ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΑ ΣΤΟ 4,25% ΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

Σφίγγει η θηλιά για τους δανειολήπτες

* Η Εθνική ξεκίνησε το νέο γύρο αύξησης των επιτοκίων

Δημοσίευση: 03 Οκτ 2008 3:58 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:44
Αν και η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητο παρεμβατικό της επιτόκιο στο 4,25%  χθες, η ραγδαία αύξηση του κόστους δανεισμού στη διατραπεζική αγορά οδηγεί -και- τις ελληνικές τράπεζες σε αύξηση των επιτοκίων σε στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια.
Το ευρώ υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου έτους έναντι του δολαρίου και σε χαμηλό διετίας έναντι του γεν, καθώς η αγορά αναμένει από τον Ζαν-Κλοντ Τρισέ να υπογραμμίσει τον κίνδυνο ολίσθησης της ευρωπαϊκής οικονομίας σε ύφεση.
Συγκεκριμένα, το ευρώ υποχώρησε έως τα 1,3856 δολάρια, χαμηλότερο επίπεδο από τις 18 Σεπτεμβρίου 2007, για να ανακάμψει στη συνέχεια στα 1,3903 δολάρια.
Την ίδια ώρα, οι ελληνικές τράπεζες προχωρούν σε αύξησης των επιτοκίων σε όλες τις κατηγορίες δανείων, προκειμένου να καλύψουν τη ραγδαία αύξηση του κόστους χρήματος στη διατραπεζική αγορά.
Η Εθνική Τράπεζα όπως από προχθές έγραψε η "Ε" αύξησε όλα τα σταθερά επιτόκια, ανεξαρτήτως διάρκειας, στα στεγαστικά δάνεια. Το σταθερό επιτόκιο διάρκειας 15 ετών ανήλθε στο 6,50% έναντι 5,80% πριν από λίγες ημέρες.
Το «παράδειγμα» της Εθνικής  αναμένεται να ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες τράπεζες. Ήδη, η Τράπεζα Αττικής ανακοίνωσε αυξήσεις σε ορισμένες κατηγορίες επιτοκίων χορηγήσεων, ενώ άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια σε στεγαστικά δάνεια και κάρτες.
Επίσης, οι τράπεζες έχουν αυξήσει (σε 1,5% τουλάχιστον) το περιθώριο κέρδους πάνω στο Euribor, άρα τα κυμαινόμενα επιτόκια ξεκινούν από το 7%.
ΤΡΙΣΕ: Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΞΑΣΘΕΝΕΙ
Στη συνέντευξη Τύπου, μετά την ανακοίνωση της απόφαση για τα επιτόκια, ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ υπογράμμισε ότι «η οικονομική δραστηριότητα στην ευρωζώνη εξασθενεί, με τη μείωση της εσωτερικής ζήτησης και τις πιο 'σφικτές' συνθήκες στον δανεισμό».
»Ο ετήσιος πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει για κάποιο διάστημα πάνω από τα εκείνα τα επίπεδα που διασφαλίζουν τη σταθερότητα των τιμών [2%]» σημείωσε, ωστόσο προσέθεσε ότι «με την εξασθένηση της ζήτησης, οι ανοδικοί κίνδυνοι για τη σταθερότητα των τιμών έχουν κάπως περιοριστεί, αλλά δεν έχουν εξαφανιστεί».
Απαντώντας στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων, ο κ. Τρισέ είπε ότι το ΔΣ της ΕΚΤ συζήτησε αυτό το θέμα.
«Πριν καταλήξουμε στην απόφασή μας, εξετάσαμε δύο επιλογές -να κρατήσουμε αμετάβλητα τα επιτόκια και να μειώσουμε τα επιτόκια» είπε. «Το συμπέρασμά μας ήταν ότι πρέπει να αφήσουμε τα επιτόκια όπως είναι» συμπλήρωσε.
Μετά τις δηλώσεις του κ. Τρισέ, το ευρώ υποχώρησε σε χαμηλό 13 μηνών έναντι του δολαρίου (1,3773 δολάρια) και χαμηλό διετίας έναντι του γεν.
 
  
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass