ΣΤΑ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΕΡΝΑ ΤΟ 20% ΤΟΥ ΤΖΙΡΟΥ ΣΤΟ ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ

Καμπανάκι κινδύνου για τις τοπικές αγορές

*"Κλειδι" η λειτουργία των καταστημάτων και τις Κυριακές *Τι δείχνει έρευνα του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου - Palmos Analysis

Δημοσίευση: 27 Σεπ 2008 3:55 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:43
Ποσοστό 20% του τζίρου του λιανεμπορίου στο νομό Θεσσαλονίκης, ο οποίος υπολογίζεται στα 3,8 δισ. ευρώ ετησίως, εκτιμάται ότι "μάζεψαν" σε λίγα χρόνια τα μεγάλα εμπορικά κέντρα της πόλης, που δέχονται πάνω από 6.200.000 επισκέψεις ανά έτος, χτυπώντας το καμπανάκι του κινδύνου για τις τοπικές αγορές.
Για να "κρατήσουν" τους πελάτες τους, οι καταστηματάρχες των τοπικών αγορών πρέπει να επανεξετάσουν το ενδεχόμενο λειτουργίας των καταστημάτων τους περισσότερες ώρες, αλλά και τις Κυριακές, όπως υποστήριξε χθες ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), Δημήτρης Μπακατσέλος, ανοίγοντας ξανά το θέμα του διευρυμένου ωραρίου, επ' ευκαιρία παρουσίασης σχετικής μελέτης.
Βάσει της μελέτης, που πραγματοποιήθηκε από την «Palmos Analysis» για λογαριασμό του ΕΒΕΘ, σε δείγμα 2.000 Θεσσαλονικέων, τα εμπορικά κέντρα (με πρώτο το "Mediterranean Cosmos") κερδίζουν το παιχνίδι έναντι των παραδοσιακών αγορών χάρη στο ότι συνδυάζουν αγορές με ψυχαγωγία (σύμφωνα με το 74% των ερωτηθέντων), αλλά και γιατί υπερτερούν σε άλλα σημεία, όπως: ύπαρξη πάρκινγκ (89%), χώρων προσωπικής εξυπηρέτησης, όπως τουαλέτας (87%) και εγκαταστάσεων απασχόλησης παιδιών (83%). Επίσης, βασικά πλεονεκτήματα θεωρούνται από τους καταναλωτές το ωράριο λειτουργίας (77%) και η συγκέντρωση πολλών καταστημάτων σε ένα σημείο (71%).
ΑΝ ΥΠΗΡΧΕ ΜΕΤΡΟ Ή ΠΑΡΚΙΝΓΚ
Οι "πιστοί" των τοπικών αγορών θεωρούν ότι αυτές είναι πιο ανθρώπινες από τα εμπορικά κέντρα (ποσοστό 64,9%) και σχεδόν οκτώ στους δέκα (78,5%) συμφωνούν ή "μάλλον συμφωνούν" ότι θα τις επισκέπτονταν συχνότερα αν υπήρχαν μετρό και επαρκείς χώροι στάθμευσης. Οι τοπικές αγορές θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν την άποψη που έχουν οι καταναλωτές για το πιο ανθρώπινο πρόσωπό τους, αφού το ευγενικό-φιλικό προσωπικό αποτελεί τον τρίτο κυριότερο παράγοντα επιλογής ενός καταστήματος, μετά την ποιότητα-τιμή (που αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα επιλογής).
Οι τοπικές αγορές (με κυριότερη του κέντρου της Θεσσαλονίκης, με 41%) υπερτερούν επίσης στην πρόσβαση με λεωφορεία (71%), αλλά και στην άποψη που έχουν οι καταναλωτές για το επίπεδο των τιμών τους (το 39% θεωρεί τις τιμές καλύτερες στις αγορές, έναντι ποσοστού 36%, που "ψηφίζει" εμπορικά κέντρα).
Βάσει της έρευνας, που παρουσίασε ο Πασχάλης Τεμενεκίδης, στέλεχος της Palmos Analysis, σχεδόν επτά στους δέκα Θεσσαλονικείς δηλώνουν ότι η γενική τους εμπειρία από τη λειτουργία εμπορικών κέντρων είναι θετική, ενώ μόλις το 11,1% απαντά "αρνητική" (οι υπόλοιποι έχουν ουδέτερη/καθόλου άποψη).
ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΜΕ ΨΩΝΙΑ
Ένας στους τρεις καταναλωτές δεν σκοπεύει να αγοράσει κάτι όταν πηγαίνει σε ένα εμπορικό κέντρο, αλλά το επισκέπτεται απλά για βόλτα/ψυχαγωγία. Ωστόσο, τελικά, δύο στους τρεις αγοράζουν κάτι, με μέση δαπάνη ανά επίσκεψη τα 108 ευρώ για προϊόντα και 25 ευρώ για υπηρεσίες. Στην περίπτωση των τοπικών αγορών, μόνο το 14% τις επισκέπτεται για βόλτα, αλλά το 50% αγοράζει κάτι, με μέση δαπάνη ανά επίσκεψη 92 ευρώ για προϊόντα και 27 ευρώ για υπηρεσίες.
Ο μέσος καταναλωτής κάνει έξι επισκέψεις σε εμπορικά κέντρα ετησίως, ενώ το 24,3% δήλωσε ότι τα επισκέπτεται μία φορά το μήνα, το 21,5% κάθε δεκαπενθήμερο και το 18% κάθε εβδομάδα. Στην περίπτωση των τοπικών αγορών, το 30,7% τις επισκέπτεται δύο-τρεις φορές εβδομαδιαίως και το 27,4% καθημερινά.
Το 77,3% φτάνει στα εμπορικά κέντρα με ΙΧ, ενώ για την πρόσβαση στις τοπικές αγορές, το κυριότερο μέσο μεταφοράς είναι ...τα πόδια του καταναλωτή (40,6%), με δεύτερο το λεωφορείο (25,8%) και τρίτο το ΙΧ (23,1%).
Περνούν στα εμπορικά κέντρα μέχρι και μισή εργάσιμη ημέρα!
Η πλειοψηφία των Θεσσαλονικέων που επισκέπτονται εμπορικά κέντρα περνά σε αυτά μία-δύο ώρες (33,1%), αλλά υπάρχει ένας διόλου ευκαταφρόνητος αριθμός (αντιστοιχεί στο 30%), που περνά εκεί μέχρι μισή εργάσιμη ημέρα (από δύο έως τέσσερις ώρες). Αντίθετα, στις τοπικές αγορές, το 26,3% δεν "ξοδεύει" πάνω από μισή ώρα, το 26% από μισή ως μία ώρα, το 24,8% μία-δύο και το 14,5% δύο-τέσσερις.
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass