ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ – ΟΡΟΦΗ ΟΙ 48 ΩΡΕΣ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ

«Καμιά αλλαγή στο ωράριο»

* Δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα με περισσότερες ώρες λειτουργίας, λέει η διοίκηση του Συλλόγου

Δημοσίευση: 03 Οκτ 2008 3:57 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:44
Την αντίθεσή τους σε οποιαδήποτε αλλαγή ωραρίου λειτουργίας επιχειρηθεί από τον Εμπορικό Σύλλογο Λάρισας εξέφρασαν οι εμποροϋπάλληλοι του νομού. Σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε χθες η διοίκηση του Συλλόγου Υπαλλήλων Εμποροϋπαλλήλων, επισημάνθηκε ότι η πρόταση για επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων σε καμιά περίπτωση δεν απαντά στην κυριαρχία των πολυεθνικών ομίλων και πως από το αγοραστικό κοινό δεν λείπουν ώρες, αλλά χρήματα. Στις διεκδικήσεις των εμποροϋπαλλήλων περιλαμβάνεται και πρόταση για οροφή εβδομαδιαίας λειτουργίας –αλλά για όλους- στις 48 ώρες.
Τα μέλη της διοίκησης του Συλλόγου υποστήριξαν πως η πρόταση για επέκταση του ωραρίου ανοίγει την πόρτα στην πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου, στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, καθώς και ότι λειτουργεί ως «προπομπός» των εξελίξεων που κυοφορούνται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για εφαρμογή ωραρίου 65 ωρών σε εβδομαδιαία βάση, με διάκριση σε ενεργό και ανενεργό χρόνο. Να σημειωθεί ότι ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων καλεί τα μέλη του σε γενική συνέλευση στις 16 Οκτωβρίου, στις 7 το απόγευμα, στο ΕΚΛ, με στόχο τη συμμετοχή στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις εργαζομένων που συζητούνται στο πλαίσιο της ΓΣΕΕ. Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας έχει λάβει απόφαση για κινητοποίηση μέσα στον Οκτώβρη, με ανοιχτή ημερομηνία, ενώ γίνονται επαφές σε επίπεδο ΠΑΜΕ και ΓΣΕΕ, ώστε η κινητοποίηση να λάβει πανελλαδικό χαρακτήρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ημερομηνία κινητοποίησης είναι η 21η Οκτωβρίου, χωρίς να έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις.
ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΕΣΛ
Τα μέλη της διοίκησης του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων τόνισαν ότι δεν είναι δυνατόν οι ίδιοι έμποροι που πριν από δύο χρόνια εναντιώθηκαν στην αλλαγή του εθνικού ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων να επιδιώκουν σήμερα την επέκταση του υπάρχοντος ωραρίου. Παράλληλα, καταφέρθηκαν εναντίον και της διοίκησης της ΕΣΕΕ, επισημαίνοντας ότι μέχρι τον Αύγουστο η Συνομοσπονδία δεν υπέγραφε την κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας (για τους εμποροϋπαλλήλους).
«Αυτό που λείπει από την αγορά δεν είναι οι πολλές ώρες. Είναι η έλλειψη χρημάτων του αγοραστικού κοινού. Όλοι γνωρίζουμε ότι αυτό οφείλεται στη συρρίκνωση των εισοδημάτων των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των μικρομεσαίων στρωμάτων. Επομένως, η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του ερωτηματολογίου του Εμπορικού Συλλόγου προς τα μέλη του δεν στοχεύει στην καταγραφή μιας κατάστασης που είναι ήδη γνωστή. Είναι προφανείς οι λόγοι και στόχος είναι η κατάργηση του ισχύοντος ωραρίου και η δημιουργία ενός απάνθρωπου συνεχόμενου ωραρίου. Καλούμε τον εμπορικό κόσμο της πόλης να καταδικάσει τη συγκεκριμένη μεθόδευση η οποία θα τον φέρει σε ακόμη πιο δεινή θέση. Καλούμε τους εργαζόμενους στον κλάδο του εμπορίου να βρίσκονται σε ετοιμότητα», υπογραμμίζουν στην ανακοίνωσή τους οι εμποροϋπάλληλοι.
ΟΡΟΦΗ
Πάντως, στο πλαίσιο των διεκδικήσεών τους οι εμποροϋπάλληλοι προτάσσουν ως οροφή εβδομαδιαίας λειτουργίας τις 48 ώρες –κάτι που δεν απέχει από τις αλλαγές που επιδιώκει η διοίκηση του ΕΣΛ, μιας και τα μέλη του Εμπορικού Συλλόγου δεν εφαρμόζουν ωράριο λειτουργίας μεγαλύτερο των 45 ωρών. Απαντώντας σχετικά στην επισήμανση αυτή, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων, Βασίλης Σταμουλάκης διευκρίνισε ότι το αίτημα για «οροφή» 48 ωρών αφορά σε όλα τα καταστήματα και εμπορικές δραστηριότητες σε πανελλαδικό επίπεδο, με την τήρηση του νόμου αναφορικά με τις 40 ώρες εργασίας συν ένα ρεπό για τους εμποροϋπαλλήλους.
ΠΛΑΙΣΙΟ
Το πλαίσιο διεκδικήσεων των εμποροϋπαλλήλων διαμορφώνεται ως εξής:
-Όχι στην απελευθέρωση του ωραρίου – να καταργηθούν οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο
-Όχι στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας – νομοθετική κατοχύρωσή της
-Πλήρης και σταθερή δουλειά
-7ωρο-5ήμερο με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα
-Ενιαίο ωράριο υποχρεωτικό για όλα τα καταστήματα
-Τρία απογεύματα κλειστά
-Συνεχές ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων που δεν θα υπερβαίνει τις 48 ώρες την εβδομάδα
-Στα 1.400 ευρώ ο κατώτατος μισθός, στα 1.120 ευρώ η κατώτατη σύνταξη, στα 1.120 ευρώ το επίδομα ανεργίας.
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass