ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗΣ ΕΜΠΡΟΘΕΣΜΗΣ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΧΘΕΣ ΤΟ ΥΠΕΧΩΔΕ

Ποιοι δικαιούνται παράτασης στο Κτηματολόγιο

* Χρειάζεται όμως να προσέλθουν στο Κτηματολογικό Γραφείο Λάρισας για να λάβουν την ειδική βεβαίωση

Δημοσίευση: 18 Οκτ 2008 4:11 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:49
Μια ακόμη ένδειξη, ότι δεν πρόκειται να προβεί σε δεύτερη επίσημη παράταση της διαδικασίας κτηματογράφησης έδωσε χθες το ΥΠΕΧΩΔΕ ανακοινώνοντας τη θέσπιση του «συστήματος επιβεβαίωσης εμπρόθεσμης προσέλευσης» των πολιτών σε όλα τα Κτηματολογικά Γραφεία της χώρας.
Πρόκειται για ένα μέτρο που απλά ανακουφίζει μόνον όσους πολίτες δεν έχουν ακόμα στην κατοχή τους δικαιολογητικά που είναι απαραίτητα για την υποβολή της δήλωσής τους. Κυρίως πρόκειται γι αυτούς που αναγκάστηκαν να καταφύγουν στο Υποθηκοφυλακείο ή στο Πρωτοδικείο για να λάβουν αντίγραφα συμβολαίων ή αποδεικτικά έγγραφα περί διαθήκης ή κληρονομιάς.
 Είναι αυτονόητο ότι όλοι οι υπόλοιποι πολίτες, που δεν έχουν τέτοιες εκκρεμότητες, θα πρέπει να υποβάλουν τις δηλώσεις ιδιοκτησίας μέχρι την προβλεπόμενη προθεσμία, ειδάλλως θα θεωρηθούν εκπρόθεσμοι και θα τους επιβληθούν τα ανάλογα πρόστιμα. Το μέτρο αυτό, που ελήφθη προφανώς για να πέσουν οι τόνοι των δικηγόρων και των συμβολαιογράφων, που ζητούν διαρκώς νέα παράταση της προθεσμίας, προκάλεσε, όπως ήταν αναμενόμενο, τις αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ, που έκανε λόγο για απίστευτες προχειρότητες στην όλη διαδικασία. Πάντως οι φήμες ότι θα δοθεί σιωπηρή παράταση ολίγων ημερών σε όλους καθημερινά εντείνονται...
Επί του θέματος, για να γίνει κατανοητό το νέο σύστημα, να εξηγήσουμε προκαταβολικά πως δηλώσεις μετά τις 31 Οκτωβρίου, οπότε και λήγει η προθεσμία, θα μπορούν να υποβάλλουν στο Κτηματολογικό Γραφείο, Λαρισαίοι δημότες, οι οποίοι είτε έχουν απευθυνθεί στο Υποθηκοφυλακείο Λάρισας προκειμένου να πάρουν συμβόλαια, είτε έχουν αποκτήσει ακίνητο από κληρονομιά και έχουν προσφύγει στο Πρωτοδικείο Λάρισας ώστε να κάνουν πράξη αποδοχής.  Επειδή ακριβώς έχει διαπιστωθεί ότι οι πολίτες κάνουν ουρές στα Υποθηκοφυλακεία και τα Πρωτοδικεία της χώρας και είναι αδύνατο να δοθούν τα πιστοποιητικά (όπως αντίγραφα συμβολαίων και δημοσιευμένης διαθήκης, πιστοποιητικά περί μη δημοσιεύσεως άλλης διαθήκης και μη αποποιήσεως κληρονομιάς), πριν τις 31 Οκτωβρίου, οι πολίτες αυτοί προκειμένου να μην έχουν καμία κύρωση θα πρέπει να προσέλθουν εντός των ημερών στο Γραφείο Κτηματογράφησης Λάρισας από τα οποίο θα πάρουν βεβαίωση ότι προσήλθαν εντός της προθεσμίας για να καταθέσουν τη δήλωσή τους, όμως δεν είχαν όλα τα δικαιολογητικά. Με το έγγραφο αυτό θα μπορούν να υποβάλουν τη δήλωσή τους μόλις εκδοθούν τα δικαιολογητικά τους.
 Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΕΧΩΔΕ
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΕΧΩΔΕ είναι η εξής:
1. Όσοι πολίτες δεν έχουν στην κατοχή τους απαραίτητα για την υποβολή της δήλωσης έγγραφα, θα πρέπει να προσέλθουν στο αρμόδιο Γραφείο Κτηματογράφησης μέχρι την 31 Οκτωβρίου, ώστε να παραλάβουν αποδεικτικό εμπρόθεσμης προσέλευσης. Με το έγγραφο αυτό οι πολίτες θα μπορούν να υποβάλουν τη δήλωσή τους μόλις εκδοθούν τα δικαιολογητικά τους.
2. Στο αποδεικτικό εμπρόθεσμης προσέλευσης θα καταγράφονται τα στοιχεία του δικαιούχου των δηλώσεων, ο αριθμός των δηλουμένων δικαιωμάτων και θα ορίζεται συγκεκριμένη ημερομηνία για την υποβολή της δήλωσης.
3. Η ρύθμιση αυτή αφορά:
α) στους πολίτες οι οποίοι δεν έχουν αντίγραφα των τίτλων κτήσης των δικαιωμάτων τους (π.χ. συμβόλαια) και έχουν υποβάλει αίτηση για τη χορήγηση αντιγράφων στα κατά τόπους Υποθηκοφυλακεία, τα οποία λόγω αυξημένου φόρτου δεν δύναται να τα χορηγήσουν άμεσα, και
β) στους πολίτες που έχουν αποκτήσει δικαίωμα με κληρονομιά, αλλά δεν έχουν προβεί ακόμα σε πράξη αποδοχής της και έχουν υποβάλει αίτηση στα αρμόδια Πρωτοδικεία για χορήγηση των απαραίτητων σχετικών πιστοποιητικών (π.χ. μη αποποίησης κληρονομιάς, μη δημοσίευσης διαθήκης) και έχουν λάβει ημερομηνία παραλαβής τους μετά την 31 Οκτωβρίου.
ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΑ
Πρωτοφανή προχειρότητα, βλέπει το ΠΑΣΟΚ στο μέτρο αυτό επισημαίνοντας μεταξύ άλλων:
Όταν ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ και η Εταιρεία Κτηματολόγια ΑΕ ανακοίνωναν ότι σε καμία περίπτωση δεν θα δοθεί παράταση πέραν της 31ης Οκτωβρίου, ίσως υπονοούσαν 'επίσημη', διότι σήμερα, τη βαφτίσουν «έμμεση» Αναπόφευκτο, εφόσον 3 εκ. αιτήσεις εκκρεμούν λίγες μέρες πριν την εκπνοή της προθεσμίας. Αναπόφευκτο, εφόσον η εξαρχής οργάνωση της όλης διαδικασίας ήταν πρόχειρη. Σήμερα, αποφασίζουν να μοιράσουν στα τυφλά αριθμούς πρωτοκόλλων-«αποδεικτικά εμπρόθεσμης προσέλευσης», χωρίς να συλλέγουν τα απαραίτητα στοιχεία». Η κατάσταση ξεπερνά πλέον την προχειρότητα στη διαχείριση. Είναι φανερό ότι η ταλαιπωρία των πολιτών και των εργαζομένων αφήνει αδιάφορους τους υπεύθυνους, οι οποίοι ασχολούνται με το να μεταθέτουν τις ευθύνες σε άλλες υπηρεσίες. Με αυτές τις δικαιολογίες, εμπαίζουν τους πολίτες, γελοιοποιούν τη διαδικασία και δημιουργούν σοβαρές ανησυχίες, ως προς την υλοποίηση και της δεύτερης φάσης επεξεργασίας των στοιχείων.
ΑΝΟΙΚΤΑ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ
Να θυμίσουμε πως σήμερα και αύριο Κυριακής το Κτηματολογικό Γραφείο Λάρισας θα λειτουργεί από τις 8:30 το πρωί έως τις 15:30 το μεσημέρι.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass