ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΜΕ ΥΨΗΛΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΤΟ ΝΕΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ ΑΠΟ ΤΙΣ «ΟΙΚΙΣΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΕΙΣ»

«Κόκκινη κλωστή δεμένη, στην Ανέμη…»

* Δημιουργία 25 αυτόνομων κατοικιών στην Τερψιθέα Λάρισας, περιλαμβάνει η πρώτη φάση

Δημοσίευση: 27 Σεπ 2008 3:58 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:43
Ζωή σαν παραμύθι, όπως υπαινίσσεται και η ονομασία «Ανέμη» του νέου εγχειρήματος των «Οικιστικών Αναπτύξεων», υπόσχονται οι κ.κ. Μπαρμπούτης και Έξαρχος για τους ενοίκους των κατοικιών που αναπτύσσει η εταιρία στην Τερψιθέα Λάρισας. Πρόκειται για ένα «πείραμα αστικού σχεδιασμού», υψηλών προδιαγραφών και με έμφαση στον βιοκλιματισμό. Σε έκταση 10 στρ. δημιουργούνται 25 αυτόνομες κατοικίες, κάθε μία με το δικό της ανεξάρτητο χώρο πρασίνου, ενώ αυτό αποτελεί μόνον την πρώτη φάση του έργου.
Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου που παρέθεσαν τα στελέχη των «Οικιστικών Αναπτύξεων», έγινε η πρώτη επίσημη παρουσίαση του εγχειρήματος στους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης. Μετά τη «Μυρτίνη», που έχει ολοκληρωθεί, η εταιρία προχώρησε στην αγορά έκτασης 52 στρεμμάτων, στην περιοχή της Τερψιθέας, με στόχο την πραγματοποίηση ενός «πειράματος αστικού σχεδιασμού», όπως αναφέρθηκε στην παρουσίαση.Η πρώτη φάση του έργου προβλέπει τη δημιουργία 25 αυτόνομων κατοικιών, που αναπτύσσονται σε δύο επίπεδα (μεζονέτα), ενώ προβλέπεται και η ύπαρξη ημιυπόγειου χώρου για πολλές διαφορετικές χρήσεις, με δυνατότητα διαμόρφωσης ανάλογα με τις ανάγκες ή τις προτιμήσεις των ενοίκων. Οι κατοικίες αυτές αναπτύσσονται σε έκταση 10 στρ, ενώ η κάθε μία θα έχει τον δικό της ανεξάρτητο, ιδιόκτητο κήπο. Παράλληλα, στο πλαίσιο της πρώτης φάσης, σε έκταση περίπου 800μ2 θα αναπτυχθούν εγκαταστάσεις για τη φιλοξενία καταστημάτων (μίνι-μάρκετ, φαρμακείο, κρεοπωλείο, παντοπωλείο, κ.λπ.) για την εξυπηρέτηση των αναγκών των ενοίκων. Στα πλεονεκτήματα του νέου συγκροτήματος περιλαμβάνονται η εγγύτητα με τις σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων (βρεφονηπιαγωγείο, δημοτικό σχολείο).
Η πρώτη φάση του έργου εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί ως το καλοκαίρι του 2010, ενώ να σημειωθεί ότι οι εργασίες βρίσκονται ήδη σε αρκετά προχωρημένο στάδιο, με την πρώτη κατοικία-«πιλότο» να ολοκληρώνεται μέχρι την άνοιξη του 2009. Όπως ανέφεραν οι κ. Μπαρμπούτης και Έξαρχος, η δυνατότητα εγκατάστασης θα δοθεί αφού ολοκληρωθούν και οι 25 κατοικίες.
Ανάλογα με την πορεία της πρώτης φάσης του έργου –αναφορικά με τη ζήτηση- θα ακολουθήσει και επόμενο project ανάπτυξης κατοικιών σε κάποιο από τα τμήματα των περίπου 40 στρ. της έκτασης που έχει αγοραστεί από την εταιρία.
ΝΕΟ ΜΟΝΤΕΛΟ
Σύμφωνα με τον κ.Μπαρμπούτη, η λογική της οικιστικής ανάπτυξης που κυριάρχησε μετά τη μεταπολίτευση είχε καταστροφικές συνέπειες στη δημιουργία των πόλεων, καθώς, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι οικιστικές ανάγκες της εποχής, δόθηκε υπερβάλλουσα έμφαση στο «υψούν». «Αυτό το μοντέλο, εκτιμούμε ότι έφτασε στο τέλος του. Η «Ανέμη» θα σηματοδοτήσει, θέλουμε να πιστεύουμε, την αρχή ενός νέου μοντέλου στην αισθητική του αστικού σχεδιασμού και της ίδιας της ζωής σε μια κατοικία», είπε ο κ.Μπαρμπούτης.
Από την πλευρά του ο κ.Έξαρχος σημείωσε ότι το εγχείρημα κάνει εκκίνηση σε μια χρονική περίοδο όχι ιδιαίτερα ευνοϊκή για την αγορά κατοικίας, ωστόσο διευκρίνισε ότι το κόστος για την απόκτηση μιας κατοικίας στην «Ανέμη» θα κινείται σε πολύ λογικά και προσιτά πλαίσια, με δεδομένο το ότι παρέχονται εγγυήσεις για όλα τα υλικά κατασκευής, αλλά και τα πλεονεκτήματα του συγκροτήματος το οποίο βρίσκεται –τουλάχιστον ακόμη- μακριά από θορύβους και καυσαέρια.
ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟ
Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στον σχεδιασμό του συγκροτήματος, με αξιοποίηση της βιοκλιματικής λογικής (οι κατοικίες δημιουργούνται με νότιο προσανατολισμό και με τη χρήση θερμομονωτικών υλικών ανάλογων προδιαγραφών), με στόχο την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας. Σύμφωνα με τον κ.Μπαρμπούτη, είναι δυνατή η εξοικονόμηση ενέργειας –σε σύγκριση με μια συμβατική κατασκευή- της τάξης μέχρι και του 60%, ωστόσο διευκρίνισε ότι το ποσοστό εξοικονόμησης δεν θα είναι το ίδιο σε κάθε κατοικία. Η επιλογή αυτή των «Οικιστικών Αναπτύξεων» έγινε στη βάση των φημολογούμενων μέτρων που θα ληφθούν για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων (φορολογικό σενάριο, σύμφωνα με το οποίο θα επιβάλλεται τέλος ανάλογα με την ενεργειακή απόδοση/απώλεια των κτιρίων). Να σημειωθεί ότι οι κατοικίες αναπτύσσονται και με δυνατότητα επιλογής χρήσης του φυσικού αερίου, όταν αυτό θα φτάσει στην Τερψιθέα, κάτι που έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα της ΕΠΑ εντός του 2009.
 ΑΝΕΜΗ
Τοποθεσία: Τερψιθέα Λάρισας
Έργο: 25 αυτόνομες κατοικίες, βιοκλιματικού σχεδιασμού, με ανεξάρτητους ιδιόκτητους κήπους.
Κατοικίες: από 115μ2-200μ2 και πλέον, ανεξάρτητα από τους ημιυπόγειους χώρους, ενώ υπάρχει η δυνατότητα για ακόμη περισσότερα τετραγωνικά, κατά παραγγελία.
Παράδοση: Καλοκαίρι 2010
Model house: Άνοιξη 2009
Εξοικονόμηση ενέργειας: ως και 60%
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass