ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΤΙ ΕΞΩ ΚΑΤΡΑΚΥΛΑ, ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ

Στάση αναμονής τηρούν οι καταναλωτές για θέρμανση

* Κι άλλη υποχώρηση για το brent, στα 66 δολάρια/βαρέλι – Επισπεύδει τη σύσκεψη ο ΟΠΕΚ

Δημοσίευση: 17 Οκτ 2008 3:57 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:48
Διστακτικοί φαίνονται οι Λαρισαίοι καταναλωτές στις παραγγελίες πετρελαίου θέρμανσης –χθες, υπήρξαν μέχρι και ακυρώσεις, καθώς ευελπιστούν σε υποχώρηση της λιανικής τιμής διάθεσης. Στις διεθνείς αγορές, αργό και brent σημείωσαν ακόμη μεγαλύτερες υποχωρήσεις, στα 70,5 και 65,8 δολάρια αντιστοίχως. Οι τιμές που έδινε, επίσης χθες, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου για τιμή πετρελαίου θέρμανσης ΕΛΠΕ υποχώρησε στα 782,398 ευρώ/1000 lt. Στο μεταξύ ο ΟΠΕΚ επισπεύδει τη σύσκεψη των πετρελαιοπαραγωγών κρατών εντός του τρέχοντος μηνός.
Τιμή έναρξης διάθεσης στα 69,3 λεπτά το λίτρο για το πετρέλαιο θέρμανσης στη Λάρισα έδωσε για χθες η Διεύθυνση Εμπορίου της ΝΑΛ. Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι με το ξεκίνημα της διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης στους πολίτες ξεκινούν συνεχείς και αυστηροί έλεγχοι που αφορούν στη σωστή διακίνηση και παράδοση του πετρελαίου θέρμανσης στους καταναλωτές.
Στόχος είναι, σύμφωνα με την υπηρεσία, να διενεργηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι έλεγχοι για να προστατευθεί το καταναλωτικό κοινό από επίδοξους παραβάτες του νόμου.
Πάντως δεν είναι λίγοι οι καταναλωτές, σύμφωνα με πληροφορίες, που τόσο εξαιτίας των καλών –ακόμη- καιρικών συνθηκών, αλλά και της υποχώρησης των διεθνών τιμών, τηρούν στάση αναμονής, ευελπιστώντας σε χαμηλότερες τιμές πετρελαίου θέρμανσης. Μάλιστα, αρκετοί προχώρησαν και σε ακυρώσεις παραγγελιών.
«ΚΛΙΜΑ»
Στο μεταξύ, νωρίτερα και από την 11η Νοεμβρίου συγκαλεί τελικά ο ΟΠΕΚ την έκτακτη σύνοδό του, καθώς πληθαίνουν τα στοιχεία ότι σε μεγάλες περιοχές του πλανήτη εξαπλώνεται πλέον ένα κλίμα όχι μόνον κρίσης, αλλά και οικονομικής ύφεσης. Αρχικώς, η έκτακτη σύνοδος των πετρελαιοπαραγωγών κρατών είχε οριστεί για τις 18 Νοεμβρίου, αλλά από το περασμένο Σαββατοκύριακο ο ΟΠΕΚ –σύμφωνα με το πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων Bloomberg-- είχε ήδη μεταφέρει την ημερομηνία σύγκλησης της συνόδου, για την 11η Νοεμβρίου. Τώρα, τελικά, αυτή θα πραγματοποιηθεί πριν καν λήξει ο τρέχων μήνας, στις 24 Οκτωβρίου. Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά την υποχώρηση των τιμών του μαύρου χρυσού σε χαμηλά 13 μηνών. Περικοπές στην παραγωγή του ΟΠΕΚ κατά ένα εκατ. βαρέλια την ημέρα «βλέπει» ο υπουργός Πετρελαίου του Κατάρ, Abdullah al-Attiyah, ο οποίος φέρεται να δήλωσε ότι «οι τιμές έχουν υποχωρήσει πολύ και πρέπει να λάβουμε μέτρα».
 
 
 
ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
 
Η Διεύθυνση Εμπορίου της Νομαρχίας Λάρισας, εν όψει της έναρξης διανομής του πετρελαίου θέρμανσης καλεί τους καταναλωτές:
Να αναθέτουν την παραλαβή του πετρελαίου θέρμανσης μόνον σε άτομα που γνωρίζουν πώς πρέπει να το παραλάβουν.
Να μην εμπιστεύονται το μετρητή του βυτιοφόρου, αλλά να χρησιμοποιούν το δικό τους διαγραμμισμένο μέτρο, δηλαδή να γνωρίζουν πόσα λίτρα πετρελαίου αντιστοιχούν σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να γνωρίζουν τις διαστάσεις της δεξαμενής. Π.χ. Για να βρει κανείς πόσα λίτρα αντιστοιχούν σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής, πρέπει να πολλαπλασιάσει το μήκος της ( π.χ 2 μέτρα ) επί το πλάτος (π.χ 1,25 μέτρα) και στη συνέχεια επί 10 δηλ. 2μ Χ 1,25μ Χ 10 = 25 λίτρα ανά εκατοστό ύψους.
Να μην παραλαμβάνουν βιαστικά και χωρίς να τηρούνται όλες οι διαδικασίες.
Να μετρούν μαζί με τον οδηγό του βυτιοφόρου το ύψος του πετρελαίου που έχει η δεξαμενή τους πριν αρχίσει η παράδοση και μόλις αυτή τελειώσει. Θα πρέπει να περιμένουν λίγο μέχρι να υποχωρήσει ο αφρός.
Η μέτρηση γίνεται εύκολα με μια ευθύγραμμη βέργα και ένα μέτρο: Η βέργα τοποθετείται κάθετα μέσα στη δεξαμενή. Στη συνέχεια μετράται το ύψος μέχρι εκεί που η βέργα είναι βρεγμένη. Αυτό είναι το ύψος του πετρελαίου μέσα στη δεξαμενή.
Να απαιτούν από τον μεταφορέα να γράψει το ύψος που μέτρησαν πριν και μετά την παράδοση στην απόδειξη παραλαβής και όχι μόνο τα λίτρα. Η ποσότητα του πετρελαίου που παραλήφθηκε υπολογίζεται εάν πολλαπλασιαστεί το ύψος του πετρελαίου που προστέθηκε στη δεξαμενή, με τα λίτρα ανά εκατοστό που αυτή χωράει. Αν π.χ. η δεξαμενή είχε 18 εκατοστά πετρέλαιο πριν και 78 εκατοστά μετά, προστέθηκαν 78-18=60 εκατοστά, δηλαδή – σύμφωνα με το προηγούμενο παράδειγμα με τα 25 λίτρα ανά εκατοστό ύψους- παραλάβατε 60χ25=1.500 λίτρα πετρέλαιο.
Να μην δεχθούν να πληρώσουν εάν η απόδειξη παραλαβής πληρωμής δεν είναι θεωρημένη από την εφορία και δεν έχει συμπληρωμένα όλα τα απαιτούμενα από το νόμο στοιχεία: ονοματεπώνυμο, διεύθυνση αγοραστή, είδος, ποσότητα, ύψος πετρελαίου, τιμή και ώρα παράδοσης.
Να γράψουν πάνω στην απόδειξη παραλαβής, εφόσον υπάρχει αμφισβήτηση, τις λέξεις «με επιφύλαξη».
Για οποιαδήποτε σχετική πληροφορία ή καταγγελία μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Ποιοτικού και Τεχνικού Ελέγχου (τηλ.2413.506.212 ή 18) και Προστασίας Καταναλωτή (τηλ.2413.506.217) της Διεύθυνσης Εμπορίου και Τουρισμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λάρισας.
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass