ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΝΑ ΜΕΝΟΥΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΟΚΤΩ ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΚΑΘΕ ΠΡΩΤΗ ΤΟΥ ΜΗΝΟΣ

Παρέμβαση ΣΕΛΠΕ για τις Κυριακές

* Έρευνα για το προφίλ του Έλληνα καταναλωτή και τις συνήθειές παρουσίασε χθες η GPO

Δημοσίευση: 15 Οκτ 2008 3:40 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:48
Πανελλαδική έρευνα που αποτυπώνει τις απόψεις της κοινής γνώμη αναφορικά με τον τρόπο λειτουργίας των καταστημάτων και τις καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων, πραγματοποίησε για λογαριασμό του Κέντρου Ερευνών του ΕΒΕΑ και του ΣΕΛΠΕ η εταιρία GPO, σε δείγμα 2.600 ατόμων, ανδρών και γυναικών κατοίκων των αστικών κέντρων και ηλικίας άνω των 18 ετών. Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι η έρευνα διεξήχθη τον Μάϊο του 2008.
Το σημαντικότερο εύρημα είναι ότι το 58% δηλώνει πολύ και αρκετά ικανοποιημένο από την λειτουργία της αγοράς και το 62,1% από την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών και προϊόντων.
Οι γυναίκες σε ποσοστό 63,8% και όσοι ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 18-24 (68,5%) είναι οι πλέον ευχαριστημένοι από την εικόνα της ελληνικής αγοράς.
Η έρευνα παρουσιάστηκε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο ΕΒΕΑ παρουσία και του υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Γιώργου Βλάχου ο οποίος στον χαιρετισμό του επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι θα πρέπει η ελληνική αγορά να αποκτήσει εικόνα αξιόπιστης, ευρωπαϊκής αγοράς.
"Είμαστε εδώ για να υπηρετήσουμε τους πολλούς" είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός ενώ σχολίασε ότι τα ευρήματα της έρευνας που παρουσιάστηκε για θα έχουν αξία μόνο αν αποτελέσουν αντικείμενο διαλόγου. Για τον ρόλο των καταναλωτών ο κ. Γ.Βλάχος υπογράμμισε ότι δεν θα πρέπει να εναποθέτουν όλες τους τις ευθύνες στο κράτος. "Ο καθένας έχει την τελική επιλογή" είπε χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας, κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος υπογράμμισε ότι ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα της έρευνας είναι αυτό που καταδεικνύει ότι οι καταναλωτές στην πλειοψηφία τους πραγματοποιούν έρευνα αγορά και τιμών πριν επιλέξουν το προϊόν ή την υπηρεσία που θα αγοράσουν.
"Αν κάτι θα πρέπει να κρατήσουμε από την έρευνα αυτή, είναι ότι ο Έλληνας καταναλωτής δεν είναι πλέον παθητικός, ούτε αδιάφορος. Αναπτύσσει, έστω και με καθυστέρηση σε σχέση με άλλες χώρες, υψηλότερες απαιτήσεις και προσδοκίες από την αγορά. Κι αυτό ισοδυναμεί με μια μεγάλη πρόκληση για όλους. Για την Πολιτεία να δημιουργήσει συνθήκες πραγματικού ανταγωνισμού, ο οποίος θα λειτουργεί προς όφελος της αγοράς και των καταναλωτών. Ανταγωνισμού με ξεκάθαρους όρους και κανόνες, χωρίς στρεβλώσεις που αλλοιώνουν τη λειτουργία του.
Αντίστοιχα, για τις επιχειρήσεις απαιτείται η εδραίωση μιας νέας φιλοσοφίας. Μιας φιλοσοφίας που λέει ότι προοδεύει και αναπτύσσεται όχι αυτός που θα εκμεταλλευτεί αλλά αυτός που θα κερδίσει την εμπιστοσύνη και την προτίμηση του καταναλωτή. Αυτός που θα μπορέσει να κατανοήσει τα κίνητρα και τις επιθυμίες που κρύβονται πίσω από τις επιλογές του. Η επιχείρηση που θα μπορέσει να παρέχει καλύτερες υπηρεσίες, να προσφέρει καλύτερες εναλλακτικές λύσεις και καλύτερη σχέση ποιότητας και τιμής." τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος.
Οσον αφορά στην λειτουργία των καταστημάτων του κέντρου της Αθήνας, το 68,8% των καταναλωτών απαντούν ότι οι διαδηλώσεις επιβαρύνουν τη λειτουργία της αγοράς.
"Οι καταναλωτές συμμερίζονται σε μεγάλο βαθμό την πρόταση που όλοι οι φορείς της αγοράς έχουν καταθέσει, για να μπει μια τάξη στο θέμα των διαδηλώσεων. Με τρόπο που να μην θίγονται τα δικαιώματα των διαδηλωτών, αλλά να μην προκαλείται και έμφραγμα στην εμπορική δραστηριότητα. " τόνισε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ.
Επιπρόσθετα, οι περισσότεροι καταναλωτές εμπιστεύονται τα τοπικά καταστήματα που υπάρχουν σε κάθε περιοχή καθώς θεωρούν σημαντική την προσωπική επαφή και την εξατομικευμένη εξυπηρέτηση που μπορεί να παρέχει μια μικρομεσαία εμπορική επιχείρηση. Αντίστοιχα, η προσβασιμότητα προβάλλεται ως βασικός λόγος για τον οποίο οι καταναλωτές επιλέγουν τα μεγάλα εμπορικά κέντρα.
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΕΛΠΕ ΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΕΣ
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ, κ. Θεόδωρος Βάρδας υπογράμμισε ότι θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι απόψεις των καταναλωτών και ο διάλογος μεταξύ μεγάλων, μεσαίων και μικρών καταστημάτων να γίνει χωρίς φόβο και προκαταλήψεις.
Ειδικότερα για το θέμα λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές, για το οποίο το 51% τάσσεται κατά και το 49% υπέρ τόνισε οτι ο ΣΕΛΠΕ συμφωνεί με τους εργαζόμενους και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ότι δεν μπορεί να ισχύσει για όλες τις Κυριακές.  "Υποστηρίζουμε ότι πρέπει να βρούμε τις "χρήσιμες" Κυριακές. Την πρώτη κάθε μήνα, εκτός Ιουνίου, Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου, δηλαδή 8 μήνες τον χρόνο" δήλωσε ο κ. Θ. Βάρδας. Αναφορικά με τις εκπτώσεις οι καταναλωτές στην πλειοψηφία τους (82%) επιθυμούν την πραγματοποίηση τους όλο το χρόνο καθώς εκτιμούν ότι αν ήταν ελεύθερες θα τονωνόταν η αγορά.
 
   
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass