγανιάς, καθώς και του ψωμιού που χρησιμοποιείται στα ταχυφαγία (διατηρημένο), ενώ προμηθεύει με ψωμί το 80% των ξενοδοχειακών μονάδων.
Στην Ελλάδα υπάρχουν 14.400 αρτοποιία, στην πλειοψηφία τους μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις που απασχολούν από 2 έως 4 άτομα, και λιγότερες που απασχολούν μέχρι 10 άτομα. Στους φούρνους της γειτονιάς απασχολούνται άμεσα 67.000 άτομα, ενώ έμμεσα ο κλάδος στηρίζει άλλες 70.000 οικογένειες, με εκείνους που εργάζονται στις αλευροβιομηχανίες και τους κυλινδρόμυλους.
«Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟ ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΕ»
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των αρτοποιών κατήγγειλε ανυπαρξία ελέγχων από το υπουργείο Ανάπτυξης, όσον αφορά στην εφαρμογή των διατάξεων του νόμου 3526 του 2007, οι οποίες ορίζουν τον τρόπο διάθεσης του διατηρημένου άρτου από κατεψυγμένη ζύμη, το γνωστό bake off.
«Το bake off διατίθεται ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που διατίθετο και πριν ψηφισθεί ο νόμος. Από τις 600 επιχειρήσεις bake off μόνο 50-60 έχουν συμμορφωθεί. Το 90% των σούπερ μάρκετ με «θερμές γωνιές» λειτουργεί παράνομα κι επωφελείται από το γεγονός ότι δεν γίνονται έλεγχοι», ανέφερε, καλώντας την Πολιτεία «να εφαρμόσει το νόμο που η ίδια ψήφισε».
Ο κ.Μούσιος επανέλαβε το αίτημα των αρτοποιών για αναγραφή στη συσκευασία του πότε και του που παρήχθη η κατεψυγμένη ζύμη, καθώς, όπως είπε βάσει των όσων ισχύουν σήμερα «ο πωλητής ή μεταπωλητής της ζύμης αναγράφει στη συσκευασία ‘‘ΕΕ’’, ενώ η ζύμη μπορεί να προέρχεται από τρίτη χώρα, όπως η Νιγηρία, το Μαρόκο ή η Κίνα, και έτσι δημιουργείται σκοπίμως σύγχυση στον καταναλωτή».
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΚΛΕΙΣΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ
Αναφερόμενος στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση και τις επιπτώσεις της στον κλάδο των Αρτοποιών, ο κ.Μούσιος έκανε λόγο για «εγκληματική προχειρότητα ενοποίησης του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) και του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Αρτοποιών», επισημαίνοντας ότι «έχουμε ένα υγιέστατο ταμείο, που έχει πόρους μόνο τις εισφορές των ίδιων των αρτοποιών και δεν έχει επιβαρύνει ούτε με μισό ευρώ τον κρατικό προϋπολογισμό».
Το διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας θα εισηγηθεί στη διάρκεια του συνεδρίου την λήψη απόφασης για συμμετοχή των βιοτεχνών αρτοποιών στην απεργιακή κινητοποίηση (κλείσιμο καταστημάτων) της ΓΣΕΒΕΕ την Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2008.
Όσον αφορά στην συμπερίληψη, από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, του επαγγέλματος των αρτοποιών στη λίστα με τα κλειστά επαγγέλματα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Αρτοποιών τόνισε ότι «το επάγγελμα από το 1968 είναι ελεύθερο και κάθε Έλληνας πολίτης μπορεί να ιδρύσει και να λειτουργήσει αρτοποιείο».
Στη διάρκεια του Συνεδρίου της Ομοσπονδίας, που θα ολοκληρωθεί το απόγευμα της Δευτέρας με την ανάδειξη νέων διοικητικών οργάνων, θα παρουσιασθούν τα αποτελέσματα ποιοτικής έρευνας για τη στάση του κοινού προς του παραδοσιακούς φούρνους.
Από τα ευρήματά της, προκύπτουν, μεταξύ άλλων, ότι η ελληνική οικογένεια έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στον φούρνο της γειτονιάς, χρησιμοποιεί ψωμί σε καθημερινή βάση (είτε μαζί με το φαγητό, σε τοστ και αρκετά συχνά ως σνακ), η πίεση του χρόνου οδηγεί προς τα super market, ενώ οι νέες γενιές αρχίζουν να χάνουν το κριτήριο της ποιότητας του ψωμιού.
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass