ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ

Πακέτο μέτρων "ασπίδα" για υπερχρεωμένους

* Στο "κόκκινο" βρίσκονται πάνω από 200.000 νοικοκυριά στην Ελλάδα

Δημοσίευση: 03 Οκτ 2008 3:56 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:44
Αυξάνεται στα 20.000 ευρώ το ποσό κάτω από το οποίο δεν θα επιτρέπεται ο πλειστηριασμός της μοναδικής οικίας του υπερχρεωμένου δανειολήπτη. Αυτό προβλέπει, μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο για την προστασία των δανειοληπτών που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας με τις διατάξεις του νομοσχεδίου θα απαγορεύεται επίσης ο πλειστηριασμός ακινήτου με τιμή εκκίνησης κάτω της αντικειμενικής αξίας, είτε το ακίνητο βρίσκεται εντός, είτε εκτός σχεδίου.
Η διεξαγωγή των πλειστηριασμών θα γίνεται αποκλειστικά στα Ειρηνοδικεία με έγγραφες σφραγισμένες προσφορές, για να διασφαλιστεί στο ακέραιο το αδιάβλητο των σχετικών διαδικασιών.
Επίσης, ο υπουργός Οικονομίας επανέλαβε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι απολύτως ασφαλές και φερέγγυο και οι καταθέσεις των πολιτών είναι απολύτως εγγυημένες και είπε ότι τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν ανυπόστατες φήμες και παρατηρήθηκε νευρικότητα ορισμένων πολιτών σχετικά με το τραπεζικό σύστημα.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το νομοσχέδιο:
- Αυξάνεται το ποσό, κάτω από το οποίο δεν επιτρέπεται ο πλειστηριασμός της μοναδικής κατοικίας του δανειολήπτη από 10.000 σε 20.000 ευρώ.
- Η υφιστάμενη απαγόρευση κατάσχεσης των μισθών, συντάξεων ή ασφαλιστικών παροχών -ανεξαρτήτως ύψους- από τις τράπεζες επεκτείνεται και στην περίπτωση που η καταβολή των ποσών αυτών γίνεται με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου.
- Απαγορεύεται ο πλειστηριασμός ακινήτων, για τα οποία ισχύει το σύστημα των αντικειμενικών αξιών, σε τιμή κατώτερη της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Αυτό αφορά ακίνητα εντός σχεδίου ή ακόμη και εκτός σχεδίου πόλεως ή οικισμού, εφόσον έχουν καθορισθεί αντικειμενικές αξίες.
- Καθιερώνεται η υποχρεωτική διεξαγωγή των πλειστηριασμών κινητών και ακινήτων στα κατά τόπους Ειρηνοδικεία, με γραπτές, σφραγισμένες προσφορές κατά την έναρξη του πλειστηριασμού.
- Αυξάνεται από το ένα τρίτο στο 100% της τιμής πρώτης προσφοράς, το ποσό της εγγύησης που απαιτείται για τη συμμετοχή στον πλειστηριασμό.
- Τέλος, λαμβάνεται μια ειδική μέριμνα για τους δανειολήπτες του Δημοσίου. Αυξάνεται το όριο της απαγόρευσης κατάσχεσης μέρους των μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων για χρέη προς το Δημόσιο από 600 σε 1.000 ευρώ.
Η ΕΚΠΟΙΖΟ
Τις προηγούμενες ημέρες η Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. ανακοίνωσε ότι απέστειλε στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλο επιστολή, όπου περιγράφει με αφορμή και πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις, συγκεκριμένες «υπερβάσεις αρμοδιοτήτων» της ΤτΕ σε «όφελος» των πιστωτικών ιδρυμάτων που οδήγησαν «στην εδραίωση παράνομων και καταχρηστικών πρακτικών και προκάλεσαν τεράστια ζημία στο καταναλωτικό κοινό».
Μάλιστα η καταναλωτική οργάνωση σημείωσε ότι διατηρεί «αμφιβολίες κατά πόσον η ΤτΕ μπορεί πράγματι να ανταποκριθεί στην αποστολή της προστασίας των συναλλασσομένων με τις τράπεζες και αμφισβητεί γενικότερα την καταλληλότητά της να εκδίδει κανονιστικές πράξεις καθώς δεν διαθέτει, ιδίως με την οργανωτική υπαγωγή της στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ανάλογη δημοκρατική νομιμοποίηση».
Μέτρα για την ουσιαστική προστασία των δανειοληπτών από την τραπεζική αυθαιρεσία, έχουν ζητήσει επιτακτικά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία των σχετικών ερευνών, πάνω από 200.000 νοικοκυριά βρίσκονται στο «κόκκινο», καθώς το κόστος αποπληρωμής του δανείου τους ξεπερνά το 40% ή ακόμα και το 50% του μηνιαίου εισοδήματός τους.
Από μελέτες της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών προκύπτει ότι από τα 2,15 εκατ. νοικοκυριά με δάνεια το 16% είναι σε οριακή κατάσταση, ενώ για 11.500 νοικοκυριά το μηνιαίο εισόδημά τους είναι μικρότερα από αυτά που οφείλουν να πληρώνουν κάθε μήνα στις τράπεζες.
  
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass