Σε «ενεργειακή ένδεια» πάνω από ενάμισι εκατομμύριο νοικοκυριά στην Ελλάδα

Ένας μισθός σε ρεύμα και θέρμανση

* Για δύσκολο χειμώνα προειδοποιεί το ΠΑΣΟΚ - Για λαικισμό κάνει λόγο η κυβέρνηση

Δημοσίευση: 16 Οκτ 2008 3:45 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:48
Στην κατηγορία της ενεργειακής φτώχειας κατατάσσονται πάνω από ενάμισι εκατομμύριο νοικοκυριά στη χώρα μας, καθώς το μέσο ετήσιο κόστος για θέρμανση και ηλεκτρισμό έχει εκτιναχθεί πλέον τουλάχιστον στα 1.500 ευρώ το χρόνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε το ΠΑΣΟΚ. Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη Τύπου των αρμόδιων στελεχών του ΠΑΣΟΚ κ.κ. Μ.Χρυσοχοΐδη, Απ.Κατσιφάρα και Φ.Σαχινίδη, με αφορμή την έναρξη διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης. Βάσει αυτών:
* Το συνολικό κόστος της ενέργειας που καλούνται να πληρώσουν τα ελληνικά νοικοκυριά στο ξεκίνημα της φετινής χειμερινής περιόδου για θέρμανση, οικιακή χρήση και κίνηση είναι αυξημένο φέτος κατά 19,3% σε σχέση με το 2007.
* To πετρέλαιο θέρμανσης ξεκινάει να διατίθεται φέτος στα 68-74 λεπτά το λίτρο, αυξημένο κατά 5% έως 12% σε σχέση με την τιμή στην οποία ξεκίνησε να διατίθεται πέρυσι.
* Το φυσικό αέριο για θέρμανση, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΠΑ Αττικής, πωλείται κατά 46% πιο πάνω σε σχέση με τον περσινό Οκτώβριο. Από 42,86 λεπτά την κιλοβατώρα, σε 62,66 λεπτά την κιλοβατώρα.
* Το ηλεκτρικό ρεύμα πωλείται φέτος κατά 15% ακριβότερα σε σχέση με πέρσι, ενώ προβλέπεται μια καινούργια αύξηση τον Ιανουάριο του 2009 6 έως 8% με βάση την ρήτρα καυσίμων.
Συνολικά το φετινό ενεργειακό καλάθι κοστολογείται από 1.500 - 1.614 ευρώ το χρόνο, όσο δηλαδή ένας μέσος μεικτός μισθός, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΣΕΕ.
Σε σχέση με το 2004, όπως σημείωσαν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, οι οικογενειακές δαπάνες για την κάλυψη των ενεργειακών δαπανών αυξήθηκαν κατά 81%.
Παράλληλα, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, αυξήθηκε δραματικά το ποσοστό των ενεργειακά φτωχών Ελλήνων, όσων δηλαδή δαπανούν πάνω από το 10% του εισοδήματός τους για ενέργεια.
Έτσι, για την περίοδο 2004-2006 το ποσοστό του πληθυσμού που υποφέρει από ένδεια καυσίμων ανέρχεται σε 8,4%.
Παράλληλα, το μέσο ποσοστό νοικοκυριών σε ενεργειακή ένδεια αυξήθηκε από 11,3% το 2004 σε 21,1% το 2006. Το αντίστοιχο ποσοστό στις χαμηλές εισοδηματικές τάξεις αυξήθηκε από 40% σε 60%.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης σημείωσε ότι με τις προϋποθέσεις που έχει θέσει η κυβέρνηση για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης αφήνονται ακάλυπτα περίπου 523.000 νοικοκυριά που μπορούν να καταταχθούν στα ενεργειακά φτωχά.
Παράλληλα, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ προειδοποίησαν για «δύσκολο χειμώνα» εν όψει, ενώ προειδοποίησαν για τον κίνδυνο του στασιμοπληθωρισμού στην Ελλάδα και επιτέθηκαν στην κυβέρνηση για την κερδοσκοπία στην αγορά.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΦΩΛΙΑ
Απαντώντας στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρήστος Φώλιας έκανε για «μηδενισμό, τον λαϊκισμό και δημαγωγία» υπενθυμίζοντας το κυβερνητικό παρελθόν του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και θέτοντας σειρά ερωτημάτων. «Ο κατάλογος των ερωτημάτων προς το ΠΑΣΟΚ και τους εκπροσώπους του είναι μακρύς γιατί είναι και πελώρια η ανευθυνότητα με την οποία εμφανίζονται ως πολιτικοί κερδοσκόποι μέσα σε συνθήκες κρίσης» είπε ο υπουργός Ανάπτυξης.
«Η υποκρισία του ΠΑΣΟΚ δεν έχει όρια, για αυτό ας αποφασίσει αν θα βάλει ή όχι 'πλαφόν' σε αυτή» σημείωσε ο κ. Φώλιας.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass