ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΕΕΤ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΣΕ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ

«Πόλεμο» στους τραπεζίτες κήρυξε η ΟΤΟΕ

* «Δημόσιο κοινωνικό κίνδυνο» χαρακτήρισε τους τραπεζίτες ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Σταύρος Κούκος

Δημοσίευση: 16 Οκτ 2008 3:46 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:48
«Δημόσιο κοινωνικό κίνδυνο» χαρακτήρισε τους τραπεζίτες ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ, Σταύρος Κούκος. Χρησιμοποιώντας ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα, ο κ.Κούκος είπε πως η Ομοσπονδία ανοίγει «πόλεμο» με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ), με αφορμή τη χθεσινή –αιφνιδιαστική- κίνηση της τελευταίας (συν δέκα τραπεζών μεμονωμένα) να προσφύγουν με αγωγή εναντίον της πρόσφατης απόφασης της διαιτησίας του ΟΜΕΔ, που δικαίωσε τους τραπεζοϋπαλλήλους. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας εκτίμησε ότι δεν κινδυνεύουν οι καταθέσεις των Ελλήνων πολιτών, ωστόσο, υπογράμμισε ότι δεν επικρατούν συνθήκες τέτοιες που να επιτρέπουν την εκτίμηση ότι η κρίση έχει περάσει, σε διεθνές επίπεδο.  Να σημειωθεί ότι το κλιμάκιο της ΟΤΟΕ με επικεφαλής τον κ. Κούκο και παρόντες το γενικό γραμματέα Εργασιακών Σχέσεων της ΟΤΟΕ, Σωτήρη Σαξώνη και το μέλος της διοίκησης, Γιάννη Δουρδούνη, βρέθηκαν χθες το απόγευμα στη Λάρισα, στο πλαίσιο προγραμματισμένης ενημερωτικής εκδήλωσης για τα τεκταινόμενα στον κλάδο των τραπεζοϋπαλλήλων.
Ωστόσο, η είδηση ότι η ΕΕΤ και δέκα τράπεζες (Εθνική, EFG Eurobank, Alpha, Γενική, Αττικής, Πανελλήνια, Millenium, Aspis, Marfin και FBB) κατέθεσαν αγωγή εναντίον της ΟΤΟΕ και του ΟΜΕΔ για την απόφαση του τελευταίου, που δικαίωνε την Ομοσπονδία για τα αιτήματά της αναφορικά με την κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας των τραπεζοϋπαλλήλων, πυροδότησε την έντονη αντίδραση της Ομοσπονδίας.
ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
Υπενθυμίζεται ότι η διαιτησία και ο μεσολαβητής του ΟΜΕΔ έκριναν ότι η ΕΕΤ αποτελεί εργοδοτικό φορέα και άρα θα πρέπει να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου με την ΟΤΟΕ, για την υπογραφή της ΣΣΕ 2008.
Ο κ.Κούκος υπογράμμισε πως δεν είναι τυχαίο ότι η κατάθεση της αγωγής από πλευράς της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών έγινε στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο (στις 10.10.2008 κατατέθηκε η αγωγή), την ώρα που αποφασίστηκε «να φορτωθούν στις πλάτες των Ελλήνων φορολογουμένων 28 δισ. ευρώ για τη στήριξη των τραπεζών», είπε χαρακτηριστικά.
«Αυτοί οι άνθρωποι, που δεν σέβονται καν τις συνταγματικές υποχρεώσεις που απορρέουν από το νόμο, ζητούν να στηριχθούν για επιλογές που έγιναν με δική τους ευθύνη, αντί να ζητούν γονυπετείς συγνώμη από τον ελληνικό λαό για τις επιλογές τους» σημείωσε ο κ. Κούκος, λέγοντας ότι «αυτοί οι άνθρωποι αποτελούν δημόσιο κοινωνικό κίνδυνο». Ο ίδιος επέρριψε ευθύνες και στην κυβέρνηση, η οποία, όπως είπε «περί άλλων τυρβάζει», ενώ σχολίασε και πως η εκδίκαση της αγωγής της ΕΕΤ θα γίνει σε χρόνο-ρεκόρ, στις 25 Νοεμβρίου, όταν ένας απλός πολίτης περιμένει μήνες ολόκληρους για να εκδικαστεί μια υπόθεσή του.
ΕΠΙΤΟΚΙΑ
Ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ εκτίμησε ότι δεν κινδυνεύουν οι καταθέσεις των Ελλήνων πολιτών, ωστόσο διευκρίνισε ότι σε καμία περίπτωση αυτό δε σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν τριγμοί στην πραγματικότητα της ελληνικής οικονομίας. Ο κ. Κούκος σημείωσε ότι δυσκολία πρόσβασης στη χρηματοδότηση και το δανεισμό, σημαίνει μείωση της ζήτησης, μείωση της κατανάλωσης, στην οποία βασίζεται η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Ο ίδιος προέβλεψε ότι αυτό θα έχει αντίκτυπο σε θέσεις εργασίας –και στον τραπεζικό κλάδο, κάτι το οποίο η ΟΤΟΕ δεν θα επιτρέψει να γίνει, όπως είπε. Τέλος, άφησε να εννοηθεί ότι οι Έλληνες τραπεζίτες διαβλέπουν «ευκαιρίες» εν μέσω της κρίσης, ειδικά στο θέμα των συγνωνεύσεων. «Φάνηκε να θεωρούν πως η κρίση ευνοεί τέτοιες κινήσεις», σχολίασε απαντώντας σε σχετική ερώτηση της «Ε».
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass