ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ ΣΕ ΛΑΡΙΣΑΊΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΟΥ ΕΤΑΚ

Έρχονται τα πρώτα τέλη ακινήτων

* Λήγει σήμερα η διορία για την υποβολή και διόρθωση του Ε9 χωρίς το φόβο… προστίμων

Δημοσίευση: 30 Σεπ 2008 3:33 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:44
Λήγει σήμερα η διορία που έχουν οι Λαρισαίοι φορολογούμενοι για να διορθώσουν λάθη και παραλείψεις στο Ε9 της τριετίας 2005-2007 και να αποφύγουν πρόστιμα αλλά και την πληρωμή μεγαλύτερου φόρου ακινήτων (ΕΤΑΚ) από αυτόν που τους αναλογεί. Aπό τα πρόστιμα απαλλάσσονται και οι φορολογούμενοι που δεν είχαν υποβάλει ποτέ στο παρελθόν έντυπο E9 για τα ακίνητά που έχουν στην κατοχή τους και θα το κάνουν τώρα.
Oι φορολογούμενοι πριν προσέλθουν στην Εφορία θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η δήλωση στοιχείων ακινήτων υποβάλλεται είτε μέσω διαδικτύου είτε στην ΔΟΥ χειρόγραφα ενώ τα ακίνητα αναγράφονται στη δήλωση από τον ιδιοκτήτη τους με βάση την ημερομηνία σύνταξης του συμβολαίου κτήσης.
 Να σημειώσουμε πως η ΓΓΠΣ έχει επεξεργαστεί σχεδόν το σύνολο των δηλώσεων Ε9 που έχουν υποβληθεί αλλά έχουν εντοπιστεί πολλά έντυπα με λάθη και παραλείψεις. Τα κυριότερα σημεία που θα πρέπει να ελέγξουν οι φορολογούμενοι στο Ε9 για λάθη και τα οποία οδηγούν στην πληρωμή μεγαλύτερου φόρου είναι:
* Η επιφάνεια του ακινήτου. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να ελέγξουν αν έχουν δηλώσει σωστά την επιφάνεια του ακινήτου τους. Σημειώνεται ότι αναγράφονται μόνον οι νόμιμοι κύριοι χώροι, χωρίς τους ημιυπαίθριους. Αν δηλωθούν και οι ημιυπαίθριοι τότε οι φορολογούμενοι θα καταβάλει μεγαλύτερο ΕΤΑΚ από αυτό που τους αναλογεί.
* Το εμπράγματο δικαίωμα που έχει ο φορολογούμενος στο ακίνητο που δηλώνει. Αν, για παράδειγμα, ο φορολογούμενος έχει μόνο την ψιλή κυριότητα σε ένα διαμέρισμα και δηλώσει ότι έχει πλήρη κυριότητα, τότε θα κληθεί να καταβάλει μεγαλύτερο ΕΤΑΚ.
* Το έτος κατασκευής του ακινήτου. Όσο πιο παλιό είναι ένα ακίνητο τόσο μικρότερο ΕΤΑΚ το βαρύνει. Η Εφορία για τον υπολογισμό της ηλικίας ενός ακινήτου λαμβάνει υπ΄ όψιν το έτος έκδοσης της οικοδομικής άδειας.
* Η ηλικία του επικαρπωτή. Όσο πιο μεγάλος είναι σε ηλικία ο επικαρπωτής τόσο μεγαλύτερο φόρο πληρώνει ο ψιλός κύριος του ακινήτου.
ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ
Στο μεταξύ εντός των ημερών θα αρχίσουν να παίρνουν τα εκκαθαριστικά σημειώματα για το νέο φόρο ακινήτων. Με την παραλαβή του εκκαθαριστικού οι ιδιοκτήτες καλούνται να εξοφλήσουν άμεσα το τέλος και συγκεκριμένα μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου αν το σημείωμα αναγράφει ως χρόνο βεβαίωσης τού ΕΤΑΚ τον Οκτώβριο και σε δυο δόσεις, στα τέλη Οκτωβρίου και τέλη Δεκεμβρίου, αν η βεβαίωση φόρου γίνει τον Σεπτέμβριο (να σημειώσουμε πως δεν έχει σημασία πότε θα παραλάβει το εκκαθαριστικό ο φορολογούμενος αλλά το πότε έγινε η βεβαίωση του φόρου).
Σε κάθε περίπτωση το εκκαθαριστικό σημείωμα, που θα παραλάβουν οι πρώτοι Λαρισαίοι ιδιοκτήτες ακινήτων θα περιλαμβάνει εκτός των προσωπικών τους στοιχείων, τα αναλυτικά στοιχεία ανά ακίνητο και ιδιοκτήτη, την αντικειμενική αξία εκάστου εξ αυτών και το ποσό του ΕΤΑΚ που τους αναλογεί.
Εκτός των εκκαθαριστικών θα αποσταλούν και σε άλλους ιδιοκτήτες, στα Ε9 των οποίων εντοπίστηκαν ελλιπή στοιχεία προκειμένου να τα διορθώσουν άμεσα, είτε τηλεφωνικά είτε μέσω διαδικτύου.
Σε γενικές γραμμές πάντως οι ιδιοκτήτες ακινήτων να γνωρίζουν ότι: 
 * Το ΕΤΑΚ είναι ίσο με το 0,1% της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων.  
*  Ειδικά για φέτος δεν θα υπολογιστεί ΕΤΑΚ για τα πρώτα 300.000 ευρώ της κατοικίας των φυσικών προσώπων με τη μεγαλύτερη αξία, αλλά θα φορολογηθεί υπόλοιπη αξία της κατοικίας αυτής και των υπολοίπων ακινήτων.
* Κατά τον υπολογισμό του ΕΤΑΚ για τα εκτός σχεδίου ακίνητα ως αξία θα ληφθεί η τιμή αφετηρίας και για τα εντός σχεδίου η τιμή εκκίνησης που ίσχυε την 1η Ιανουαρίου 2008.
* Το ΕΤΑΚ καταβάλλεται από τους κύριους, εκ προσυμφώνου αγοραστές, κληρονόμους, κηδεμόνες, μισθωτές σε σύμβαση χρηματοδοτικής μίσθωσης και γενικώς τους ιδιοκτήτες -και σε καμία περίπτωση τους ενοικιαστές ακινήτων.
* Δεν βεβαιώνεται ΕΤΑΚ μέχρι 27 ευρώ, ενώ οφειλές μέχρι 250 ευρώ εξοφλούνται μέχρι τα τέλη του επόμενου μήνα.
* Απαγορεύεται η σύνταξη συμβολαίων ή μεταγραφών στο υποθηκοφυλακείο χωρίς το πιστοποιητικό της εφορίας περί καταβολής του ΕΤΑΚ.
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass