ΜΟΝΟ ΤΟ 60% ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΤΩΝ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ - ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΝΑ ΜΗ ΔΟΘΕΙ ΠΑΡΑΤΑΣΗ

Αγώνας δρόμου στο Κτηματολόγιο

* Εκατοντάδες Λαρισαίοι επέλεξαν την ταχυδρομική αποστολή αλλά κάποιοι ξέχασαν να στείλουν τα απαραίτητα έγγραφα

Δημοσίευση: 17 Οκτ 2008 3:54 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:48
  Με τις αναμενόμενες «ουρές» λόγω της μεγαλύτερης προσέλευσης των Λαρισαίων δημοτών μπαίνει στην τελική ευθεία η διαδικασία κατάθεσης των δηλώσεων ιδιοκτησίας στο Κτηματολογικό Γραφείο. Πλέον απομένουν 12 εργάσιμες ημέρες και ο ρυθμός προσέλευσης των πολιτών έχει αυξηθεί με αποτέλεσμα σε ώρες αιχμής η διεκπεραίωση της κατάθεσης να απαιτεί περίπου μια ώρα αναμονή. Η εικόνα στη Λάρισα είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με άλλα Κτηματολογικά Γραφεία της χώρας αλλά το ανησυχητικό για την ώρα είναι ότι το ποσοστό των δηλώσεων που συγκεντρώθηκε δε ξεπερνά το 60%. Βέβαια όπως έχει τονισθεί οι περισσότερες τράπεζες, η τοπική αυτοδιοίκηση, οργανισμοί και εν γένει τα νομικά πρόσωπα της Λάρισας, τα οποία έχουν και το μεγαλύτερο όγκο δικαιωμάτων, δεν έχουν ακόμη εμφανιστεί και συνεπώς φαίνεται αδύνατο στο υπόλοιπο του χρόνου να συγκεντρωθούν όλα τα δικαιώματα, τα οποία ξεπερνούν για τη Λάρισα τα 200.000.
Οι υπάλληλοι του Κτηματολογικού Γραφείου, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους πολίτες που, δυστυχώς τις τελευταίες ημέρες σπεύδουν να δηλώσουν τα ακίνητά τους, εργάζονται όλοι τους σε 12ωρη βάση, αλλά ο χρόνος πιέζει… Καθημερινά, με τους υπαλλήλους να βρίσκονται «επί ποδός» ξεπερνώντας τις αντοχές τους, συγκεντρώνονται περί τα 3.000 δικαιώματα. Μαθηματικά λοιπόν είναι αδύνατο αν δε δοθεί παράταση να ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.
Η Κτηματολόγιο Α.Ε. βέβαια, η οποία θεωρεί ότι το όποια φαινόμενα συνωστισμού αποτελούν ευθύνη των πολιτών που δεν έκαναν εγκαίρως τις δηλώσεις τους, αντιλαμβανόμενη το μέγεθος του προβλήματος, σχεδιάζει να προβεί, σύμφωνα με πληροφορίες, όχι σε νέα επίσημη παράταση, η οποία ενδεχομένως να έθετε  σε κίνδυνο τη χρηματοδότηση του προγράμματος και θα ανέκοπτε το ρυθμό προσέλευσης των πολιτών, αλλά σε σιωπηρή λίγων ημερών.
 Στο μεταξύ, στο ΥΠΕΧΩΔΕ, βρίσκεται υπό επεξεργασία ένα κλιμακωτό σύστημα επιβολής προστίμων για όσους δεν δηλώσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία στο Κτηματολόγιο. Τα πρόστιμα αναμένεται να ανακοινωθούν εντός των ημερών. Σύμφωνα με πληροφορίες, στους ιδιοκτήτες που δεν θα δηλώσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία, το πρόστιμο θα είναι γύρω στα 250 ευρώ, ενώ στις τράπεζες και τους οργανισμούς θα εξαντλείται κάθε περιθώριο- που προβλέπεται από την υπό έκδοση υπουργική απόφαση- και τα πρόστιμα θα φθάνουν τα 1.500 ευρώ.
Βέβαια όποιος δε δηλώσει εγκαίρως το ακίνητό του δεν το χάνει, αφού ο νόμος προβλέπει και εκπρόθεσμη δήλωση των περιουσιακών στοιχείων. Το ακίνητο χάνεται - στην περίπτωση που δεν δηλωθεί - έπειτα από 8 χρόνια για τους κατοίκους της Ελλάδας και σε 10 χρόνια για τους κατοίκους του εξωτερικού αφού προηγουμένως χαρακτηριστεί ως «αγνώστου ιδιοκτήτη». Ο μεγαλύτερος κίνδυνος αυτήν τη στιγμή είναι να χαθούν μέτρα από το υπό δήλωση ακίνητο αν δεν οριοθετηθεί σωστά με την κατάθεση τοπογραφικού. Και αυτό είναι το σημείο όπου συνιστούν προσοχή τοπογράφοι και συμβολαιογράφοι, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται να κατατεθούν όλα τα απαραίτητα έγγραφα και, ότι η διαδικασία δεν είναι τόσο... απλή.
ΜΗ ΞΕΧΝΑΤΕ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΦΜ
Να σημειώσουμε επίσης ότι πολλοί Λαρισαίοι στο φάκελο της δήλωσης ξεχνούν να προσκομίσουν ένα έγγραφο (εκκαθαριστικό Εφορίας ή λογαριασμό της ΔΕΗ κ.αλ) για την επιβεβαίωση του ΑΦΜ τους με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται διπλά.
ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ
Επίσης να τονίσουμε ότι περίπου 700 Λαρισαίοι επέλεξαν την ταχυδρομική αποστολή του φακέλου. Η πλειοψηφία των δηλώσεων φτάνοντας στο Κτηματολογικό Γραφείο Λάρισας εκκαθαρίζεται αυθημερόν και όταν υπάρχει δυνατότητα επανόρθωσης κάποιου λάθους γίνεται τηλεφωνικώς ενώ όταν διαπιστώνεται ότι λείπει κάποιο έγγραφο, ειδοποιείται με επιστολή. Η μέχρι τώρα επεξεργασία των ταχυδρομικών δηλώσεων πάντως δείχνει ότι η πλειοψηφία συμπληρώθηκαν ορθά αλλά αυτό που πρέπει να επισημανθεί είναι ορισμένοι είτε δεν έστειλαν όλα τα δικαιολογητικά είτε έστειλαν τη φωτοτυπία και όχι το πρωτότυπο της πληρωμής των δικαιωμάτων στη τράπεζα. Σ΄αυτές τις περιπτώσεις υποχρεώθηκαν να προβούν και σε δεύτερη ταχυδρομική αποστολή.
Να θυμίσουμε εξάλλου πως υπάρχει και δυνατότητα αποστολής της δήλωσης ηλεκτρονικά στη διεύθυνση www. ktimatologio.gr.
ΩΡΑΡΙΟ
Τέλος να σημειώσουμε ότι το ωράριο λειτουργίας τους Κτηματολογικού Γραφείου Λάρισας είναι από τις καθημερινές 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ και τα Σαββατοκύριακα από τις 8.30 έως τις 3.30 το μεσημέρι.
 
 
 
 
ΠΑΣΟΚ: Να δοθεί
παράταση 2 μηνών  
 
 
Παράταση ως τις 31 Δεκεμβρίου στη διαδικασία κτηματογράφησης ζητά το ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι παρόλο που λήγει η σχετική προθεσμία, ο αριθμός των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί σε πολλά κτηματολογικά γραφεία δεν ξεπερνά το 50%. Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ η ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων στο Κτηματολόγιο πλησιάζει, με αυξανόμενα όμως τα προβλήματα και την ταλαιπωρία για όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς και κυρίως για τους πολίτες.
  Επιπλέον, έχει εξαντλήσει τους υπαλλήλους των κτηματολογικών γραφείων και έχει οδηγήσει σε απόγνωση και εκνευρισμό τους πολίτες. Η ανοχή του υπουργείου και η προσπάθειά να ολοκληρωθεί η διαδικασία εντός των προθεσμιών δημιουργεί αλυσιδωτά προβλήματα, καθώς υπάρχουν καταγγελίες πολιτών και υπαλλήλων για κατάθεση φακέλων με ελλιπή ή και καθόλου δικαιολογητικά»
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass