ΜΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 20 ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ - ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

Μαζική η προσέλευση στο Κτηματολογικό

* Υπό ποιες προϋποθέσεις μπορούν οι Λαρισαίοι να εξασφαλίσουν εκπρόθεσμη υποβολή των δηλώσεων

Δημοσίευση: 21 Οκτ 2008 3:38 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:49
Μαζικά προσέρχονται πλέον στο Κτηματολογικό Γραφείο οι δημότες της Λάρισας για να υποβάλουν τα δικαιώματα ιδιοκτησίας τους. Η προθεσμία που έχουν στη διάθεσή τους οι Λαρισαίοι πολίτες για να δηλώσουν την περιουσία τους λήγει στις 31 Οκτωβρίου και όπως διευκρινίζεται σε όλους τους τόνους από το ΥΠΕΧΩΔΕ και την Κτηματολόγιο Α.Ε., δεν πρόκειται να δοθεί καμία παράταση πέραν της ημερομηνίας αυτής.  Έως τώρα υπολογίζεται ότι έχουν κατατεθεί δηλώσεις για πάνω από το 65% των δικαιωμάτων χωρίς να υπολογιστούν τα δικαιώματα των τραπεζών και των νομικών προσώπων. Το τελευταίο διάστημα καθημερινά υποβάλλονται περίπου 3.000 δικαιώματα ημερησίως καθώς το γραφείο λειτουργεί σε 12ωρη βάση (8 π.μ. - 8 μ.μ.) και τα Σαββατοκύριακα από 8.30 π.μ .- 3.30 το μεσημέρι,
Όσοι αμελήσουν και δεν υποβάλουν τη δήλωσή τους θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο το οποίο θα κυμαίνεται από 50 ευρώ έως 1.500 ευρώ ανάλογα με το δικαίωμα, το μέγεθος κ.λπ. Ωστόσο, η σχετική υπουργική απόφαση για την επιβολή του προστίμου δεν έχει εκδοθεί ακόμη.
ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΜΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
Να σημειώσουμε πάντως πως ειδικά για τους πολίτες που ενώ έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία καταγραφής του ακινήτου τους στο κτηματολόγιο δεν την έχουν ολοκληρώσει εξαιτίας της έλλειψης απαραίτητων εγγράφων εφαρμόζεται από την Κυριακή το Σύστημα Επιβεβαίωσης Εμπρόθεσμης Προσέλευσης.
Συγκεκριμένα, οι πολίτες που δεν έχουν στην κατοχή τους απαραίτητα για την υποβολή της δήλωσης έγγραφα, επειδή εκκρεμούν στο Υποθηκοφυλακείο ή το Πρωτοδικείο Λάρισας, μπορούν να προσέλθουν στο Γραφείο Κτηματογράφησης μέχρι την 31η Οκτωβρίου για να εξασφαλίσουν το Αποδεικτικό Εμπρόθεσμης Προσέλευσης. Το αποδεικτικό αυτό δεν είναι κάποιο έγγραφο αλλά… μια σφραγίδα που δίνει τη δυνατότητα στον πολίτη να καταθέσει χωρίς κυρώσεις εκπρόθεσμα τη δήλωσή του.
 Η ρύθμιση αυτή αφορά: α) στους πολίτες οι οποίοι δεν έχουν αντίγραφα των τίτλων κτήσης των δικαιωμάτων τους (π.χ. συμβόλαια) και έχουν υποβάλει αίτηση για τη χορήγηση αντιγράφων στο υποθηκοφυλακείο, το οποίο λόγω αυξημένου φόρτου δεν δύνανται να τα χορηγήσει αμέσως και β) στους πολίτες που έχουν αποκτήσει δικαίωμα με κληρονομιά, αλλά δεν έχουν προβεί ακόμα σε πράξη αποδοχής της και έχουν υποβάλει αίτηση στο Πρωτοδικείο για χορήγηση των απαραίτητων σχετικών πιστοποιητικών (π.χ. μη αποποίησης κληρονομιάς, μη δημοσίευσης διαθήκης) και έχουν λάβει ημερομηνία παραλαβής τους μετά την 31η Οκτωβρίου.
Με την αίτηση αυτή λοιπόν, οι συγκεκριμένοι πολίτες, προσέρχονται στο Κτηματολογικό Γραφείο έχοντας μαζί τους την πρωτότυπη απόδειξη πληρωμής των δικαιωμάτων τους στην Τράπεζα και συμπληρωμένη την πρώτη σελίδα της δήλωσης (με τα Στοιχεία του Δικαιούχου), όπου σφραγίζεται και σημειώνεται η ημερομηνία και συγκεκριμένη ώρα προσέλευσης του πολίτη για να καταθέσει ολοκληρωμένο πλέον το φάκελο. Ενδεικτικά κάποιοι Λαρισαίοι που έχουν ακόμη εκκρεμότητες με το Υποθηκοφυλακείο και το Πρωτοδικείο πήραν ημερομηνία για τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου.
Να σημειώσουμε επίσης πως για όσους έχουν πάνω από 20 δικαιώματα το Κτηματολογικό Γραφείο για να μη καθυστερούν τη ροή της διαδικασίας μπορούν να εξασφαλίσουν ραντεβού σε συγκεκριμένη ημέρα και ώρα.
ΑΝΟΙΚΤΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
Στο μεταξύ το Κτηματολογικό Γραφείο Λάρισας θα είναι σήμερα ανοικτό και θα παραλαμβάνει δηλώσεις.
Τέλος να υπενθυμίσουμε πως και οι ομογενείς μπορούν κανονικά να συνεχίσουν να δηλώσουν την περιουσία τους, αφού για τους κατοίκους εξωτερικού η σχετική προθεσμία λήγει στις 30 Δεκεμβρίου. Οι δηλώσεις από τους ομογενείς υποβάλλονται είτε με πληρεξούσιο είτε μέσω του Διαδικτύου (www.ktimatologio.gr).
ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΖΗΤΑ Η ΠΟΜΙΔΑ
Στο μεταξύ την παράταση της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων στο Κτηματόλιο ζητεί από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ). Στο σχετικό υπόμνημα αναφέρεται ότι από τις επαφές μας με τα σωματεία μας ιδιοκτητών από την Αττική αλλά από όλη τη χώρα είναι ότι τα μη δηλωθέντα ως τώρα δικαιώματα είναι τόσα πολλά, ίσως και το ήμισυ του συνόλου, ώστε ο χρόνος που απομένει μέχρι την 31.10 δεν φτάνει ούτε για τη "χορήγηση αποδεικτικού εμπρόθεσμης προσέλευσης", ώστε να είναι αυτονόητη αλλά και αναπόφευκτη η ανάγκη και νέας παράτασης, έστω και χρονικά περιορισμένης. Η ΠΟΜΙΔΑ ζητάει ένα μήνα παράταση, χωρίς τα αποδεικτικά εμπρόθεσμης προσέλευσης, αφού ο νόμος δίνει το περιθώριο, όπως αναφέρει, ή εφόσον οι κάτοικοι εξωτερικού θα συνεχίσουν να υποβάλουν δηλώσεις μέχρι 31.12.2008, να μπορούν και οι κάτοικοι εσωτερικού να κάνουν το ίδιο».
 
 
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass